Cenník plynu na rok 2024

hopsadobrandejsa
24. nov 2023

Nechcem vyvolavat ziadnu paniku, ale skor sa len informovat ci teda aj inym vychadzaju prepocty tak ako mne.

Zasiel som na stranku SPP pretoze som chcel vediet ci uz nahodou nezverejnili cennik na novy rok a hla, veru uz je. Najprv som si nebol isty ci mi prepocet vychadza spravne alebo nie, ale po porovnani cennika z minuleho roka je u mna v tarife D3 znacny rozdiel.

Celkovo mi to vychadza na narast okolo 120% co je teda pekna palka. Pri prepocte z Kwh na m3 mi cena za kubik plynu vychadza na 1,19 eura.

Minuly rok sa cennik zverejnil az k 30.decembru kedze sa riesili kompenzacie a zastropovanie cien energii, ale uz minuly rok bolo avizovane, ze tento rok ceny plynu nebude mozne zastropovat pretoze spajza je prazdna. S narastom som pocital, ale toto ma veru prekvapilo.

Chcel by som len vediet ako su na tom ostatni alebo ci som si ten prepocet urobil nespravne ale podla tabulky je tam jasne viditelne, ze ten desatiny bod sa posunul.

Pri prepocte v aplikacii kde si vediem evidenciu spotreby mi skoro odpalilo dekel. Ak ten cennik v skutocnosti sedi tak si naozaj neviem predstavit co bude ludi cakat buduci rok.

simsalabim
24. nov 2023

@hopsadobrandejsa nie je to moc citatelne… ak bude narast naozaj citelny, mozno nas caka to, co v mnohych inych krajinach, kde ludia nekuria. Priatelka mojho synovca studovala v Britanii a celu zimu nekurila, zila vo vlnenych svetroch a kapcoch a vacsinu casu presedela v skole, praci a kniznici, kde sa ako tak kurilo. Co mam znamych v Britanii, viem, ze kuria pomenej, cena plynu tam bola vzdy vysoka (+ tie ich nezateplene domy). Nedavo sme mali na navsteve dcerinu spoluziacku z VS - Cinanku z Taiwanu, co studuje v Taliansku a tu je na Erasme - a ta bola nadsena, ze sa vsade kuri - aj v skole a dokonca aj na intraku 🙈 Ze v Taliansku sa minulu zimu nekurilo… Znie to hrozne, neviem si predstavit v zime fungovat bez kurenia. Uz teraz su zivotne naklady Slovakov druhe najvyssie v unii a ked pojde este aj plyn takto hore… asi vyzeniem manzela z HO do prace a kurenie sa bude vypinat 🤷‍♀️

bloger
24. nov 2023

Nie je to dobre čitateľné. Nevadí. Nárast ceny plynu avizovali. Povedali ale, že by to rozhodne nemalo byť 100 ani 120 percent. Má to by vraj také primerané zdraženie. Ktoré je v zásade normálne.

pkgirl30
24. nov 2023

Ja sa v tom veľmi nevyznám ale čo som sa bavila so známou s SPP tak že majú byť veľké nárasty. treba dúfať aby zima nebola taká tuhá.

babulkomale
24. nov 2023

@simsalabim konecne tu budeme mat vysnivany zapad alebo vychod - uz kto o com sniva - studeny, nevludny a vlhky 😃

simsalabim
24. nov 2023

@babulkomale no len ono sa to, bohuzial, odrazi na zdravi. Pred rokmi Anglicko viedlo v statistikach vyskytu reumy (ako to je teraz, neviem) - to je ten ich studeny odchov 🤷‍♀️ Studene a vlhke domy budu plesniviet - narast alergii a respiracnych ochoreni…atd.

jarka_black
24. nov 2023

Cena plynu bude od januára vysoká ako cena elektriny pred 2 rokmi.
1 kWh získaná z plynu stála dlhší čas 0,04 €, potom 0,06 a od januára zdražie na 0,11 €.
Čiže ohrev vody pre 3-4 člennú rodinu, cca 2500 kWh, stál v uplynulých rokoch 100 € ročne. Od januára to bude 275 € ročne.
Ak dom prekúril 15 000 kWh: v nedávnej minulosti 600 €, od budúceho roka 1600 € ročne.
Vidíme, že potenciál úspor je v prípade vykurovania. Dávať napr. solár kvôli TUV pripravovanej plynom je nerentabilné.
Pri znižovaní nákladov na kúrenie je viac možností- treba začať tou, ktorá spraví za najmenej peňazí najviac "muziky".

babulkomale
24. nov 2023

@simsalabim mne je to jasne. V podstate ironicky reagujem na tych, co za plotom vidia zasadne zelensiu travu a na vsetko doma nadavaju.
Hlavne ze potom sa sem chodia zohrievat k rodicom do tych domov ktorych sukromne vlastnictvo zaznavaju a dat sa osetrovat nasim lekarom, lebo ujo Pakistanec v UK pozna len Paralen.

simsalabim
24. nov 2023

@babulkomale no ten Pakistanec v Britanii ten vseliek Panadol len prevzal od domacich lekarov... takto to bolo aj zaciatkom 90. rokov a mam pocit, ze je to coraz horsie...

akvi
24. nov 2023

@hopsadobrandejsa prave si dopisujem s SPP.. Ze ceny na buduci rok este nie su urcene , bude vsetko zavisiet od vlady. Ak sa ale neschvalia ziadne regulacie, pripravme sa na dramaticky narast podla cennika.. V mojej tarife z 0,043 za kWh na 0,11143.. To je brutal.. V celkovej cene to pre nas dom vychadza zvysenie z cca 768 eur rocne, na cca 1500 rocne.

hopsadobrandejsa
autor
24. nov 2023

Sorry, ten screenshot sa zobrazuje nejako nekvalitne.

