icon

Cítite zdražovanie?

11. okt 2022

Myslím tak, že Vám to už ovplyvňuje životnú úroveň. Ako presne sa to prejavuje?

Strana
z4
sense
11. okt 2022

Nie.

lauriik
11. okt 2022

Vidim, ze v obchode platime viac ale na zivitnej urovni to zatial necitime.

7lenka11
11. okt 2022

zdražovanie vidíme, ale my doma nakupujeme s rozumom.. robíme raz týždenne veľký nákup a postupne míňame zásoby.. dokupujeme naozaj len nevyhnutné veci.. nič také, že každý deň ideme do obchodu.. ja neznášam plytvanie jedlom a muža tiež za to pucujem, čiže sme si zvykli robiť týždenné nákupy.. veci moc nenakupujeme, šatníky máme preplnené.. najviac nás aktuálne stoja pohonné hmoty, keďže každý deň jazdíme na aute.. uvidíme, ako to bude neskôr s energiami.. našťastie žijeme v byte, čiže výdavky sú rádovo menšie ako napr. u mojich rodičov, ktorí majú dvojgeneračný dom so záhradou

maximko25
11. okt 2022

Na zivotnej urovni nam to neubera ale uz sa divam na letaky a kupim co mi treba aj viac ks ked je to v akcii...toto som predtym nerobila....

missviolet
11. okt 2022

no, zacala som škrtať lebo peniaze rozkotulam ozaj rychlo... napr nechodim uz do kina, divadla

19mmm71
11. okt 2022

zdražovanie vnímam,zatial neriešim,uvidíme od noveho roka...

nikpa
11. okt 2022

Vidím, že ceny za potraviny išli výrazne hore. Doteraz keď sa avizovalo zdražovanie, nikdy som si to nevšimla, lebo to bolo len o pár centov ale teraz napr. pri cene za 1kg mäsa aj o 3€ a to už je dost. Rovnako olej, maslo aj ďalšie veci ktoré sa často kupujú. Na jedle nešetrim, jeme ako predtým ale napr. už nekupujem toľko handier pre deti ani pre seba, ja som na tomto minala dostal a myslím, že je to vec ktorá nie je potrebná. Niekde to treba vyrovnať.

deti95060810
11. okt 2022

samozrejme že som si všimla... ešte zatiaľ sme nešli dole v životnej úrovni - ja som bola vždy šetrná - aj keď bolo hojno...
kupovať toľko koľko spotrebujeme, minieme... a nikdy som nebola zástancom konzumného spôsobu života..

babababka
11. okt 2022

áno,našu životnú úroveň to postihlo.Žijeme zo dňa na deň,úspory ešte nejaké máme a šetríme ich na energie,plyn,voda na budúci rok.

wheel
11. okt 2022

Samozrejme, ze to citim na zivotnej urovni. Benzin, energie, potraviny su drahsie. Nehnutelnosti taktiez. Takze je logika, ze na zivotnej urovni to citi KAZDY. Na zivotnej urovni to necitis ak zijes na lazoch v splatenom dome, mas 70 rokov, zijes tym co dopestujes a dochovas. Vsetci ostatni to citia. ;)

ndrag
11. okt 2022

Ano, citim. Zatial si to mozeme dovolit, ale vidim, ze mi ostava na konci mesiaca menej penazi ako pred vojnou. Napr debilna oblozena zemla na ranajky stoji v blizkom obchode 4+ eura, uspory vo fondoch mam v minuse, keby nechodim autom, tak uz mam za posledneho pol roka nasporene na luxusnu kabelku...

jana_eyre_2
11. okt 2022

Vnímam že za týždenny nákup miniem viac ako pred časom, aj keď viac nenakupim.. zatiaľ nam to ale nijako neovplyvňuje rozpočet že by nám čosi chýbalo..

deti95060810
11. okt 2022

@wheel to čo píšeš...nemám 70 rokov, a určite nežijeme z toho čo si dopestujeme a dochováme...
70 rokov majú majú svokrovci - takže my s mm sne o dosť mladší...😉
a nauč sa troška skromnosti a šetrenia...

lubina
11. okt 2022

Ako asi kazdy, aj ja vidim, ze nakup ma stoji viac, aj ked viac nenakupim, skor menej. Ale zatial to zvladame. V Kazdom pripade uz viac pozeram na ceny a akcie a ked je drogeria alebo nieco s dlhsim datumom spotreby v akcii, tak vtedy si kupim toho viac. Uvidime, co a ako bude ked pride ozaj vykurovacia sezona a bude skoro tma a rano dlhsie tma, ako tie energie pojdu.

marseillefan
11. okt 2022

@deti95060810 veď dobre píše.. každý to pocíti...ak žiješ skromnejšie/šetrnejšie ako pred tým, vlastne si tým znižuješ životnú úroveň...ak si dopraješ všetko ako pred tým, tak menej usporíš a z úspor si toho tiež menej kúpiš, takže áno, každému sa to musí prejaviť na životnej úrovni.

