Aký bude daňový bonus v roku 2025 pre príjem do 800 eur?
Dobrý deň mamičky . Prvý krát si idem dávať na seba daňový bonus .kým som žila s manželom ,ho čerpal on ,tak neviem na akú sumu mám nárok .
V hrubom mi chodí 750-800 eur .mám tri deti vo veku 12 , 5 a 4 . Viete mi niektorá povedať koľko asi mám počítať ? Ďakujem vám
@lenka_da ďakujem pekne . To mám tak tri krát do roka . Inak mam cosi menej . Aj tak je to omnoho viac ,ako som čakala . Tak ma táto správa potešila .ja som dúfala ,že aspoň 150€ mi to vyjde . Keď si doriesim svoje zdravie ,zamestnal sa na plný úväzok a bude lepšie . Vďaka ti ešte raz
nemáš za čo 🙂
ak ti nevyjde plný daňový bonus, tak si po skončení roka môžeš podať daňové priznanie, uplatniť si časť príjmu manžela (otca detí) a žiadať o vyplatenie zvyšku daňového bonusu. Samozrejme, ak spolu žijete v jednej domácnosti.
Resp. ak budeš mať na konci roka nejaké odmeny, tak by ti mohlo v ročnom zúčtovaní vyjsť nárok na plný daňový bonus.
@11brano11 vo vyspelých ekonomikách je úplne bežné, že nízkopríjmové skupiny obyvateľstva platia nízke dane a vysoké príjmy sa zdaňujú vyššou sadzbou, tzv milionárska daň. Je to preto, aby sa oplatilo pracovať, inak by bolo výhodnejšie poberať sociálne dávky.
Nesrď sa, neútočím na tvojich 3900 eur, ale skús si predstaviť živiť rodinu z 800 eur. A ešte očakávať, že vychová vzdelaných a múdrych budúcich voličov.
Ak ťa hneď napadlo, že si nemajú robiť deti, keď ich nevedia uživiť, tak ťa rovno zastavím. Pokrok spoločnosti spočíva v tom, že spoločnosť dokáže tak hospodáriť so zdrojmi, že sa dvíha životná úroveň všetkých členov spoločnosti (teraz vynechajme kadejakých príživníkov, dobre?). Inak by pri rastúcich cenách bohatí boli ešte bohatší a chudobní ešte chudobnejší (aj keď by sa to mnohým pracháčom páčilo, všakže).
Mimochodom, mnohí boháči majú chudobných predkov... Spoločnosť im umožnila zvýšiť životnú úroveň ďalších generácií. Aj ja dúfam, že moje deti sa budú mať lepšie, než sa máme my. Úroveň spoločnosti treba posudzovať podľa najzraniteľnejších členov.
@11brano11 na mojho studenta vš tiez velke nič a je uplne jedno, kolko zarobim a platim dane, nech vraj ide brigadovat ...
@11brano11 tak sa zhodneme na tom, že tomu človeku, ktorý zarába 800 eur treba nejako pomôcť, aby nepadol na úplné dno a z detí nevyrástli poberatelia sociálnych dávok 😉
A možno bude tiež na sebe makať, študovať, pracovať v dvoch prácach, aby sa po 13 rokoch vypracoval tam, kde si ty 😉 Presne na to mu poslúži momentálne tých 300 eur DB.
Apropos, však aj tvoja, resp. kolegova žena si môže uplatniť nárok na DB v ročnom daňovom priznaní tak, že si zvýši svoj základ dane o čiastkový základ dane druhej oprávnenej osoby (otca dieťaťa).
@11brano11 kľudne tlieskajte . Moja mzda nie je na Full time . nehadzem sa na PN ,hoci aj to je možnosť . Pracujem prakticky nonstop aj popri škole . Preto som ale čakala ,že DB bude omnoho nižši . Prvý rok žijem bez manžela , a úprimne doteraz mal toto aj starosti on . Neplačem ,nenatrcam ruku , dokážem si zarobiť .no píšem ,že keď doriesim svoj zdravotný stav ,budem plnohodnotný človek , avšak ako pozerám , daňový bonus budem mať noho nižší ako teraz ,keď pracujem minimálne ..to je ale motivácia však ? Áno systém ,je nastavený ako v kocurkove . O pár mesiacov dúfam .že budem v poriadku a budem mať vaše starosti ,že DB nebudem mať žiaden . Lebo môj príjem ,kým mi neprišli na diagnózu , sa hýbal omnoho vyššie ako priemer , no som rada ,za možnosť nevypadnut z pracovného trhu a mať za pár hodín práce aspoň toto .
@11brano11 citujem:
"PS: u mňa áno, manželka si uplatní DB, u kolegu zial nie, nakoľko jeho manželka je na materskej."
