icon

Bude treba podávať daňové priznanie ako osoba starajúca sa o dieťa?

Dnes o 06:05

Ahojte, minuly rok som podavala, avsak pracovna zmluva sa mi skoncila 8.4.2024.
Odvtedy som bola 4 mesiace na podpore a v oktobri som presla n rodicovsky prispevok, kedze mi syn nezobrali do statnej skolky kvoli kapacite. Tento prispevok sa mi skoncil minuly rok.
Od 1.9.2025 som osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov.
Tym, ze som nebola zmestnana, bude treba podt danove priznanie alebo nic netreba riesit?

Dakujem!

anonym_e3d6be
Dnes o 06:05

@anonym_autor ak si v roku 2025 vobec nepracovala, nemala si z coho odvadzat dan.

jblheart
Dnes o 06:20

@anonym_autor S daňovým priznaním je to ako s kondómom - radšej mať a nepotrebovat ako potrebovať a nemať. Keď si ho podas tak máš istotu a čo ty vieš, možno aj preplatok budeš mať a dostaneš nejaké peniaze naspäť.

katarinaba
Dnes o 07:56
@jblheart

@anonym_autor S daňovým priznaním je to ako s kondómom - radšej mať a nepotrebovat ako potrebovať a nemať. Keď si ho podas tak máš istotu a čo ty vieš, možno aj preplatok budeš mať a dostaneš nejaké peniaze naspäť.

@jblheart neblbni prosim ta. To co je za odporucenie 🙈

@anonym_autor povinnost podat danove priznanie je jasne dana zakonom. A nie, nie je to ani o tom, ci si mala z coho odvadzat dan alebo nie. Najdolezitejsie je, ci si mala alebo nemala zdanitelny prijem a nasledne este skumas jeho vysku, ci ti boli zrazene preddavky, aky mas socialny statu a podobne. Ci zivnostnik dosiahol alebo nedosiahol stratu. Ci si mala prijem v zahranici. Zdanitelny prijem mozes mat aj mimo zamestnania - vyhra, predaj nehnutelnosti, ktory nie je oslobodeny od dane, plnenie z niektorych poisteni, porusenie podmienok niektorych ulav v minulosti, nahodny prijem.
Ak si nemala ziadny zdanitelny prijem, nemas povinnost podat danove priznanie. Ani nulove pre istotu. Ak by ta v buducnosti danovy urad vyzval na podanie danoveho priznania (na to ma pravo), az potom podas nulove.

anonym_e3d6be
Dnes o 08:31
@katarinaba

@jblheart neblbni prosim ta. To co je za odporucenie 🙈

@anonym_autor povinnost podat danove priznanie je jasne dana zakonom. A nie, nie je to ani o tom, ci si mala z coho odvadzat dan alebo nie. Najdolezitejsie je, ci si mala alebo nemala zdanitelny prijem a nasledne este skumas jeho vysku, ci ti boli zrazene preddavky, aky mas socialny statu a podobne. Ci zivnostnik dosiahol alebo nedosiahol stratu. Ci si mala prijem v zahranici. Zdanitelny prijem mozes mat aj mimo zamestnania - vyhra, predaj nehnutelnosti, ktory nie je oslobodeny od dane, plnenie z niektorych poisteni, porusenie podmienok niektorych ulav v minulosti, nahodny prijem.
Ak si nemala ziadny zdanitelny prijem, nemas povinnost podat danove priznanie. Ani nulove pre istotu. Ak by ta v buducnosti danovy urad vyzval na podanie danoveho priznania (na to ma pravo), az potom podas nulove.

@katarinaba vyhra ale to vsak az nad urcitu sumu ze? inac ano, pekne si doplnila, dakujem, tam nejde len o prijem zo zamestnania, ale celkovy prijem. ( a teda ja som nic take nevyhrala :D, aj ked sa pokusam)

katarinaba
Dnes o 08:46
@anonym_e3d6be

@katarinaba vyhra ale to vsak az nad urcitu sumu ze? inac ano, pekne si doplnila, dakujem, tam nejde len o prijem zo zamestnania, ale celkovy prijem. ( a teda ja som nic take nevyhrala :D, aj ked sa pokusam)

@anonym_e3d6be ano, aj vyska vyhry je dolezita. A dokonca aj forma vyhry - financna sa zdanuje pri zdroji, takze ta do danoveho nejde. Nefinancna - do danoveho ide hodnota nad oslobodenu ciastku. Teda toto plati u nas na Slovensku. Ale moze ist aj o vyhru v zahranici - tam mozu byt postupy ine. Ale tak nebudem tu citovat cely zakon a rozoberat tisice moznosti. Chcela som len poukazat na to, co vsetko ovplyvnuje posudenie povinnosti podat danove priznanie. Nie len kondom ci mat z coho odvadzat dane.

