icon

Chcem sporiť deťom

20. jún 2023

Ahojte. Mám dve deti, ešte nechodia do škôlky, chcela by som im zriadiť nejaký účet. Alebo neviem, poraďte.
Nemám veľa nazvyš, ale mám predstavu, že 100e mesačne by som im odkladala.
Kde máte a za akých podmienok?... Jednorazový vklad môžem dať 2000e. Aby sa to aj oplatilo do budúcnosti. Viem, že milióny z toho nebudú, ale aspoň nejaký štart, či na školy, alebo po škole.
Ďakujem za odpovede.

martinka13
20. jún 2023

Nuž peniaze Ti zožerie inflácia. Počkala by som, keď ešte trochu klesnú nehnutelnosti a vzala úver na malý byt(jednoizbak, garsónku...) a miesto sporenia splácala úver. A v konečnom dôsledku ho môžu splácať nájomníci.... My to tak robíme už niekoľko rokov a funguje to. V dlhodobom horizonte nehnuteľnosti len rastú

autor
20. jún 2023

@martinka13 som samoživiteľka, určite úver brať nebudem. Pýtam sa na sporenie. Ale ďakujem.

jana0215
20. jún 2023

Obrátila by som sa na fin. poradcu a dala peniaze do fondov. Teraz sú síce dole, ale pomaly to rastie, takže sa to pomerne rýchlo vyrovná.

matus_ik
20. jún 2023

Keďže ten investičný horizont je pomerne dosť dlhý, tak by som to investoval do indexových ETF fondov. Ak by vás zaujímalo konkrétne riešenie, tak kľudne mi napíšte správu a poradím vám, nakoľko s tým pracujem.

daja07
20. jún 2023

Finax je fajn riesenie.

anita6666
20. jún 2023

Aj 100€ je lepšie ako nic

tiezjedna
20. jún 2023

daj to do nejakej komodity, napríklad zlato. Peniaze ako také padnú inflácii

jullietlife
20. jún 2023

Keď už investovať, tak odporúčam investovať do zlata na akú sumu chcete sporiť potom Vám príde zlatá minca, ktorá sa nezdaňuje a ani nepodlieha exekúciám

autor
20. jún 2023

@jullietlife čiže kúpim mincu za 100e ale chcem aby mala hodnotu 100tisic? 😃

kassandra25
20. jún 2023

Mas pravdu. Je ovela lepsie to tu zistovat od žien, ze kde kto ake ma sporenia, pripadne aj kolko, ako si zdvihnut svoj zadok a pochodit banky a otvorit tam ústa. Ty matka samozivitelka!

autor
20. jún 2023

@kassandra25 kto tu pýta konkrétne info? Pýtam sa na to, kde kto odporúča, nie koľko kto má nasporené ani koľko dáva. Ty múdra!

rado02
20. jún 2023

Skuste investovanie, kludne sa da aj s nizkymi mesacnymi sumami. Hladajte spolocnosti s nizkymi poplatkami (pozor, niektore si uctuju % aj za mesacny vklad) Za 10-15 rokov pravidelneho investovania z toho moze byt zaujimava suma

66simonka66
20. jún 2023

My sporíme cez spoločnosť EIC, skús nájsť nejakého dobrého poradcu. S tými mincami to funguje myslím tak, že si vyberieš mincu dajme tomu za 2000 e a mesačne budeš posielať 100e a keď budeš mať našetrené 2000e tak ti pošlú tu mincu. Toto je veľmi jednoduchý a stručný opis, len pre pochopenie ako to funguje.

autor
20. jún 2023

@66simonka66 ďakujem.

martinka13
20. jún 2023

V tom prípade zlato, striebro. 100 eur bude mať o 20 rokov akú hodnotu .....50? Možno...

jullietlife
20. jún 2023

Jasné, že nie 😁😁 ale kiež by to tak bolo 🥰🥰🥰 v skratke Vám to môžem do správy napísať ak chcete.

viera27
20. jún 2023

Etf cez svoju banku,najpohodlnejsie. Vsak normalne cez apku nakupujes a sledujes. A da sa nastavit aj pravidelne sporenie do investicnych fondov. A jedorazove vklady co popisujes,za to kup kazdy rok zlatu mincu.

sweet20
21. jún 2023

@viera27 cez banku je to drahe, treba ist priamo cez investicnu polocnost..

sweet20
21. jún 2023

ak by si autorka mala zaujem tak pracujem so zlatom aj inymi komoditami.. kludne napis 😊

laurita285
21. jún 2023

Indexové fondy, založ Finax a ideš 🙂

viera27
21. jún 2023

@sweet20 ale zase pohodlne a istota,vies presne kde,kedy a u koho si vytiahnes,nemusis sa trapit s overovanim spolocnosti,pripadne dumat nad tym,ci neskrachuju. A tu sa bavime o investiciach na desatrocia,udiat sa moze cokolvek. Ja mam aj aj a v konecnom dosledku ten rozdiel v poplatkoch zase nie je nejaky,ze by som si ho vobec vsimla eToro vs banka napr. EToro mam len kvoli vacsej ponuke akcii.

autor
21. jún 2023

@laurita285 a keď nebudem môcť vložiť? Alebo budem chcieť vložiť nie 100e ale 200e, alebo len 50e?

fiafia
21. jún 2023

Moja dcéra má detský účet s poductom sporiacim. Za účet neplatím nič . Chodia jej naň prídavky a vkladám ked dostane od rodiny peniaze. Nemám na byt,zlato ani pozemky a o inflácii tiež viem. Ale lepšie niečo ako nič, momentálne to mam takto.

maranco
21. jún 2023

@fiafia aká je tam úroková sadzba?

fiafia
21. jún 2023
laurita285
21. jún 2023

Na Finax si vložíš kedy chceš a koľko chceš, nie sú tam žiadne limity...

autor
21. jún 2023

@fiafia čiže pri 100e mesačne budem mať 60e na konci roka úrok. Hej? To je málo, nie? Na koľko rokov máš ten účet?

maranco
21. jún 2023

Mne to vychádza úrok 26,65 € a nie 60€.
https://www.financnykompas.sk/sporenie/kalkulacka

autor
21. jún 2023

@maranco ešte lepšie 🙈

fiafia
21. jún 2023

Nie je povinné na detskom účte mat aj sporenie. Da sa tam nastaviť doba sporenia a max výška je tuším 30e mesačne. Mne nejde o milióny, je jasné, že ten úrok je smiešny. Momentálne mi vyhovuje mat tam odložené peniaze.