icon

Čo je istina?

baculka35
25. sep 2015

Je dolezita istina pri splacani hypotekarneho uctu?lebo tomu nerozumiem.znama nam chce robit prefinancovanie hypoteky.no ked si to preratam s poplatkami ktore mame teraz platit a potom mesacna splatka bude rozdiel asi 15e.tak neviem ci mi to stoji za tie behacky a prepisy atd.

xxxxxnnnnn
25. sep 2015

Istina predstavuje pomernú časť dlhu bez úrokov. Zvyčajne je rozdelená rovnomerne na každé obdobie úverového vzťahu.

ammellia
25. sep 2015

@baculka35 istina je zostatok uveru bez urokov. Teda ak si pozicias 100.000, tak v case poskytnutia je istina 100.000. Postupne klesa az k nule 🙂
Aku mate splatku teraz? Ja by som asi kvoli 15e nemenila banku.

michalmakovnik
26. sep 2015

Istina je zostatok uveru ako taky, k istine sa este pripocitavaju uroky podla aktualnej urokovej sadzby. Dolezite pri refinancovani je pozriet sa na novu ponuku nie len z pohladu lepsej urokovej sadzby a rozdielu v splatke ale pri nizsej urokovej sadzbe platis viacej z istiny a tym padom uver rychlejsie splacas. Cize po skonceni fixacie (co najcastejsie byva 3 alebo 5 rokov) ti zostane mensia isitna, cize zostatok uveru.

bosoriak
26. sep 2015

@baculka35 Zalezi aj na tom, na ako dlho mate uver. Ak je mesacne splatka o 15 eur nizsia a je to povedzme na 25 rokov, tak 15*12*25 je 3600 eur. Pri dlhodobych uveroch je kazde euro dolezite.

gegino
9. nov 2015

súhlasím s bosoriak- om ale zas na druhej strane ak ideš do druhej banky robiť refinanc, tak presne ako si napísala, behačky, poplatky.... - kedy sa ti tieto poplatky vrátia. Pretože ak si "zafixuješ" na 2 roky úrok, tak potom môže banka zase zmeniť úrokovú sadzbu a už nebude taký rozdiel (15e na splátke) a potom čo zase to niekde refinancuješ, a potom zase.... nezabúdaj, že stále začínaš ako keby od začiatku s výškou istiny a pomerom úroku! aj keď asi dobu splatnosti budeš znižovať. Niekedy sa to nie úplne oplatí. Radšej si "spor" peniaze a potom ho skôr vyplať. ale to je môj názor. (trošku múdrosti od môjho finančáka 🙂 )

zdenko22
4. feb 2016

Pred 4 rokmi som si zobral pozicku v hodnote 10 000 a som ju nesplacacal

zdenko22
4. feb 2016

Aki urok mi tam narastol ked ze je tam istina stoho

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená