Ako zvládnuť priemerný plat, hypotéku a dve malé deti?
Ahojte, chcela by som sa poradiť.
Máme jedno 8m dieťa, hypotéku na dom, manžel má štandardný plat na západnom slovensku 1,5-2tis mesačne. Pred RD som zarábala aj ja tak cca.
Sem tam riešime, že by sme chceli a či zvládneme druhé dieťa. Sme spolu 10 rokov, náš vzťah je veľmi pekný, manžel sa stará o našu dcéru naozaj krásne. Mať bábätko je vyčerpávajúce, to asi všetci vieme.
Ale čo dve malé deti s vekovým rozdielom do 3r? Zatiaľ si to neviem predstaviť, ani či na to budeme mať energiu a hlavne financie. Teraz chodím s dcérou na plávanie, na fyzio raz-dva krát do mesiaca, rada by som dopriala plávanie aj nejaké aktivity, výlety, aj druhému dieťaťu, ak by sme ho mali.
Od januára sa chystám troška pár hodín mesačne pracovať na HO aby som zarobila aspoň 2-3 stovky a pomohla tak manželovi. Nechcem, aby musel začaŕ robiť nadčasy alebo víkendy a ušli mu tak tie najvzácnejšie chvíle s našou dcérou.
A čo vy? Ako to zvládate? Máte nejaké finty, prípadne, šli by ste do toho mať dve deti krátko po sebe znovu?
Ďakujem vopred za slušnú diskusiu 🙂
Množstvo žien na koni má viac detí bez ohľadu na to, či na to majú financie. Ak musíš ísť robiť aspoň na pár hodín a zarobiť pár stoviek, inak by manžel musel robiť nadčasy, tak buďme aspoň trochu finančne gramotní a aj zodpovední - v takom prípade nemáte financie na druhé dieťa. Ženy zabúdajú myslieť aj na to, že čo ak by si ostali samé. Utiahneš sama byt, hypo, deti, ak by si prišla o muža alebo sa ostane, že ostane 2 roky chorý na PN? Veď teraz potrebuješ ísť robiť aspoň na pár hodín, aby muž nemusel muklovať. Ak ste prd deťmi nenasporili dostatočne na to, aby si mohla byť roky doma a muž nemusel robiť nadčasy, tak by som do ďalšieho dieťaťa nešla.
Ak vám to finančne vyjde, tak by som išla hlavne do 2 deti s menším rozdielom. Odbijete si to naraz a potom uz bude super. Hlavne aj deti budú mať k sebe blízko.
Či vám to vychádza finančne, vieš sama.
Ja som popri deťoch chodila aj do práce (Švajčiarsko kde je materská 16 t.) A pri deťoch sme sa s manželom stale striedali a striedame. Našťastie nam ti naše povolania umožňujú.
Podla mna ak chces dieta a vies ze ho naozaj chces tak zas obmedzíš výdavky niekde inde a vacsinou ich obmedzíš na tych veciach ktore nepotrebuješ, vylety atd alebo ich neobmedzis a nebudes mat na základné veci. A ver mi ze bude horšie, ked bude dieta vacsie ked bude chciet Iphone, pc, a take veci co stoja stovky eur, hodinky alebo nejaky šport.............
Množstvo žien na koni má viac detí bez ohľadu na to, či na to majú financie. Ak musíš ísť robiť aspoň na pár hodín a zarobiť pár stoviek, inak by manžel musel robiť nadčasy, tak buďme aspoň trochu finančne gramotní a aj zodpovední - v takom prípade nemáte financie na druhé dieťa. Ženy zabúdajú myslieť aj na to, že čo ak by si ostali samé. Utiahneš sama byt, hypo, deti, ak by si prišla o muža alebo sa ostane, že ostane 2 roky chorý na PN? Veď teraz potrebuješ ísť robiť aspoň na pár hodín, aby muž nemusel muklovať. Ak ste prd deťmi nenasporili dostatočne na to, aby si mohla byť roky doma a muž nemusel robiť nadčasy, tak by som do ďalšieho dieťaťa nešla.
@melanta Mne to pride tak, ze tie 2-3 stovky im az tak netreba, ale autorka ma asi pocit, ze nerobi "dost", ked je doma a stara sa o dieta.
Mame jedno dieta, hypotéku, nejaký štandard. Ďalšie dieta neplánujem. Všetko ide každým rokom vyššie a vyššie. Chcem dieta vziat na kúpalisko, ist na dovolenku, na výlet, bez toho, aby som musela rozmýšľať ci vziat jedlo so sebou, alebo ostať radšej doma. Chcem ist ku kadernicke, nechcem sa s mužom vadiť o peniaze..takze my sme uz s deťmi skončili....nie su ziadne tipy a triky...ušetriť vieš na strave, akciách...ale aby som nonstop riešila ze tam maju lacnejšie, teraz kúpim to, i keď na to nemam chuť? Neísť na trhy a nedať si drahy punc? Dakujem toto nie je pre mna....
my sme nemali deti hned po sebe - ale poviem za mna. v práci som ostala pracovat aj pocas rodicovskej - mala som velku cast HO a z casu na cas do kancelárie. bola som doma, mala som normálny prijem aj ja, nie iba manzel. a teda nechcela by som nechat na manzela pracovat 5-7 rokov iba jeho - potom je tam veľký tlak na muža zabezpečiť rodinu a stat sa može hocico (ako sa bohuzial stalo aj mne).
@oriesocek áno chapem, veď práve preto sa snažím aj ja vrátiť do práce, zatiaľ teda len na pár hodín týždenne, lebo nemáme žiaľ žiadnu rodinu ktorá by nám mohla malú postrážiť a tá je práve v období “učím sa liezť a stavať a idem hlava nehlava” takže musím mať oči stále na nej a neviem zatiaľ vyhodnotiť koľko zvládnem odpracovať popri starostlivosti o ňu, možno neskôr keď prejde už na rodinnú stravu to bude jednoduchšie, ako teraz keď stále dvojmo všetko pripravujem 🙂
@melanta Mne to pride tak, ze tie 2-3 stovky im az tak netreba, ale autorka ma asi pocit, ze nerobi "dost", ked je doma a stara sa o dieta.
@anonym_636670 ale ano, je to tak ako píšeš, chcem proste troška priložiť ruku k dielu. Stále dokážeme niečo ušetriť aj bez môjho príjmu a žijeme úplne normálne, avšak s druhým dieťaťom už sa budeme musieť asi obmedziť a tiež už asi nezvládnem pracovať popri dvoch krpcoch 🙂
@anonym_636670 ale ano, je to tak ako píšeš, chcem proste troška priložiť ruku k dielu. Stále dokážeme niečo ušetriť aj bez môjho príjmu a žijeme úplne normálne, avšak s druhým dieťaťom už sa budeme musieť asi obmedziť a tiež už asi nezvládnem pracovať popri dvoch krpcoch 🙂
@caar_oliine Ja si myslim ze je fajn ak ma dieta surodenca v podobnom veku. Detom az tak nezalezi, ci im davas drahe vylety, potesia sa hlavne ze im das svoj cas, aj keby to mala byt "len" opekacka na dvore alebo zahranie sa Clovece.
@caar_oliine Ja si myslim ze je fajn ak ma dieta surodenca v podobnom veku. Detom az tak nezalezi, ci im davas drahe vylety, potesia sa hlavne ze im das svoj cas, aj keby to mala byt "len" opekacka na dvore alebo zahranie sa Clovece.
@domculik áno opekacka deťom stačí a aj ju mávame, to sme mali aj my ako deti, preto chceme dat svojim deťom viac ako som mala ja...a chcem to aj ja, nielen deťom, chcem cestovať, a to stojí peniaze ..a preto sme už precestovali s deťmi 17 krajín ...
Autorka ak sa máš finančne obmedzovať, tak do druheho dieťaťa nechoď
@domculik ty máš dve deti s takým malým rozdielom? Išla by si do toho znovu? Ja si myslím, že ak nebudeme mať druhé dieťa teraz, tak už potom vôbec. Keď sa vrátim do práce a zasa budem môcť mať svoj príjem a možnosť kariérne rásť, už sa mi asi nebude chcieť toto celé absolvovať znova 😃
@domculik ale ak pri 2 deťoch bude musieť robiť muž nadčasy, tak ten čas im nedá. Nedá ho ani deťom ani autorke. A teda sorry, ale to je taká kravina, že deťom stačí opekačka. Áno, stačí. My sme iné nemali, len výlety k jazeru a Kolibu. Nemohli sme s bratom chodiť na šport, nemohla som chodiť na klavír, nemohli sme ísť k moru, nemali rodičia na to. Spolužiačka mojej dcéry nemohla ísť na medicínu, pretože rodičia ju už nemohli živiť. Takže to sú blbé keci ľudí, ktorí nemajú peniaze a chcú ospravedlniť, že majú viac detí ako financií. Ja som svojej dcére chcela dopriať viac, chcela som jej dopriať možnosť chodiť na šport, hudobný nástroj, učiť sa jazyky, študovať, cestovať s ňou, aby poznala svet a nielen svoju dedinu. Nepovažujem za zodpovedné smerom k dieťaťu mať viac detí, ak im nebudem môcť dopriať viac ako len výlet k jazeru a školskú družinu.