No, podľa tejto novely, ak to dobre čítam, tak si aj kolegova manželka bude môcť uplatniť nárok na DB:
Ak podmienky na uplatnenie daňového bonusu spĺňa viac daňovníkov a daňovník uplatňujúci si nárok na daňový bonus NEMÁ základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 5 ...... blabla .... môže si pri podaní daňového priznania navýšiť základ dane (čiastkový základ dane) ...blabla... o základ dane z príjmov (čiastkový základ dane) ....... druhej oprávnenej osoby
@11brano11 to viem ,vďaka .manžel ( ešte stále ním je ) sa o deti riadne stará ,tam problém nie je . Je to dobrý muž ,len máme dlhodobe problémy vo vzťahu a jedno z riešení bol rozvod ,len do toho prišla moja choroba. Bývame neďaleko seba . Nechal nás bývať v spoločnom dome ,on šiel k rodičom . Ale to už je off topic .
Vďaka za konkrétne odpovede ,budem vedieť ,na čo mám nárok .
@lenka_da "Ak podmienky na uplatnenie daňového bonusu spĺňa viac daňovníkov a daňovník uplatňujúci si nárok na daňový bonus NEMÁ základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov podľa § 5 ...... blabla .... môže si pri podaní daňového priznania navýšiť základ dane (čiastkový základ dane) ...blabla... o základ dane z príjmov (čiastkový základ dane) ....... druhej oprávnenej osoby".
Mate to overené do detailu? Lebo som písala na finančnú správu presne tento prípad, že 1 rodič nemá dostatočný príjem na plný daňový bonus, druhý má však príliš vysoký príjem na plný daňový bonus. Odpoveď je taká, že pokiaľ "navýšený základ dane presiahne sumu 25740€ (ročne), nárok na DB sa kráti....
Tak ako teraz?
@zltalienka nie, zatiaľ to ešte nemám dôsledne naštudované, ďakujem za informáciu
@la_dolce_vita uz ani stredoskolak v tretom rocniku nedostane😥 pri nizkej mzde uz ani bonus po dovrseni 18 rokov
@lenka_da ďakujem za tvoj príspevok . Ja som nikdy nebola odkázaná na dávky , a ani nechcem aby ma tu niekto hádzal do jedného koša s niekým ,komu sa nechce pracovať . Môj príjem bol vždy niečo nad priemer ,či už viac ,alebo menej ,záležalo od obdobia ako sa forme ,kde pracujem darilo . A poviem úprimne ,veci ohľadne financií mal na starosti manžel ,ten s nami už nežije , pravdepodobne do konca roka budeme rozvedení , ale ostávame priatelia ,o deti sa stará a aj o mňa sa staral ,keď som to najviac potrebovala ,v čase akútnej liečby .
Aktuálne som na tom tak ,že minulý rok mi zamietli aj invalidný . Pracovať chcem ,ale necítim sa ešte pár týždňov na Full time . Takže pracujem z domu na čiastočný úväzok.
Ale ja chápem ,ako to Braňo myslel . A súhlasím , je to nespravodlivo nastavené .
Len nie vždy je situácia rovnaká , a človek nikdy nevie ,v akej situácii sa ocitne . Jednoducho povedané ... Napísala.som prijem 800€ a hneď som v mnohých očiach " padla " , že som z tých čo nič nerobia . Avšak napríklad moja mamina pred dôchodkom sa na tých 800 € nadrie ako kuchárka v škôlke .
Ja to mám za štvrtinový úväzok ,bez prémií ,bez toho ,aby som sa aktívne zapojila do fungovania vo firme . Čo sa týka zdravia ,to najhoršie mám za sebou , takže môj príjem bude v priebehu tohto roka pravdepodobne stúpať ,rovnako ako aj moja participácia na obratoch,a teda čím viac buď pracovať ,tým sa mi vlastne zmenší daňový bonus ... Aké motivačné
@zobaka Co je na tom sprvaodlive? Niekto, kto robi na ciastocny uvazok, lebo manzel zaraba tolko, ze jej to staci, danovy bonus dostane. Jednorodic, co musi mat 2 prace, aby rodinu uzivil, bonus nedostane. Pritom prva zena moze vychovavat deti v ovela vacsom blahobyte nez niekto so super vysokou mzdou. Najma ked su na SK tale velke regionalne rozdiely v cenach nehnutelnosti a tym padom mesacnych nakladov na byvanie. Na ochranu pred zdanovanim najmenej zarabajucich je predsa nezdanitelne minimum. A minimalna mzda je tusim na urovni viac ako polovice priemernej mzdy, v tom base pasme podotykam.

ak dobre počítam, tak pri hrubej mzde cca 750-800 eur bude daňový bonus medzi 278-300 eur. Aby si mala plný DB na 3 deti, musíš mať hrubú mzdu aspoň 806 eur.