icon

Čo robiť, ak je PN vymeriavací základ nízky?

10. apr 2025

Ahojte potrebujem radu, minulý rok som bola na PN rizikové tehotenstvo bola som aj na neplatenej 4 týždne, a teda po materskej som sa vrátila do prace na 3 týždne a dostala som úraz a operácia. Prišiel mi vymeriavací základ o polovicu menej ako by malo, čo mám robiť? Na sociálnej mi nevedia poradiť odvolala som sa ale budem čakať 3 týždne. Kvôli tomu že som bola o 4 týždne dlhšie minulý rok na PN mám menšiu sumu o polovicu! Ale odvody sa za mňa platili normálne a mala by som mať nárok na maximálnu. Mám sa vrátiť do prace na ako dlho a znova ísť na PN?

zalka
10. apr 2025

Skus to nejako dátumovo rozpisat. Lebo sa z toho co píšeš nedá vyjsť prečo nás z minima ratanu PN

autor
10. apr 2025

@zalka bola som minulý rok na PN a prešvihla som dátum kedy je maximum platené obdobie a pokračovala som na PN 4 týždne na neplatenej. Mala som do konca decembra materskú a potom hneď nástup do prace 3 týždne a znova PN. A prišiel mi vymeriavací základ o polovicu menší tak som tam volala a teda mi povedala že PN sa ráta inak keď presvihnem toto platené obdobie, ale nič viac mi k tomu nepovedala.

zalka
10. apr 2025

No pri neplatenej PN sa ti prerušilo poistenie a aby bola PN ratana z toho poistenia trebalo odpracovať 90 dní bez PN a ocr

lilinka88
10. apr 2025

To si mala PN, ktorá trvala viac ako rok?

ekira1
10. apr 2025

Ale keď si bola do konca decembra na materskej a v januári nastúpila do prace na 3 týždne, to ti prišiel vymeriavaci až teraz v apríli? Prečo si to neriešila v januári, keď ti prišla malá pnka?