icon

Budem mať vrátené dane z príjmu?

14. jan 2025

ahojte
mozem sa opytat ak cely moj prijem za 8 mesiacov bol cca 6300 euro a odvtedy som pn, vratia mi daco na dani?
tich 6300 posudia, na 8 mesiacov ci na 12 mesiacov
dakujem za vysvetlenie

nasla som ze NCZD je 5 753,79 eura no ja mam cca 6300. takze mi nic nevratia?

autor
14. jan 2025

alebo mi vratia dane za ten cas co som bola PN?

katarinaba
15. jan 2025

Pri rocnom zuctovani sa bude prihliadat na prijem ziskany za cely rok. Pokial to bude tych 6300, tak sa z neho odpocitaju tebou zaplatene odvody, nezdanitelna cast a z toho vypocitaju tvoju dan za rok 2024. Od tej dane odpocitaju tebou zaplatene preddavky - podla toho, kolko si zaplatila na preddavkoch mesacne ti vyjde preplatok, nedoplatok, alebo nula. Ak si 4 mesiace bola na PN, je velka pravdepodobnost, ze ti volaco vratia. Avsak je otazka - 6300 je hruby prijem? Poberala si danovy bonus? Uplatnovala si si nezdanitelnu cast?
Pocas PN preddavky na dan neplatis, kedze nemas zdanitelny prijem. Nefunguje to tak, ze za jeden mesiac ti vratia, za druhy nie. Je to celorocny vypocet. Akurat neuplatnenu nezdanitelnu cast zakladu dane za 4 mesiace budes mat uplatnenu v tom rocnom naroku, ten sa nekrati podla toho, kolko mesiacov si mala prijem. A z toho dovodu ti moze vzniknut preplatok.
Teraz si hlavne nezabudni podat ziadost o rocne zuctovanie do 17.2.2025 a pockaj na vypocet. Bez presnych cisel ti nikto presnu odpoved neda.

poisonblu
15. jan 2025

ak si bola 4 mesiace PN, tak urcite ti v RZD nieco vratia....

autor
15. jan 2025

@poisonblu ano dakujem takze zavazia tie 4 mesiace PN ok

autor
15. jan 2025

@katarinaba preddavky sa platili cely cas kym som nebola PN

autor
15. jan 2025

@katarinaba ano idem ziadat zamestnavatela a uvidime. dakujem

happymm
15. jan 2025

@katarinaba Dobrý deň prajem, vidím že sa vyznáte v danej téme. Chcela by som sa poradiť ak môžem, či si mam požiadať o RZD u svojho zamestnávateľa ak som od 5.1.2024 do 30.8.2024 bola na materskej dovolenke, predtým na rodičovskej s prvým dieťaťom a od 31.augusta 2024 som opäť na rodičovskom príspevku. Či mi niečo vrátia za to obdobie čo som bola na MD. Alebo je lepšie aby si požiadal na mňa manžel vo svojom ročnom zúčtovaní? Neviem či som sa správne vyjadrila. Dakujem za odpoved.

katarinaba
15. jan 2025

@happymm Otazka je, ci ste mali zdanitelny prijem. Ak ste len zamestnancom, tak ci Vam bola vyplatena nejaka mzda - odmena, preplatenie dovolenky, nejaky iny prispevok, ktory by podliehal zdaneniu (napr. vrece psenice - to len aby bolo jasne, ze prijem moze byt aj v naturaliach). Pokial ste ziadny takyto prijem nemali, neboli Vam tym padom strhnute ziadne preddavky a je zbytocne zamtela o nieco ziadat.
Na druhej strane - ano, manzel si moze uplatnit nezdanitelnu cast zakladu dane na manzelku - za obdobie, kedy ste splali podmienky (podla vsetkeho za cely rok). Ale bude musiet aj zohladnit Vas pripadny prijem - materske, odmenu, preplatenie dovolenky, PN, OCR, pripadne ine prijmy (tu sa zohladnuju aj ine, nez zdanitelne prijmy).
Vase vyuctovanie dani nevylucuje narok manzela na nezdanitelnu cast zakladu dane na manzelku. Vsetko zalezi od Vami dosiahnuteho prijmu (ak by nejaky bol).
Predpokladam tiez, ze ste nemali ziadny prijem ani zo zivnosti, prenajmu, nahodne prijmy, vyhry, predaj nehnutelnosti a podobne.

happymm
20. jan 2025

@katarinaba veľmi pekne dakujem

autor
20. jan 2025

@katarinaba a mne daco vratia za 8 mesiacov ked som mala prijem 6300 euro, a 4 mesiace na PN? preddavky sa platili tych 8 mesiacov. dakujem

katarinaba
20. jan 2025

Ved som ti pisala hned v prvom prispevku. Je vysokopravdepodobne, ze ano. Bez konkretnych cisiel vsak tazko odpovedat. V RZ sa uplatni celorocna nezdanitelna cast a nejake preddavky sa tak vratia.

autor
20. jan 2025

@katarinaba prepac mi ved som ani neodpovedala, ano hruby.
mesacne to bolo cca 800 brutto. takze 6400 brutto.

autor
20. jan 2025

@katarinaba manzela nemam

autor
20. jan 2025

@katarinaba nie nemali. sme nic bokom.

katarinaba
20. jan 2025

Podaj si ziadost a dostanes volaco spat.

autor
20. jan 2025

@katarinaba tak uvidime. len ma zmiatlo ze to nezdanitelne minimum je 5 753,79 eura a ja mam viac.

autor
20. jan 2025

@katarinaba teda ak toto je brutto : 5 753,79 eura a nie netto. dakujem

katarinaba
20. jan 2025

Hruba mzda minus odvody minus nezdanitelna cast zakladu dane = zaklad dane pre vypocet dane. Teba nezdanitelna cast nebola uplatnena za cely rok, takze ti ju teraz douplatnia v plnej vyske, co sposobi, ze vypocitane preddavky budu vyssie ako skutocna dan. A preto rozdiel vratia.

autor
20. jan 2025

@katarinaba Dakujem, fakt sa cudujem ze tomuto rozumiete. klobuk dole.

autor
20. jan 2025

@katarinaba posledna vec, a to bude v majovej mzde ze? dakujem krasne

katarinaba
20. jan 2025

Najneskor v aprilovej mzde (vyplatena v maji). Tak to prikazuje zakon. Ale moze to byt aj skor.

autor
20. jan 2025

@katarinaba Ďakujem ešte raz. že si mi takto pomohla.