Budem mať nárok na dávku nezamestnanosti?
Ahoj, pracoval som v jednej firma vyše 5 rokov potom som šiel na živnost do inej firmy kde som pôsobil skoro 3 roky...plánujem ukončiť živnosť budem mať nárok na dávku nezamestnanosti?
@katarinaba platím zdravotnú a daň len to čo mám platiť...
Dôležité je, či si platil do Sociálnej poisťovne (SP) odvody https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz.... Podľa toho v akej výške a ako dlho, ti bude vyplácaná podpora v nezamestnanosti maximálne po dobu 6 mesiacov. Odvody do ZP (zdravotnej poisťovne) a platenie daní DÚ (Daňovému úradu) sú niečo úplne iné, iné povinnosti. Ak si nič neplatil do SP (lebo si nemusel, ak si nevykazoval v daňovom priznaní dostatočne vysoké príjmy), tak nárok na podporu nemáš. Musíš vedieť, či si posledné dva roky každý mesiac posielal odvody do SP.....
odvody do SP su povinne len od urciteho prijmu. Aj to su povinne len niektore, poistenie v nezamestnanosti medzi ne nepatri, to si musi kazdy sam, ale len ak chce vybavit a platit.
Takze ak si za posledne 4 roky nebol poisteny na poistenie v nezamestnanosti aspon 730 dni, tak na podporu nebudes mat narok.
@taynee ty sa venuje predaju prosím ťa a keď nevieš normálne poradiť tak nerad
A z čoho by si chcel dostávať podporu, ak si neplatis daný odvod?
Dobre Ti pisu, zbytocne sa hnevas. Ak si neplatil na socialku aj odvod na nezamestnanecke, co si asi neplatil, ked pises, ze si platil len zdravotne a dan, tak nemas narok na podporu.
Ak si neplatil dobrovoľne poistenie v nezamestnanosti tak nemáš nárok a ak je to tak ako píšeš, že si platil len daň a zdravotné tak nemáš nárok ani na PN a ocr. Ale to predpokladám vieš.
nebudes mat narok na podporu neplatil si odvody do soc poist na poistenie v nezamestnanosti
neda sa stym nic robit

Ak si si platil dobrovolne poistenie v nezamestnanosti, dostatocne dlhy cas, tak ano. Toto poistenie nie je zahrnute v povinnych odvodoch do socialky, plati sa len dobrovolne.