icon

Chcem byť účtovníčka

9. júl 2020

Dobrý deň, myslite ze sa oplatí vo veku 28 rokov začať učiť účtovníctvo? Spravila by som si kurz a myslite ze by to stačilo zamestnávateľom? Alebo by som to robila iba na živnosť? Trocha mi chýba odvaha.dakujem

maminuska
9. júl 2020

tak je viac ako dobre že ti chýba čo a týka živnosti . Po jednom kurze , nemôžeš účtovať spoločnosti , teda môžeš ale dopadá to hrozne zväčša. Najprv sa zamestnaj , naber skúsenosti aspoň 5 rokov a potom uvažuj o samostatnom fungovaní.

asfodelka
9. júl 2020

Držím palce, oplatí sa. Len nechoď cez úrad práce. Ja som chcela ísť na up na rekvalifikačný kurz, normálne ma hodinu dusila ženská aby som nešla, že je to blud. Kámoška v 36 rokoch išla na sš za zdravotnú sestru. Stále sa dá zmeniť povolanie.

marseillefan
9. júl 2020

Súhlasím s príspevkami vyššie. Vek určite nie je problém, dôležité je, čo máš v hlave a ako tvrdo na sebe chceš pracovať, lebo na účtovníctvo treba skúsenosti a neustále študovať zmeny v zákonoch a podobne. Ja mám napríklad strednú OA a vysokú EU a účtovníctvu síce rozumiem dobre, ale určite nemám prehľad o všetkých aktuálnych zákonoch a nemal by som odvahu sa tým živiť. Hlavne zákon o DPH sa mení prakticky každý rok.. Takže kurz áno, potom sa skús niekde zamestnať a až potom uvažuj o vlastnej ceste.

autor
9. júl 2020

Áno chcela by som to v takom poradí že sa najskôr zamestnal, a potom na živnosť. Len sa bojím či zamestnávateľom stačí kurz na to aby ma zamestnali

veronikapl
9. júl 2020

Takisto rozmýšľam nad tým kurzom, len neviem aký kurz, na internete je ich veľa aj rôzne online kurzy, potom daj vedieť aký budeš robiť.

jaja8_9
9. júl 2020

Aj ja som rozmýšľala už nad kurzom účtovníctva, ale mala by som asi strach ci by ma niekto zamestnal iba s kurzom a so žiadnou praxou ako sa to dnes robí bohužiaľ

miriam439
9. júl 2020

Píšem vám svoj názor na toto povolanie.
Mám vyše 20 ročnú prax v tejto oblasti, ale verte mi, nie je to med lízať. Samozrejme, ako každé zamestnanie, aj toto má svoje pre a proti.
Ak chcete byť "kvalitná" účtovníčka, musíte mať hlavne dobrú pamäť a vedieť čítať zákony s pochopením. Účtovníctvo sa pri troche snahy dá v pohode naučiť a aj táto práca by nebola zlá, keby... keby ste nemuseli ovládať také obrovské množstvo zákonov, ktoré sa neustále menia.
Samozrejme, že inak sa pracuje účtovníčke, ktorá účtuje časť agendy firmy a inak, ktorá má na starosti všetko. Ja som vždy pracovala tak, že som musela účtovať všetko. Takže som musela ovládať nielen daňové predpisy, ale aj mzdy, odvody, bezpečnostné predpisy, zákony ohľadom ochrany osobných údajov, registratúry, obchodný a občiansky zákonník, žaloby na súd a vymáhanie pohľadávok, konkurzy... boli aj také chvíle, že som musela byť aj počítačovým technikom alebo radiť softwarovej firme, ako správne upraviť program, aby nám to fungovalo v súlade s požiadavkami daňových predpisov.
Ak sa ti podarí nájsť také zamestnanie, že budeš robiť všetko od sekretárky po "právničku" firmy, tak musíš na sebe neustále makať a neexistuje, že po 8 hodinách zavrieš dvere kancelárie a s čistou hlavou odchádzaš domov.
A najhoršie na tom sú tie termíny, ktoré ťa proste nepustia. Raz treba zaslať taký výkaz, potom onaký, takže dlhšia dovolenka bol len sen a možnosť, že budem musieť ísť na PN bola nočná mora 😢☺️
Ale hovorím, všetko záleží, do akej firmy sa dostaneš. Ale riadne si premysli hlavne to, či máš na to "hlavičku" - lebo je to práca s číslami, zákonmi a musíš si vedieť dávať veci do súvislosti, teda nesmie chýbať logické myslenie.