@domculik ale ak pri 2 deťoch bude musieť robiť muž nadčasy, tak ten čas im nedá. Nedá ho ani deťom ani autorke. A teda sorry, ale to je taká kravina, že deťom stačí opekačka. Áno, stačí. My sme iné nemali, len výlety k jazeru a Kolibu. Nemohli sme s bratom chodiť na šport, nemohla som chodiť na klavír, nemohli sme ísť k moru, nemali rodičia na to. Spolužiačka mojej dcéry nemohla ísť na medicínu, pretože rodičia ju už nemohli živiť. Takže to sú blbé keci ľudí, ktorí nemajú peniaze a chcú ospravedlniť, že majú viac detí ako financií. Ja som svojej dcére chcela dopriať viac, chcela som jej dopriať možnosť chodiť na šport, hudobný nástroj, učiť sa jazyky, študovať, cestovať s ňou, aby poznala svet a nielen svoju dedinu. Nepovažujem za zodpovedné smerom k dieťaťu mať viac detí, ak im nebudem môcť dopriať viac ako len výlet k jazeru a školskú družinu.
@melanta ja rozumiem čo tým chceš povedať, no mysli na to že tá RD je len krátkodobé obdobie. Veď potom sa zasa vrátim do práce a zasa budeme mať spoločný príjem okolo 3500-4000€ v čistom ktorý bude úmerne rásť. Takže zasa nemyslím si, že po RD by sme nezvládli deťom dopriať viac ako výlet k jazeru. Moja otázka skôr smerovala k tomu času počas RD a teda život s jedným príjmom + RD a dvoma deťmi.
@domculik ty máš dve deti s takým malým rozdielom? Išla by si do toho znovu? Ja si myslím, že ak nebudeme mať druhé dieťa teraz, tak už potom vôbec. Keď sa vrátim do práce a zasa budem môcť mať svoj príjem a možnosť kariérne rásť, už sa mi asi nebude chcieť toto celé absolvovať znova 😃
@caar_oliine Ja mam 3-rocny rozdiel a ano, isla by som do toho znovu tak, mozno este s mensim rozdielom 😉. Chalani su teraz partaci, zahraju sa, vystacia si sami, maju svoje tajne pikle 🫣. Prijmovo sme na tom boli ca podobne ako vy, mozno este o nieco horsie. Tiez sme mali a mame hypoteku. A vyslo aj na cestovanie, vylety, dovolenky. Ja som vsak setrna na ine veci, oblecenie menej, casto second hand, bazar, hracky knizky tiez, u mna je to vecou principu a bavi ma to - minimalizmus. Takze zavisi ake mas priority. Ano, niekedy sme sa aj trosku uskromnili, ale vacsinou sme to uplne v pohode zvladali a nevnimam, ze by nase deti mali toho malo. Z mojho pohladu treba deti vychovavat aj k skromnosti, aby si vedeli tie vymozenosti dnesnej doby vazit.
@melanta Ale toto su iba 2 deti, nie nejako viac 😂. Ved ide iba o preklenutie materskej. Podla mna ten prijem, ktory maju, im po materskej vystaci aj na klavir aj na vsetko, kym stihnu ist do skoly. My mame podobny prijem a decka chodia aj na nastroje, aj na ine kruzky. Ludia su v dnesnej dobe tusim premaznani. Nikdy nevies co sa moze stat, ale keby sme takto rozmyslali, tal by clovek radsej nemal ani to 1 dieta ☺️.
@caar_oliine Ja mam 3-rocny rozdiel a ano, isla by som do toho znovu tak, mozno este s mensim rozdielom 😉. Chalani su teraz partaci, zahraju sa, vystacia si sami, maju svoje tajne pikle 🫣. Prijmovo sme na tom boli ca podobne ako vy, mozno este o nieco horsie. Tiez sme mali a mame hypoteku. A vyslo aj na cestovanie, vylety, dovolenky. Ja som vsak setrna na ine veci, oblecenie menej, casto second hand, bazar, hracky knizky tiez, u mna je to vecou principu a bavi ma to - minimalizmus. Takze zavisi ake mas priority. Ano, niekedy sme sa aj trosku uskromnili, ale vacsinou sme to uplne v pohode zvladali a nevnimam, ze by nase deti mali toho malo. Z mojho pohladu treba deti vychovavat aj k skromnosti, aby si vedeli tie vymozenosti dnesnej doby vazit.
