Budem mať vyššie odvody?
Pekný deň, viete mi poradiť v mojej situácii?
Mesačne na živnosť zarobím 420 eur. Každý mesiac vystavím faktúru a dostanem zaplatené. Ročne je to okolo 5000eur z čoho musím vyžiť. Kamarátka mi vravela, že budem musieť v ďalšom roku platiť do sociálnej poisťovne odvody. Je to pravda? Prečo a koľko? Živnosť mam 7 rokov a nikdy som neplatila. Mam zdravotné problémy a som rada, že aspoň toľko zarobím pravidelne, aj rodina, známy mi občas pomozu. Platím si pravidelne do zdravotnej poisťovne
Ty neplatíš odvody do sociálnej poisťovne?
@minenkaa nie, do určitej sumy sa nemusí platiť
@gribka1 v roku 2024 platili zivnostnici az nad 8580 eur socialku.. ale stale nejak nerozumiem tejto pani, tej otazke... a na to aby v roku 2026 zivnostnik nemusel platit tak nesmie za rok 2025 presiahnut sumu 9144
@sweet20 Asi myslí ohľadom konsolidácie, na to by som si ešte radšej počkala, čo z toho bude.
Ja som najprv zle precitala diskusiu... ak si vies najst na nete info, ze kedy musis a nemusis platit tak co to nevysvetlis kamaratke?
Budeš platiť len vyššie zdravotné poistenie. Tvoja ZP ti pošle výmer, keďže smerácka chunta zvýšila odvody. Prípade si to čekuj u svojej ZP.
SP odvody platiť nebudeš.
@sweet20 do sociálnej poisťovne mi nevyšla povinnosť platiť odvody. U nas v okolí je problém zarobiť.
@gribka1 v roku 2024 platili zivnostnici az nad 8580 eur socialku.. ale stale nejak nerozumiem tejto pani, tej otazke... a na to aby v roku 2026 zivnostnik nemusel platit tak nesmie za rok 2025 presiahnut sumu 9144
@sweet20 kamarátka mi vravela, že niečo menili v zákonoch a budem musieť v ďalšom roku platiť pri takomto nízkom prijme
Ďalšia z pripravovaných zmien hovorí, že SZČO, ktoré doposiaľ nemali povinnosť platiť sociálne odvody (kvôli nízkemu príjmu), budú od šiesteho mesiaca podnikania povinní platiť minimálny odvod do sociálnej poisťovne vo výške 131,34 € mesačne. Táto suma vychádza z vymeriavacieho základu, ktorý predstavuje 26 % priemernej mzdy spred dvoch rokov.
Moja otázka bola preto ,nie či je povinná alebo nie ale koli marodke,materskej aspoň aký taký dôchodok
@sweet20 kamarátka mi vravela, že niečo menili v zákonoch a budem musieť v ďalšom roku platiť pri takomto nízkom prijme
@anonym_autor Zatiaľ sú to stále len poslanecké návrhy. Novinári to v médiách prezentujú ako hotovú vec a mätú ľudí. Napíšu, že napr. "živnostníci budú od r. 2016 platiť viac" a pritom to je len nejaký návrh nejakého pomäteného poslanca, ktorý nakoniec ani neprejde.
Takže vydrž, až to bude zverejnené v zákone. Alebo aj nie.
@anonym_autor neplatíš si sociálku...aký očakávač dôchodok?
Zatial nič nie je schválené, mám pocit, že ani sama vrchnosť nevie, čo jej môže zlomiť väzy. Tak čakajme, ale už nie ticho…,
@rozculena to by aj mňa zaujímalo.Ani som nepostrehla, odkedy je táto možnosť, no to budú o pár desaťročí následky.
Moja otázka bola preto ,nie či je povinná alebo nie ale koli marodke,materskej aspoň aký taký dôchodok
@minenkaa z takého príjmu aký mám, si nemôžem dovoliť platiť odvody. To by som už nemala ani na stravu. A keďže môj zdravotný stav je aky je a zamietli mi vsetke žiadosti na príspevok, polovičný dôchodok, tak fungujem a žijem, ako sa dá.