autor
9. júl 2020

@veronikapl ja si budem robiť ja Jaspis. Pozri stránku. Teraz majú aj dvojhodinový kurz online zadarmo zoznámenie s účtovníctvom. Tam hádam zistím aspoň či by som to vedela pochopiť.

veronikapl
9. júl 2020

Ďakujem pozrela som to, aj som sa na ten dvojhodinový kurz zahlásila hneď. Tak uvidíme ako to dopadne.

maminuska
9. júl 2020

Ja práveže po takýchto kurzoch mám na stole účtovníctva, kde by som plakala . Robím na to posudky , keď potom podnikateľ vymáha škodu od účtovníčky , riešim spory s daňovým úradom a môžem teda povedať že mnohé majú odvahu po jednom kurze a dvoch rokoch práce odvahu ako hrom .

beruska.jk
9. júl 2020

@miriam439 súhlasím s Tebou. Ja robím účtovníčku 10 rokov, začala som ako 26-ročná ako junior účtovník v účtovnej firme. Ťahala som nadčasy, víkendy - za pár eur. Veľa som sa tam naučila, absolvovala som kopu školení. Medzitým som si založila rodinu, pracovala som aj počas materskej. Po 5 rokoch som odišla, už sa nedalo robiť do večera a pod. Odvtedy som účtovníčka v jednej fabrike, ale fakt treba robiť a ovládať všetko - účtovať, zákony, mzdy, personalistiku. Dovolenka hocikedy nehrozí, lebo DPH, výplaty, štatistika, dotácie, výsledky do banky, všetko termínované. Keď vypadneš na pár dní, nikto Ťa nezastupi, všetko Ťa počká. Keď všetko dobehneš a máš pár dní pokoj, zaručene príde nejaká kontrola - daňová, Inšpektorát práce, a tak 🤣 Mám rada svoju prácu, ale toto sú veci, s ktorými treba počítať, ak chce niekto robiť účtovníctvo.

sunny8
9. júl 2020

Pripnem sa idem od soboty na kurz 🙂

mogaa
9. júl 2020

no ak sa budeš hlásiť za učtovníčku, tak zväčša ti dajú robiť test, aby hlavná učtovníčka alebo ekonóm videli ako si zdatná v učtovníctve......takže v prípade že test zvládneš tak ťa prijmú za učtovníčku ktorá má na starosti časť učtovníctva - napr.učtovanie faktúr alebo pokladne....za samostatnú učtovníčku sa ani nehlás - to sama bez pomoci nezvládneš a tam sú teda veci čo sa týka kompletného učtovníctva, štatistických výkazov, mzdy .......ja som napr. robila učtovníčku po kurze, ale mala som nad sebou kolegyňu ktrá ma všetko naučila a zo začiatku ma kontrolovala, nakoniec som ja učtovala a ona ako ekonomka robila štatistické výkazy a uzávierky včetne Daňového priznania.....Robila som tak roky, potom riaditeľ mal predstavu aby som prevzala všetko ja, tak som odišla.....nie je to zlá práca, ale obrovská zodpovednosť, žiadna dovolenka ani PN v čase termínov - teda, v čase keď sú mzdy, DPH, uzávierky, Daňové priznania....ak budeš robiť učtovníčku na živnosť preberáš aj zodpovednosť za prípadné chyby ktoré nájde daňová kontrola, poistiť sa na to síce môžeš ale poistenie za tento typ zodpovednosti za spôsobnú škodu je drahá poistka + musíš ju platiť aj rokov po skončení živnosti, nakoľko daňové kontroly chodia aj spätne....

autor
9. júl 2020

@mogaa ďakujem za detaily. Ta poistka ma celkom odrazila:D

autor
9. júl 2020

@miriam439 takú pozíciu že aj právnika robiť by som asi teda nechcela. A tie pnky a dovolenky ma tiež nenapadli. Myslela som si práveže že budem pánom svojho času . Samozrejme mimo daňových priznaní