@domculik ďakujem, v takúto nejakú povzbudzujúcu odpoveď vychádzajúcu z vlastnej skúsenosti som troška dúfala, teda všeobecne som dúfala že mi napíšu ľudia ktorí sú v tej situácii a vybrali si ju. Nie ľudia ktorí majú 1 alebo 0 detí 😃 Veď som to napísala aj di nadpisu, že s dvoma deťmi.
@domculik ďakujem, v takúto nejakú povzbudzujúcu odpoveď vychádzajúcu z vlastnej skúsenosti som troška dúfala, teda všeobecne som dúfala že mi napíšu ľudia ktorí sú v tej situácii a vybrali si ju. Nie ľudia ktorí majú 1 alebo 0 detí 😃 Veď som to napísala aj di nadpisu, že s dvoma deťmi.
@caar_oliine Ale ved tu ma vacsina 2 a viac deti a ziju aj s omnoho mensim prijmom ☺️. Tak ja som tiez prekvapena, ze to je uz pre viacerych prilis vela. Pozri, sadnite si, popocitajte ake mate prijmy, z coho viete pripadne zlavit, ci vam pripadne vie pomoct rodina na preklenutie atd. Ano, mozno pride obdobie ze sa bude treba uskromnit, nie kazdy je na to pripraveny, tak uz si musite zvazit. My sme kazdopadne 2 deti chceli a vedeli sme ze sa prisposobime hlavne tomu.
@melanta Ale toto su iba 2 deti, nie nejako viac 😂. Ved ide iba o preklenutie materskej. Podla mna ten prijem, ktory maju, im po materskej vystaci aj na klavir aj na vsetko, kym stihnu ist do skoly. My mame podobny prijem a decka chodia aj na nastroje, aj na ine kruzky. Ludia su v dnesnej dobe tusim premaznani. Nikdy nevies co sa moze stat, ale keby sme takto rozmyslali, tal by clovek radsej nemal ani to 1 dieta ☺️.
@caar_oliine
@domculik nie, nejde len o krátkodobé obdobie MD a RD. Vy obe počítate, že budú mať následne obaja príjem ako doteraz. Ale ja píšem o tom, že človek musí myslieť aj na to, že to tak nemusí byť. Jeden môže ochorieť a prestať pracovať, odísť, umrieť. Ja píšem aj o tom, že žena by mala myslieť, či bude môcť dať deťom po materiálnej stránke všetko aj s jedným príjmom (plus výživné či sirotské a pod). Ale áno, na koníku je nespočetné množstvo žien, ktoré materiálne zabezpečenie detí nepovažujú za až tak dôležité.
@caar_oliine Ale ved tu ma vacsina 2 a viac deti a ziju aj s omnoho mensim prijmom ☺️. Tak ja som tiez prekvapena, ze to je uz pre viacerych prilis vela. Pozri, sadnite si, popocitajte ake mate prijmy, z coho viete pripadne zlavit, ci vam pripadne vie pomoct rodina na preklenutie atd. Ano, mozno pride obdobie ze sa bude treba uskromnit, nie kazdy je na to pripraveny, tak uz si musite zvazit. My sme kazdopadne 2 deti chceli a vedeli sme ze sa prisposobime hlavne tomu.
@domculik v poslednej dobe všade čítam, že ľudia by si 2 deti už nevybrali, najmä kvôli financiám, že im stačí jedno, prípadne žiadne alebo že ľutujú, že majú dve deti. Je jasné že ľudia väčšinou píšu negatívne skúsenosti a málokto niekde napíše že mám 2,3 deti a je to super 😃 Zaujímali ma reálne skúsenosti tých, čo 2 deti malé majú, ako toto obdobie RD prežili, či začali piecť torty alebo ja neviem, vyrábať vence a tým si možno prilepšili aby muž nemusel to mať na pleciach sám 😃. V mojom blízkom okolí nikto dve deti nemá, okrem mojej sestry ale chlapci majú už 16 a 18.
