icon

Ako zvládnuť Finax a EIC vklady počas prepadu akcií?

olivierko229
10. mar 2025

Ahojte, zaujima ma nazor tych, co sa rozumeju problematike. Momentalne zazivame prepad akcii, nevieme aky hlboky nas caka, a ja riesim, ci mam pokracovat v pravidelnom vklade alebo je vyhodnejsie dat teraz mesacny vklad napr. len 10€, aby sa zachovala pravidelnost a zvysok co bezne posielam odlozit napr. na sporiaci ucet a pri naraste akcci ich vlozit naraz ako vacsiu sumu. Dakujem 🙂

amonet
10. mar 2025

skor navysit ak je moznost. prepad akcii je v podstate vypredaj cize kupujes podiely za lacnejsie. ak ma trička v akcii kupis oen jedno ci viac?

olivierko229
autor
10. mar 2025

@amonet tento argument poznam, nieco ine sa pytam. Ale oplati sa ti kupit, ked je vypredaj za 10 alebo za 30 percent? Sme v procese prepadu, nevieme aka velka tato zlava je/bude.
Ak stalo tricko 10€, a ja nakupim teraz, ked stoja 9€, budem ich mat 111. Ak pockam a eventualne dojdem na tu zlavu 30%, kupim z 1000 € budgetu 142 triciek.

simca06022011
10. mar 2025

Normálne by som Pokracovala. Ty nevieš kedy príde obrat. Spoliehať sa ze príde 30-50-x percent pokles qa nakupis viac je riskantnejsie. Lebo nemusí prísť a zrazu sa to otočí pri 25% a pôjde hore a co? Ďalšia vec narast môže nastať aj neskor... alebo nemusí preto podľa.mna pri akciách ta kontinuita je taká že pri dlhodobom investovaní sa to vyrona ci je pokles nárast...
V podstate nič sa nestane ak znížiť vklad ale ak nestihnes potom nakúpiť naraz tak prídeš aj o mensi zisk... (aj keď asi nevyskocia akcie zo dňa na deň.. hádam 😆 popravde aktuálne nemám prehlad detailny)

amonet
10. mar 2025

@olivierko229 trh si nikdy nenačasujes. radsej pravidelne ako zmeškat

mistymay33
10. mar 2025

Pokračuj v pravidelnosti...stále kupuj za tú istú sumu, alebo navýš. Len neznižuj.

matusformanek
10. mar 2025

@olivierko229 rozumiem sa tomu. investujem roky, vzdelavam, ak je zaujem v tejto problematike. Teoria hovori jasne...DCA, vkladajte stale. teraz by som vklady ešte navýšil. čím viac v prepade, tým lepšie ;) môj názor

jaroslav81
10. mar 2025

Naopak. Pri prepade sa odporúča vkladať viac a nie naopak. Čo máš za logiku ? Budeš dávať viac keď znovu budú na maximách ?

olivierko229
autor
10. mar 2025

@jaroslav81 skus si este raz precitat otazku 🙂

zic
10. mar 2025

@olivierko229 precital som si aj 2x a pises "zle", lebo pises "...a pri naraste akcii ich vlozit naraz"... pri naraste ti je to prd platne. Ty (a nikto) nevie povedat, ci "narast" je iba v ten den alebo uz odvtedy bude nafurt alebo je to len zhupnutie sa... Mas nakupovat vo vypredaji - ked to klesa. Takze ak teraz, ked je prepad, vies odlozit (investovat / nakupit) za viac ako ked je to "hore", tak kupuj teraz. Ak to este padne, super, kupis este lacnejsie (pravidelne)... Ked to vyskoci na 2nasobok, tak uz nebudes kupovat v zlave...
To, kedy to bude najnizsie a "tesne pred rastom" - to nevie nikto. Preto sa to neodporuca skusat.
Existuje milion patsto studii, kde naozaj standardny clovek milion nema spekulovat, pozerat, nic... daj si investicny horizont (idealne desiatky rokov) a kupuj ci je hore ci je dole...
Ak mas 2. pilier napriklad (a ak ano, tak dufajme, ze mas indexovy fond a ak ano, tak verime, ze ten dobry "msci world" ) - tam je to krasne vidiet ako to ukazkovo funguje.

misanthropicdann
11. mar 2025

@olivierko229 peniaze treba vkladať hlavne keď to ide dole
Prečo by si znižovala vklady?

olivierko229
autor
11. mar 2025

@misanthropicdann no len do momentu, ked to prestane klesat/zacne rast. Ale asi ano, nevieme, ci rast bude stabilny, pokles definitivny, nesledujem to 24/7, ale par krat denne ano. Bola som zvedava, ci tu ma niekto inu, vyhodnejsiu strategiu, ale len sa opakuju poucky 😀

misanthropicdann
11. mar 2025

@olivierko229 neexistuje lepšia stratégia ako DCA pokiaľ nemáš info z pod ruky ktoré určite nemáš.

zic
11. mar 2025

@olivierko229 tu vidis napriklad S&P500 aj s "W" rastom / poklesom... nikto nevie nikdy povedat, ci to bude V alebo W alebo trosku hore a zase to drbne uuuplne dole / nizsie...

zic
11. mar 2025

A teda este k tomu grafu (uz sa mi neda editovat prispevok)... Napriklad si zober, ze by si casoval na prelome rokov (vidis to "V" cko... pokles, nasledny rast na all time high... tesis sa, ako si zarobil... dnes pokles nizsie (o dost) ako to Vcko z nejakeho januara...
A teda v marci vidis nejake www za posledne dni...
Mozno keby Trump zahynul so svojou suitou dnes v lietadle a nastupca by vyzehlil medzinarodnu situaciu a
1, obnovil by obchod s celym svetom
2, zbrojovky by zacali makat na plne obratky, tak ti poviem - ano, nakup za vsetko co mas S&P500, lebo velmi pravdepodobne sa to obrati...
Ale tak isto moze zajtra napadnut Cina Taiwan a Trump sa k tomu postavi vlazne a jede se z kopce...

zazka666
11. mar 2025

@simca06022011 americké klesajú, lebo Trump. Európske stúpajú, lebo idú dávať do zbrojenia. Zlato sa drží, ale to vyletí hore. A zbrojárske nemecké vyleteli do neba. Podľa mňa , ak máte navyše, treba investovať.

zazka666
11. mar 2025

@zic toto je normálne, že zábava. Zajtra idem do Fia otvárať investičný účet

zic
12. mar 2025

@zazka666 hlavne je tu konecne dlhoocakavany vypredaj... len teda trosku umelo vytvoreny neschopnostou (blbostou) 1 cloveka

hippovka
16. mar 2025

Autorka tomu celemu očividne nerozumie..

hranolka22
16. mar 2025

@olivierko229 prepad akcii je ako vypredaj. Teraz treba investovat. Akcie pojdu zase hore 🙂