deti95060810
11. okt 2022

@marseillefan podľa teba dobre - podľa mňa nie až tak... 😉

wheel
11. okt 2022

@deti95060810 Ja som skromny viac nez dost. Keby som nebol, nemam sa tak ako sa mam.Ale na zivotnej urovni to citis. Chod si kupit auto teraz a pred 2 rokmi. Chod si kupit dom teraz a pred 2 rokmi. Chod si kupit chlieb teraz a pred 2 rokmi. Este stale to necitis?

estrella5
11. okt 2022

Jasné, že to cítim. A fakt si nemyslím, že je to o nejakej ne/skromnosti... 🤷‍♀️

deti95060810
11. okt 2022

@wheel takže auto sme kupovali pred 5 rokmi, dom máme svoj tiež pár rokov a chlieb pečie manžel...🙂
ale áno, ceny idú hore...
len keď sa postavíš pred hypermarket tak máš pocit že ceny sú stále na rovnakej úrovni...

liljana
11. okt 2022

Ano, potraviny sli nahor. Ale nechapem, preco si ludia stale myslia, ze sa maju mat vzdy a z roka na rok iba coraz lepsie a zivotna uroven ma iba stupat, az do nebies. Trosku pokory by to chcelo. Mame sa lepsie ako generacie predtym a stale je nam malo.
Chvilu nahor a chvilu zas dole.

ropucha6
11. okt 2022

Vnimam, zatial necitime, ze by sme sa museli uskromnovat. Buduci rok bude horsi, na cas o jeden plat menej.

dagmarovita
11. okt 2022

@liljana nemame sa lepsie ako generacie pred nami. O tom svedci vela vecí.

katka700
11. okt 2022

Bohužiaľ áno. Som naučena uskromniť sa a šetriť takže všetky dobré rady ako ušetriť sú mi nanič lebo to už dávno robím.

liljana
11. okt 2022

@dagmarovita Pamatas si zdrazovanie po novembri 1989, nezamestnanost 25%, uroky 25%, nedostatok prace, mafiu a vladu privatizatorov ... za Meciara?

evica17
11. okt 2022

Samozrejme že to každý pocíti, či už na menších úsporách alebo menej veci,nekvalitnejsich.
Ale nejako ma to nezere,neovplyvnim to. Čo má viac trápi je climate change a veci okolo toho,čo sa reálne aj vo svete deje, sucho,vysoké teploty cez leto,minimálne zrážky a s tým nedostatok pitnej vody, jedla ale aj napr energie elektrickej (vodné elektrárne nemajú z čoho vyrábať a tak ). To je vec ktorú by sa mali riešiť ako zvrátiť, toto zdražovanie a vysoká inflácia je dočasné, proste ekonomika ide raz hore a raz dole ale to čo príde ak nič nezmeníme bude trvalé a viac nás to dobehne, tam už žiadne peniaze nebudú hrať rolu

evica17
11. okt 2022

@liljana s tebou súhlasím,ľudia si myslia že sa musia mať dobré a keď nie,tak je to vinou štátu,eú. Máme sa omnoho lepšie ako generácia prednášku,ale máme sa dobre na úkor iných vo svete žiaľ.

svettii
11. okt 2022

Ako poviem, že si tak nejak viacej vyberám niekedy či kúpim danú vec alebo nie, no zatiaľ nemám pocit, že by sa nám úroveň nejak znížila, len to chce viacej logistiky

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
laurar1
11. okt 2022

@wheel Nemusi si kazdy znizovat zivotnu uroven. Pokial vie clovek dostatocne dobre hospodarit s tym, co ma, nie je potrebne ziadne znizovanie urovne. Ja napriklad vidim, ze sa zdrazuje, ale zatial sme nemuseli obmedzit nic, fungujeme rovnako ako predtym.
Ludia by si mali uvedomit, ze ekonomika funguje v cykloch a na to treba byt pripraveny. Nie, ze bude len dobre a lepsie, ale mozu nastat aj vykyvy. To je dovod, preco by si mali ludia setrit a odkladat, nie spoliehat sa, ze stat dorovna a ja sa budem mat stale rovnako. Celkom nerozumiem tomuto zmyslaniu, urcitym skupinam samozrejme treba pomoct, ale spoliehat sa treba hlavne na seba.
Zivotna uroven oproti predchadzajucim generaciam jednoznacne stupa. Co sa tyka zdravotnej starostlivosti, dostupnosti vzdelania, dostupnosti a kvality potravin, veci beznej spotreby, a aj drahsich veci ako su auta, spotrebice. Na Slovensku sice rastie zivotna uroven pomaly, ale sme na tom daleko lepsie ako generacie pred nami.

Strana
z4