No presne to je to co vravim, cennik uz urobeny je, ale ci to bude definitiva zavisi od toho ci stat zasiahne alebo nie.

Ten mimoriadny dochodok pre penzistov bude mat nulovy efekt pretoze to co im dal stat im teraz z vrecka vytiahnu plynarne.

Ako uz pisala Jarka, ten skok je naozaj vysoky a to sa bavime skutocne len o cenach plynu.

Neviem ako to bude pre podniky, ale viem si celkom dobre predstavit, ze ak naklady na vykurovanie budu privysoke, ti ktori budu moct tak poslu zamestnancov na HO a prenesu naklady na zamestnancov doma.

hopsadobrandejsa
autor
24. nov 2023

@akvi

Ja som na tom podobne. Preventivne som si uz navysil zalohove platby. S preplatkom sa buduci rok mozem definitivne rozlucit ak ceny zostanu podla aktualneho cennika. To by som musel platit 300 eur mesacne.

simsalabim
24. nov 2023

@akvi
@hopsadobrandejsa aj my by sme to mali tak podobne. Bezne platim tak 15€ viac, ako mi urci SPP, ale ani toto navysenie by to nevykrylo. Spotrebu mavame okolo 13 000 kWh rocne.

hopsadobrandejsa
autor
24. nov 2023

@simsalabim Tipujem, ze niekedy v priebehu Decembra sa to navysenie objavi aj vo vecernych spravach a ked ludom zahlasia, ze maju platit raz tolko ako teraz a vlada nezasiahne tak ich vsetkych do radu povesaju za gule do prievanu 😀

Na balkone vykrikovali "takto sa to robi do psej matere". Teraz maju sancu ukazat jak vedia viest stat v case kriz tak som velmi zvedavy ake kladivo na toto vymyslia 🙂.

akvi
24. nov 2023

@simsalabim aj my, cca 13000 kWh rocne, +/- podľa zimy. Akože ja sa nebudem čudovať, sestru mám v UK a oni toto už absolvovali. Im stúpla cena elektriny tak, že sestra to, čo kedysi platili za el. za mesiac, teraz zaplatia za tri dni.

jarka_black
24. nov 2023

@hopsadobrandejsa Nie aké kladivo, ale bojím sa že sekeru. 🤷🏼‍♀️😃

simsalabim
24. nov 2023

@akvi 😱

hopsadobrandejsa
autor
24. nov 2023

@akvi veru, v UK to uz maju za sebou. Nas to este len caka. Aj keby nejake kompenzacie boli, aj ekonomovia sa zhoduju, ze domacnosti sa na navyseni budu musiet spolupodielat pretoze pre stat nie je mozne dotovat 2 roky za sebou take vysoke ceny energii.

s 13000Kwh mate este celkom dobru spotrebu baby. My pod Tatrami to mame trocha horsie s dlhsou zimou.

Cely rok som hovoril rodicom, ze by bolo dobre objednat drevo. Aspon ako zalozny zdroj alebo na prikurovanie keby sa nahodou nieco stalo a rodicia, ze nie to zbytocne teraz 😀. Uz sa mi to zbytocne velmi nezda. Tak to vidim, ze buduci rok budem riesit kachle a brigadu na drevo 😅

zalka
24. nov 2023

@hopsadobrandejsa nezabúdaj, že drevo nemá ísť do kachlí surové...to môžeš už teraz kúpiť drevo...alebo brikety

sheanorie
24. nov 2023

@hopsadobrandejsa väčšie podniky nakupujú plyn iným spôsobom. Napr. nákup objemu na 2/3 roky dopredu (trh), fixná cena, spotová cena...podľa mes.spotreby + distribúcia. To isté elektrina. Zmluvnú spotrebu treba dodržať, je tam iba čiastočná flexibilita, inak sú sankcie.

maminaria
26. nov 2023

No, podľa toho ako vláda ide obrat viac ako polovicu dôchodcov o rodičovský dôchodok, mnohým to spraví od 700-1000€ ročne, ak mali viac deti pracujúcich na Slovensku, ako ide zrušiť preplatenie operácií do výrazne kratších termínov, len aby ušetrili poisťovne Dôvera ( Haščák), tak to nevidím ružovo ani s energiami. Dajú tým v hmotnej núdzi príspevok a ostatní budú musieť naškrabkať. Hlavne, aby zostalo im a opäť sa nabalili.