Ja súhlasím s @melanta. Ak sa aj príjem vráti na pôvodnú výšku po RD, tak už budete štyria, ktorých z toho treba živiť. Ja by som s takým príjmom silno rozmýšľala aj nad jedným dieťaťom, nie to ešte dvomi. Každý má iný životný štýl, no výdavky si treba uvedomiť vopred, fixné platby ako hypotéka, poistky, internet, tv, phm a rataj s tým, že dieťa potrebuje veľa vecí, čím je starsie tým viac a drahšie. Možno bude potrebovať špeciálnu stravu, kozmetiku, fyzioterapie, lekárov (neprajem ti to, samozrejme, ale uvedomiť si treba aj takýto scenár). Potom škôlka, škola, stredná, auto, výška, dovolenky od cca 14 rokov sú za dospelých. No zo 4 litrov môžete ísť tak na domašu, aj to neviem či vyjde na aspoň 5 dní. Ja by som do toho teda nešla ani náhodou. Tu na koníku sa všetko zvládne, veď dieťa veľa nepotrebuje a podobné hlúposti…a potom sa tu plače, že muž nedáva peniaze a nemajú ani na jedlo a nemôžu ísť na výlet. Holt, nie každý môže mat aj dom aj auta aj deti aj dovolenky aj jesť homáre. Trocha rozumu do toho života treba…
@domculik v poslednej dobe všade čítam, že ľudia by si 2 deti už nevybrali, najmä kvôli financiám, že im stačí jedno, prípadne žiadne alebo že ľutujú, že majú dve deti. Je jasné že ľudia väčšinou píšu negatívne skúsenosti a málokto niekde napíše že mám 2,3 deti a je to super 😃 Zaujímali ma reálne skúsenosti tých, čo 2 deti malé majú, ako toto obdobie RD prežili, či začali piecť torty alebo ja neviem, vyrábať vence a tým si možno prilepšili aby muž nemusel to mať na pleciach sám 😃. V mojom blízkom okolí nikto dve deti nemá, okrem mojej sestry ale chlapci majú už 16 a 18.
@caar_oliine Tak je pravda ze na Slovensku sa ta porodnost rapidne znizuje, ale v mojom okoli je stale praveze malokto, kto tie 2 deti nema resp. v buducnosti nechce. Ci su to spoluziaci mojich chalanov alebo ludia v ramci rodiny. Skor pocuvam, ze by chceli este aj tretie, ale to uz zvazuju financie a mozno tu stratu komfortu, co pri 3 detoch uz aj chapem. Poznam aj rodiny s 1 detatom a ano, maju casto mozno vyssi zivotny standard ale nic take, pre co by som ja osobne lutovala, ze mam 2 deti. Takze stale je to o tom, co vy chcete. Bud viac dovoleniek, vyssi standard, alebo deti. Samozrejme da sa aj vysoky standard, aj deti, aj takych tu najdes vela, len to chce zas mozno inu pracu, podnikanie atd. Da sa vzdy. Urcite ti tu kazdopadne napise aj milion zien, ktore tie 2+ deti maju, lebo takych je tu stale vacsina.
@caar_oliine
11r doma,ale vzdy som mala vyssi rodicak ako zeny na slovensku,hypo bola ozaj malicka.Az rokmi sa zvysovala,ked sa pomaly prerabalo.Isla som do prace po 4dietati,a neskor prislo aj 5te.No tam som uz isla po roku do prace,na opacne smeny ako muz.Nikto z nas nerobi nadcasy,deti su uz vecsie.Maly ide uz do skolky,takze rodicak konci.
Ano pri 4000eur placem,nad 5000eur som spokojna.
Necitala som komentare.. ale za mna teda: ak musis rozmyslat ci na to mas alebo nemas, tak ja by som si druhe dieta nerobila.. to nie je len o tom, ze dieta oblecies, nakrmis a zaplatis plavanie.. to je aj znasat vydavky ak by chcel mat extra konicek, ak by mal nejake vazne zdr.problemy, ak bude potrebovat doucovanie, co ak bude chciet studovat niekde v zahranici, a samozrejme ja si neviem predstavit ze by som svojmu dietatu nepomohla s byvaním do buducna.. ak ledva zvladnes jednemu pomoct, ako chces toto zabezpecit dvom.. ja by som do toho nesla, ale to som ja.. takto som to videla v rodine a takto fungujem.. radsej mat 1 dieta a zabezpecit mu vsetko.. aj mne keby rodicia nepomohli a nemala by som uz ako bezdetna byvanie, tak by som do dietata ani nesla.. pri dnesnych platoch, hypotekach a stale narastajucej inflacii..