strelicia
9. júl 2020

veru svata pravda. robila som komplexne uctovnictvo 10 rokov a potom som zmenila kompletne zameranie. bol to neuveritelny stres (a to mam uctovnictvo tiez vystudovane - OA+ VS ekon). V skole ma to bavilo, prax bola kapanek ina. Presne, ucto je este v pohode, ale to okolo toho je stres, kazdy mesiac rozne odvody, DPH, nahdou ti vyjde odpocet DPH a uz ti pride kontrola, hladaju hladaju az kym nieco nenajdu (povedali ze : viete, my musime skratka nieco najst). alebo mas hmotnu zodpovednost za pokladnicu, spravis chybu v DPH, das opravne danove a plati firma pokutu koli tebe, vyzva boli aj statisticke vykazy pravidelne, hlavne tie rocne, to bola lahodka, a kazdy rok audit - ktori tak isto po tebe hlada chyby. Ak nezachytis zmenu v nejakom porantanom zakone, mas dovtedy celu historiu vratane dani zle v uctovnictve. Ja by som to uz nerobila ani zadarmo. Neuveritelne mi odlahlo ked som z uctovnictva odisla a doteraz co mam kamaratov uctovnikov to iste od nich pocuvam.

strelicia
9. júl 2020

a to som ani neuctovala mzdy, tam su este ine zaujimave lahodky ktore musis sledovat. nikdy.

lucyluv
9. júl 2020

Ja som chodila cez jaspis, velmi kvalitny kurz, viem to posudit, lebo som vychodila obchodnu akademiu a pre uctovnictvo som mala vzdy talent, mali sme skvelu lektorku, realnu uctovnicku, co robi na zivnost. Mne sa nepodarilo najst takto uctovnicke zamestnanie, hoci som mala aj vystudovane, aj opat kurz a prax som mala z korporacie, ale neuctovnicku. Vacsinou chceli skusenosti, nikto mi nedal na pohovore nikde realne nic zauctovat, co ma prekvapilo. Ale ja som hladala lepsie ohodnotenu pracu, vacsinou co boli ponuky boli maximalne za 700€ v hrubom v Bratislave, to mne nestacilo, takze asi som rubala vysoko. Vlastne ma chceli na nejake akoze uctovnicke pozicie opat do korporacie, ale to som ja uz nechcela. Odradilo ma to potom celkovo, lebo nizky plat, clovek sa nezastavi. Ja som bola zvyknuta sedkat si v kancli za pekne peniaze :D ale ak nemas problem zacinat od slabo platenych pozicii a chce sa ti ozaj makat, tak do toho, casom sa clovek moze vypracovat, ak chce, ale podla mna musi vediet zvladat stres a casovy tlak

strelicia
9. júl 2020

@lucyluv ja som v korporacii (ale nerobim uz ucto) a viem ze u nas neni sanca aby robil jeden clovek komplet ucto, a ist uctovat niekam faktury doblba za 1000 brutto, to ma teda nelaka. Ale ked som bola v tej predchadzajucej firme kde som robila uctovnicku, tak tam bol vstupny uctovny test a veru aj napriek dost dlhej predchadzajucej praxi boli aj nejake lahodky co som nevedela (ale stale som ziskala 80% takze ma v pohode vzali).

ave17
9. júl 2020

Ja mam absolvovanu OA, kurz jednoduché účtovníctva, aj podvojného účtovníctva.. Pojmom, súvislostiam rozumiem, ale absolútne by som si netrúfka robiť samostatné účtovníctvo. Kdekoľvek som sa hlásila na pomocnú uctovnicku yza minimálnu mzdu, ani ma len nezavolali na pohovor, ale takých ponúk je naozaj malo:(*bohužiaľ, všade chcú hotovú uctovnicku s rokmi praxe, ale kde ich zobrať..... 🤔 Mňa toto veľmi mrzí, vždy som to chcela robiť, ale zodpovednosť mi nedovolí robiť to samostatné bez praxe.

domininka
9. júl 2020

Uctovnicku zial v dnesnej dobe chce robit kazdy, kedze to nie je zakonom obmedzene (na vzdelanie, prax...) Mam dost skusenosti s prebratim ucta, ktore boli katastrofou. Ak ta to bavi, vies citat zakony, da sa to, ale treba vela vela praxe, aby si mohla zacat robit sama a robila to kvalitne. Takze urcite nie zacinat hned na zivnost, ale zamestnat sa niekde ako pomocna uctovnicka na zaciatok.

adabise683
25. feb 2021

neviem ci si sa uz niekam pohla s tym uctom ... ja sa tiez zacinam venovat tej teme ... pozri stranku na zaciatok ked tak:

https://zrozumitelne-uctovnictvo.com/zakladne-p...