icon

Aký je postup pri vrátení daní z Nemecka?

adriana40
9. jan 2014

Dobrý deň prosim vás má niekdo skúsenosti z preplatkom daní z nemecka prosím postup a kde to vybaviť treba dakujem. 😒

Strana
z2
cowboyka1908
17. feb 2015

hmm, aj mňa by to zaujímalo ako postupovať a kde to vybaviť

zuzana030
1. mar 2017

@adriana40 dobrý deň, zohnali ste niekoho? potrebujem to riešiť aj ja a netuším ani čo ako robiť a kam sa obrátiť.

adriana40
autor
1. mar 2017

Kdo robieva dane tak by mali aj zo zahraničia u nás v meste sú taký ale neviem odkiaľ ste len takých treba nájsť kdo sa tým zaoberá 🙂

cowboyka1908
1. mar 2017

Ano, nasla este minuleho roku jednu slovensku pravnicku, riesim to cez mail, ona vybavi zvysok, aj odosle na prislusny Finanzamt.

monuska74
1. mar 2017

Z rakuska sa da myslim spatne 5 rokov dozadu poziadat o vratenie dani.
Tlacivo by sa malo dat stiahnut aj cez net za prislusny rok, za ktory chcete poziadat o vratenie. Aspon ja som to tak robila, ked som tam pracovala.potom ked sa vyplni tlacivo, tam som vypisala svoje udaje, cislo karty poistenie, a poslat na prislusny finanz amt, kde ste pracovali.

majkeel
2. mar 2017

No, prvy rok si najdes dobreho danoveho poradcu (+-150-250 Eur), ktory Ti priznanie spravi. Dalsie roky si zoberies toto priznanie ako vzor.
Potrebujes Lohnsteuerkarte od zamestnavatela s potvrdenim o prijme za uplynuly rok, k tomu vsetky doklady potrebne pre danoveho poradcu.
1) Bewerbungskosten - Ak pracujete na tyzdnovky a stredobod zivot.zaujmu je inde (DE/ rodina na SK), museli ste sa za pracou prestahovat,- tak blocky o nakladoch odkladat. Dva roky sa da uplatnit doppelte Haushaltsführung - dvojita domacnost - blocky o najme v starom byte a platby za prenajom. Ak dochadzate do prace (Kmgeld domov->praca) sa da odpisat kazdy rok.
2) Podpora rodicov a starych rodicov. Treba kazdy mesiac posielat cca 250 eur mame, otcovi, starym rodicom, musi to byt na vypise z banky, da sa to odpisat
3) este drobnosti ako skolenia, knihy,... ale to nestoji za rec.
Ked to robi danovy, iba vsetko zaniest. Ak to clovek robi sam, tak stiahnut danovy soft - idealne Wiso Sparbuch. Vsetko nahadzat do softu, dat dokopy prilohy - Lohnsteuerkarte, naklady za stahovanie, sobasny list, rodne listy deti, Kopie vypisov s najmami a darmi rodine,... Je to robota na par dni dat dokopy vsetky prilohy,... Potom to poslat ONLINE cez Elster (to ma ten Wiso v sebe) a dodatocne ist hodit vytlaceny Elster s podkladmi do schtranky na prislusny Finanzamt. Alebo bez ELSTER, manualne, vytlacit, PODPISAT, prilohy -vsetko oskenovat, hodit na Finanzamt. Do 1-2 mesiacov su peniaze na ucte. Vacsinou poslu tak 75-80% z toho co cloveku vyrata soft, ale stale to mozu byt 1-2 ciste mesacne platy (v zavislosti, kolko clovek zaraba a odviedol dani). Kazdy dalsi rok je to uz vlastne copy-paste stareho priznania. Spätne sa da poziadat o dane 4 roky dozadu.

zuzana030
2. mar 2017

@majkeel super a keď chcem spätne požiadať, tak je to ako? lebo daňové mužovi robili vo firme každý rok, teraz taktiež oni, až budúci rok si bude musieť urobiť sám, predpokladám.
potvrdenie o príjme od zamestnávateľa mám za každý rok, už aj za r. 2016, s tým nie je problém.
dvojitú domácnosť neviem, či môžme, muž bol viac v nemecku - tam aj prechodný pobyt, všetko hradila firma, cestu aj bývanie, na SK som ja a 2deti (Zš, Vš) jedine tu nájom, hypotéka atď, to vieme zdokladovať. a potom vlastne je pravda, že ak požiadam o dane z DE, už tam nebudem môcť ísť pracovať?