@caar_oliine Ja sama zarobim viac nez vas spolocny prijem a napriek tomu mi riadne lepilo ked mi minuly mesiac meskala menstruacia a hrozilo, ze mozem byt tehotna. Ak by som mala sama (a s tym treba vzdy pocitat!) mala zivit 2 ludi, bolo by to extremne narocne a moj standard by isiel rapidne dole. Viem, ze su tu rodiny, ktore z mojho prijmu zivia aj 4 deti ale pre mna je to neskutocne riziko. Zijeme v casoch, kedy sa mame naozaj dobre, mame moznosti si uzivat a bola by skoda nevyuzivat to.
@caar_oliine Ja sama zarobim viac nez vas spolocny prijem a napriek tomu mi riadne lepilo ked mi minuly mesiac meskala menstruacia a hrozilo, ze mozem byt tehotna. Ak by som mala sama (a s tym treba vzdy pocitat!) mala zivit 2 ludi, bolo by to extremne narocne a moj standard by isiel rapidne dole. Viem, ze su tu rodiny, ktore z mojho prijmu zivia aj 4 deti ale pre mna je to neskutocne riziko. Zijeme v casoch, kedy sa mame naozaj dobre, mame moznosti si uzivat a bola by skoda nevyuzivat to.
@bludna to je pravda, ale kazdy pod pojmom “uzivam si” vnima nieco ine. Kym pre niekoho je naplňujúce cestovanie, nákupy, reštaurácie či luxusný život, pre iného je to praskajúce drevo v krbe a dva páry malých nôh ktoré pobehujú po záhrade. Keď som bola malá, môj otec ako podnikateľ bol stále v práci. Ak nie fyzicky, tak duchom. Chodili sme stále na lyžovačky do álp, často k moru, mali sme dom v centre mesta, po materiálnej stránke sme mali všetko. Aj tak si spomínam na svoje detstvo najlepšie keď som ho trávila u babky na záhrade na dedine a ona mi dávala svoj čas. S manželom sme vedeli že spolu chceme mať deti a bol to náš spoločný cieľ - predstava naplneného života. Myslím si že je v poriadku, ak každý si pri tom predstaví niečo iné.
Ja mam 2 deti s vekovym rozdielom 3,5r a nelutujem...isla by som do toho znova. Teraz som na RD s druhou dcerkou, ale chodime s oboma na vylety. Hoci prijem mame teraz nizsi, ale je to iba obdobie. A teraz su uz partaci, zahraju sa sami. A tiez mame hypoteku na dom v BA a da sa to zvladnut 😉
@bludna v časoch, keď sa máme naozaj dobre? To bola dúfam irónia..
Ja mam 2 deti s vekovym rozdielom 3,5r a nelutujem...isla by som do toho znova. Teraz som na RD s druhou dcerkou, ale chodime s oboma na vylety. Hoci prijem mame teraz nizsi, ale je to iba obdobie. A teraz su uz partaci, zahraju sa sami. A tiez mame hypoteku na dom v BA a da sa to zvladnut 😉
@patta89 ďakujem ☺️
@patta89 ďakujem ☺️
@caar_oliine v pohode. Takze ak chcete druhe dieta, kludne do toho chodte. Urcite nebudes lutovat, budu partaci 😉
@bludna v časoch, keď sa máme naozaj dobre? To bola dúfam irónia..
@caar_oliine Vies co nemusime ani ist do takych extremov ako dovolenky a dom v centre mesta, ja napriklad chodim 2x do tyzdna do peknej sauny, cvicim s trenerom, parkrat do tyzdna si doprajem restiku, idem na masaz, s drahym na wellness do Tatier(sialene ceny!), kupim si obcas aj bio kura a toto by som musela pravdepodobne musela skrtat. Ako urcite sa da bez toho zit, to bezpochyby, ale co mam z toho zivota ked sa mam vkuse len uskromnovat? Ved na to sme tu, aby sme sa mali dobre. Nevylucujem, ze jedno dieta v buducnosti budeme mat ale zatial nie som pripravena sa obetovat.
@anonym_0a8dca A mali sme sa niekedy snad lepsie?

my sme nemali deti hned po sebe - ale poviem za mna. v práci som ostala pracovat aj pocas rodicovskej - mala som velku cast HO a z casu na cas do kancelárie. bola som doma, mala som normálny prijem aj ja, nie iba manzel. a teda nechcela by som nechat na manzela pracovat 5-7 rokov iba jeho - potom je tam veľký tlak na muža zabezpečiť rodinu a stat sa može hocico (ako sa bohuzial stalo aj mne).