@rozculena ak budem teraz platiť sociálnu dobrovolne cez 200e a zdravotnú 107e, tak mi neostane nič zo sumy 420e. Zomriem od hladu.
@minenkaa z takého príjmu aký mám, si nemôžem dovoliť platiť odvody. To by som už nemala ani na stravu. A keďže môj zdravotný stav je aky je a zamietli mi vsetke žiadosti na príspevok, polovičný dôchodok, tak fungujem a žijem, ako sa dá.
@anonym_autor neni možnosť sa odsťahovať inde kde je práca
@rozculena to by aj mňa zaujímalo.Ani som nepostrehla, odkedy je táto možnosť, no to budú o pár desaťročí následky.
@aurelia2000 a myslíte si, ze o nejakých 30 rokov bude rovnaký dôchodkový systém a kto bude na ne robiť. A ktovie, či sa človek dožije toho.
Keby som mala lepšie prijmy, rada zaplatím. Ale žiť zo 420e? Ako?
A z coho zijes? Nemozes tych faktur mat viac?
@aurelia2000 a myslíte si, ze o nejakých 30 rokov bude rovnaký dôchodkový systém a kto bude na ne robiť. A ktovie, či sa človek dožije toho.
@anonym_autor a kto ti vobec poradil tu zivnost? Keby si mala aspon 1600 eur na fakturu aby sa ti to oplatilo ale sak ty das strasne vela na odvodoch.. bohuzial mas maly prijem na zivnost
@anonym_autor Čo spravíš, keď ochories? Žiadna PN, žiadny invalidny. Vôbec nemáš strach z budúcnosti? Kde bývaš, ako platíš bývanie, hypotéku?
A áno, aj o 30 rokov bude nejaký dôchodkovy systém, nebudeme starcov hádzať do lesa divej zveri. To sa len neplatiči utesuju, že nikto nedostane dôchodok.
Ja som si platila odvody aj z podnikania popri zamestnaní, hoci som nemusela. Preto mi vyšiel taký kráľovský invalidný dôchodok. Ja s mojím železným zdravím a super kondíciou som nikdy rakovinu nečakala a ona predsa prišla.
Ako myslíš na budúcnosť?
@anonym_autor neni možnosť sa odsťahovať inde kde je práca
@minenkaa bolo by to pre mňa veľmi zložité kvôli bývaniu. Momentálne som veľmi rada, že mám kde bývať a zopár priateľov, rodinu v okolí.
Z môjmu príjmu sa uskromnim.
Ale platit ďalšie odvody by som nezvladla. Takže to ešte nie je schválené, ak som dobre pochopila. Kedy budu o tom rozhodovať?
@anonym_autor Máš jednu faktúru za mesiac ... z toho mi vyplýva, že teba donútili na kvázi živnosť a ty by si mala mať riadny pracovný pomer. Toto bude asi živnosť pre jednu firmu, kde robíš a reálne by si mala mať normálnu pracovnú zmluvu.
Je to tak?
Ak to schvália, tak podľa mňa budeš musieť platiť tie minimálne, teda tých 131 eur. Takýchto ľudí to polozi, to je uz nenormálne co vo vláde robia....ti hore to nepocitia...a ľudia začnú este viac robiť na čierno...ani sa necudujem
@minenkaa bolo by to pre mňa veľmi zložité kvôli bývaniu. Momentálne som veľmi rada, že mám kde bývať a zopár priateľov, rodinu v okolí.
Z môjmu príjmu sa uskromnim.
Ale platit ďalšie odvody by som nezvladla. Takže to ešte nie je schválené, ak som dobre pochopila. Kedy budu o tom rozhodovať?
@anonym_autor myslis aj na budúcnosť,v tomto prípade nemáš nárok na maridku,podporu a ani dôchodok
@anonym_autor No ked nebude platit pomaly kazdy druhy, tak naozaj ziadne dochodky nebudu.

Ty neplatíš odvody do sociálnej poisťovne?