majkeel
2. mar 2017

@zuzana030 Ak mu byvanie a cestovne hradi firma, tak si dvojitu domacnost nemoze uplatnit. ALE mozte skusit zohnat nejake doklady o kupe nabytku, ze si ten prenajom chcel dozariadit. 😉 Stale si moze uplatnit kilometrovne denne dochadzanie z miesta prenajmu do prace, prispevky rodicom a starym rodicom (mozte skusit dolozit vyberom hotovosti, odpisuju sa aj platby na dochodok ako Werbekosten a podpisanym cestnym prehlasenim starych rodicov o prijme podpory) plus kedze nerobis si moze uplatnit vyhodnu kombinaciu danovych tried 3(nizka sadzba dane-on s prijmom)+5(vysoka sadzba-Ty s nulovym prijmom) plus tusim aj na deti je tam suma.
Preco by si nemohla pracovat? Mozes. Minule dan.priznania sa tykaju predsa minulosti a nemaju nic s tym, ci si vyberiete vy dvaja, ze obaja pracujete (v de), alebo iba jeden. Ked tam zacnes pracovat, uz budete platit dane obaja. Danovo vyhodne je podat danove spolocne za oboch, ked pracuje jeden a druhy je doma (alebo pracuje v zahranici).
Spatne poziadat? Proste urobis danove priznanie za rok 2013, 2014, 2015, 2016 a zanesies ho na prislusny Finanzamt (podla miesta prihlasenia manzela).

zuzana030
2. mar 2017

@majkeel spätne požiadať...mužovi robila firma daňové priznanie každý rok, čiže ja ešte raz za tie roky daňové podám na finanzamt?
lebo keď mu robila firma, žiadne dane - preplatky nedostal,
teda dúfam, že tomu dobre rozumiem

zuzana030
2. mar 2017

@majkeel alebo si tie preplatky nechala firma??

majkeel
2. mar 2017

@zuzana030 Nie, nenecha. To by bolo protizakonne, danove priznanie musi manzel osobne podpisat ...
Firma urobi mzdy a odvedie dane. A ak chces ciastocne vratenie dani, tak si o to musis poziadat (je to dobrovolne) Finanzamt cez danove priznanie.

zuzana030
2. mar 2017

@majkeel aha, no už som v obraze, toto som nevedela, myslela som, že to v DE urobí zamestnavateľ daňové, tak ako na SK,tak už chápem, čiže normálne daňové podám, ja som to chápala tak, že tam pošleš len nejaké žiadosť....😝 a vybavené
a doklady (napr. z úradu práce, že je manželka nezamestnaná) to musí byť preložené do nemčiny?

majkeel
3. mar 2017

@zuzana030 Doklad o nezamestnanosti nepotrebujes. Ked nemaju v zaznamoch Tvoj prijem, vychadzaju z toho, ze si nepracujes. Prikladas kopie sobasneho listu v sk + preklad do de (kvoli zaradeniu do najvyhodnejsej manzelskej Steuerklasse 3+5), rodne listy deti+preklad,...
Zamestnavatel odvedie za Teba (manzela) dane, odvody a viac sa nestara. Ty mas narok na podanie danoveho priznania ako zamestnanec a znizit si dane o rozne polozky - cestovanie za pracou, byvanie (2 roky - ak rodinny stredobod je inde ako praca), skolenia, knihy, vydavky na lekara,... Mozes, ale nemusis ho urobit. 🙂
Samozrejme, vsetky uradne doklady musia byt orig.jazyku (v sk) a prelozene do de, inak to neprecitaju. 🙂

cowboyka1908
3. mar 2017

Kedze ja somna rodicaku, manzel pracuje, tak sme museli obaja podat danove priznania aj na svk, aby nam danovy vystavil potvrdenie EU/EWR a samozrejme som potrebovala potvrdenie z uradu prace o poberani vysky rodicaku, cize urcite bude nutne dokladovat prijem o nezamestnanosti. Podava sa iba nulove danove, no musi sa, inac mi nechceli vystavit to potvrdenie pre nemecky danovy. Uz zijeme v DE, cize tohto roku uz tlacivo na EU/EWR nebude nutne pokial nebudem mat prijem zo Slovenska, v opacnom pripade sa musi podat danove stale aj na SVK. My mame trvale bydlisko stale na SVK a aj v DE, kedze nemci nepoznaju prechodne bydlisko.dane sa vedia podat spatne maximalne za styri roky. Stahovanie mozu s nemusia uznat v ulave na dani, danovy nic navyse nezaplati, iba vrati bud celu zaplatenu dan alebo ciastocnu.

majkeel
3. mar 2017

@cowboyka1908 Suhlas, vsetky tieto naklady iba znizuju zaklad dane a clovek potom dostane nejaku cast z dani naspat. To je dobra poznamka, nie je to o tom, ze niekto dostane preplatene vydavky na cestovne, najom,... 🙂
Ak niekomu firma plati byvanie, cestovanie, je na tom lepsie ako keby si platil prenajom a cestovne sam a pouzil ho v danovom na znizenie danoveho zakladu.
A vela zalezi na konkretnom uradnikovi. Jeden rok je jeden a cloveku uznaju malo. Druhy rok, iny uradnik, skoro take iste priznanie a clovek dostane viac.