1991lucia
Dnes o 10:51

Môžem sa spýtať ak sa tomu rozumiete niektora , budem vďačná za odpoveď . Minulý rok som bola na RD, v marci som dala výpoved v práci , samozrejme som si čerpala dovo aj nejakú preplatili , následne som šla na podporu a potom zasa na rodičák , kde som doteraz . Za minulý rok som mala zdaniteľný príjem cca 1500 e , to bola tá čerpana dovo . Bývalý zamestnávateľ mi ide robiť ročné zúčtovanie , moja otázka znie môžem si uplatniť daňový bonus na dcérku za minulý rok ? Ďakujem moc za odpoved

anonym_e3d6be
Dnes o 11:06
@katarinaba

@anonym_e3d6be ano, aj vyska vyhry je dolezita. A dokonca aj forma vyhry - financna sa zdanuje pri zdroji, takze ta do danoveho nejde. Nefinancna - do danoveho ide hodnota nad oslobodenu ciastku. Teda toto plati u nas na Slovensku. Ale moze ist aj o vyhru v zahranici - tam mozu byt postupy ine. Ale tak nebudem tu citovat cely zakon a rozoberat tisice moznosti. Chcela som len poukazat na to, co vsetko ovplyvnuje posudenie povinnosti podat danove priznanie. Nie len kondom ci mat z coho odvadzat dane.

@katarinaba suhlasim.

katarinaba
Dnes o 11:20
@1991lucia

Môžem sa spýtať ak sa tomu rozumiete niektora , budem vďačná za odpoveď . Minulý rok som bola na RD, v marci som dala výpoved v práci , samozrejme som si čerpala dovo aj nejakú preplatili , následne som šla na podporu a potom zasa na rodičák , kde som doteraz . Za minulý rok som mala zdaniteľný príjem cca 1500 e , to bola tá čerpana dovo . Bývalý zamestnávateľ mi ide robiť ročné zúčtovanie , moja otázka znie môžem si uplatniť daňový bonus na dcérku za minulý rok ? Ďakujem moc za odpoved

@1991lucia bez konkrenych cisiel ti nikto presne nepovie. Jedna podmienka - zitie dietata v spolocnej domacnosti je predpokladam splnena. Dieta navstevuje skolu - tiez predpokladam. Zdanitelny prijem - ten bol. Takze ano, narok na danovy bonus mas. Otazka je, ci tvoj prijem bol dostatocny na ziskanie plneho danoveho bonusu - tu si skor myslim, ze dostanes nejaku malu alikvotnu cast. Ale aj malo je lepsie ako nic, takze o ten bonu urcite poziada. ALE - pokial otec dietat zil s vami v spolocnej domacnosti a mal normalny prijem, o bonus pocas roka neziadal - bolo by lepsie, ak by si ho narokoval on. Alebo - ak to teda chces ty, neziadaj o rocne zuctovanie, ale podaj si danove priznanie, kde si uplatnis zaklad dane otca dietata a predpokladam, ze ak mal normalny prijem pocas roka, tak dostanes plny danovy bonus. No toto musis cez danove priznanie, cez rocne zuctovanie to nejde. A tiez, otec musi mat prijmy z tuzemska, nie zo zahranicia. Presne sumy tu davat nebudem, tam je milion premennych, ze to tu mozeme byt dva tyzdne a diskutovat. Kazdy clovek je jedinecny, rovnako tak jeho dane. To co plati u Zuzky, neplati u Terky. A tiez bez konkretnych cisiel a zodpovedanych konkretnych otazok su vsetky udaje cisto teoreticke.

katarinaba
Dnes o 11:23

to s tou skolou sa tyka samozrejme starsich deti, deti pred skolou su samozrejmost
o bonus moze poziadat len jeden z rodicov

1991lucia
Dnes o 11:25
@katarinaba

to s tou skolou sa tyka samozrejme starsich deti, deti pred skolou su samozrejmost
o bonus moze poziadat len jeden z rodicov

No mala má ešte len 2 roky v marci , takže sme doma . Partner nemusí mať rovnaky trvalý pobyt , aby si mohol uplatniť DB? Žijeme v jednej domácnosti , ale trvalý pobyt na ešte u rodičov .

katarinaba
Dnes o 11:26
@1991lucia

No mala má ešte len 2 roky v marci , takže sme doma . Partner nemusí mať rovnaky trvalý pobyt , aby si mohol uplatniť DB? Žijeme v jednej domácnosti , ale trvalý pobyt na ešte u rodičov .

@1991lucia nie TP nie je podmienkou na DB. Nemusi ho mat zhodny ani s tebou, ani s dietatom