zuzana030
4. mar 2017

@majkeel super a musí byť úradný preklad,či stačí že ja preložím a overíme prípadne u notára a ešte aj v DE je termín na podanie do 31.3 alebo hocikedy počas roka,?No idem sa trápiť 😫

majkeel
4. mar 2017

@zuzana030 Zalezi od uradnika. Uradne listy ako sobasny list, rodne listy deti by mali byt prelozene od tlmocnika. ALE mozno budu akceptovat aj vlastny preklad, preklad u notara netreba.
Dalsie preklady ako potvrdenie zo socialnej poistovne o dochodku a podobne staci vlastnorucny preklad bez tlmocnika aj notara. Ak si zamestnanec, kde zamestnavatel robi vsetky ukony spojene s Finanzamtom,... za Teba, tak dobrovolne danove staci podat do 31.12. najneskor do 4 rokov. Cize dobrovolne danove priznanie za rok 2012 bolo treba najneskor podat do 31.12.2016 (31.12.16 to musi byt v schranke Finanzamtu, aby to odtial fyzicky vybrali v prvy prac.den v Novom roku o 600). Termin 31.3. je platny pre zivnostnikov, firmy,... a podobne, aby uhradili svoje dane ... 🙂

zuzana030
4. mar 2017

@majkeel supeeeer, prac. zmluvu sme mali od jan.2013, čiže mám čas do konca r. 2017...🙂 preložime si to sami, v najhoršom si dožiadajú preklad tlmočníka , možno...všetko nám robil za nás nemecký zamestnavateľ, ale teda len platil odvody, daňové určite nie a to sme zistili až teraz..
@cowboyka1908 môžem ťa poprosiť o kontakt? ja som zatiaľ nezohnala nikoho, u nás účtovníčky s tým nemajú skúsenosti

zuzana030
4. mar 2017

ivankaivuska tu si pozri..🙂

cowboyka1908
4. mar 2017

Zuzana030 ja som nic neprekladala do nemciny, vsetko som odovzdavala len kopie a nikto to odomna nechcel. Ak podava clovek danove, tak v DE plati do 31.5,ale ak ti to robi Steuerberater, tak on to moze podavat do konca kalendarneho roku. Kontakt mam na pravnicku Timeu Tobiasovu, kuk na nete, ak nenajdes, dam ti odklikna stranku. Zamestnavatelia v DE nemaju povinnost robit danove ako to byva na SVK ak o to poziadas.

zuzana030
5. mar 2017

@cowboyka1908 našla som ju, tak dúfam mi spraví, alebo aspoň poradí. A čo ťa to stálo? aj do IP kludne môžeš

majkeel
5. mar 2017

@cowboyka1908 Urcite moze hociktory zamestnanec podat dan.do konca roka 31.12. a najneskor do 4 rokov. Posledna skusenost, za rok 2012 som hodil priznanie 2.1.2017 o 400 rano (na poslednu chvilu, nejak som sa pozabudol 😉 )do schranky Finanzamtu, (priznanie som si robil sam), za mesiac boli peniaze na ucte.

cowboyka1908
5. mar 2017

majkeel prvy krat mozno, ale potom uz nie.

majkeel
7. mar 2017

@cowboyka1908 Desat rokov som za seba (zamestnanec v globalnej IT firme) podaval danove priznania v de. Vacsinou na konci 4rocnej lehoty, v decembri, ked uz som sa musel k tomu dokopat.
Ale ok, kazdy mame svoju pravdu ... 🙂

cowboyka1908
7. mar 2017

@majkeel nehadam sa, zavisi aj od Steuerklasse, my mame 3 a to sa musi, mozno mas 1 a nemusis, jedine po vyzvani Finanzamtu 😉

luba28
24. mar 2017

Tj legal firma...Urobí,komunikuje a De úradom.. všetko porieši ....Kuk net....My sme spokojní zatiaľ....Aj prídavky riešia ...

marissa11
27. dec 2017

Super rady!
prosim poradte, Podať danove priznanie v nemecku je povinne? Ja som tam pracovala len dva mesiace v roku 2016, prijmy vysli nad 2000eur. samozrejme som prijmy uviedla v slovenskom priznani.
Mal by mi vyjst preplatok. Aj tu plati 4-rocna lehota na podanie priznania? Alebo sa musi podat do konca roka 2017? Alebo to bolo do maja 2017?
DAkujem!

cowboyka1908
27. dec 2017

@marissa11
Dala si vynat nemecke prijmy na svk priznani? Nemecke danove nie je povinnost a uz nie za taku kratku dobu, oplati sa to podat, ak mas dostatocne preukazatelne vydaje, takzvyknu vsetku zaplatenu dan vratit. Pocitam, ze si mala Steuerklasse 1, cize urcite nie je povinnost. Zavisi, ci este pracujes v de alebo uz nie. Dane v de sa daju spracovat stale 4 roky dozadu a treba za prislusny rok podat danove do maja dalsieho roku resp. ak ma clovek financneho poradcu, tak kludne do konca nsledujuceho roka. Cize danove priznanie za rok 2017 podas sama do 31.5, financak do 31.12.

marissa11
27. dec 2017

@cowboyka1908
Ano, Steuerklasse 1.
Cize ak som pracovala v roku 2016, uz si nemozem podat?

marissa11
27. dec 2017

uz nepracujem v DE. Som na SVK.

Strana
z2