icon

Čo robiť, keď daňový úrad pošle peniaze omylom?

30. apr 2024

Dobrý deň, dnes mi prišli peniaze z daňového priznania, ktoré ale nepatria mne, už som volala na úrad, ale nikto mi nezdvíha dnes, tak až neskôr. Myslíte, že ma môžu pokutovať za to? Niekde som čítala, že pokiaľ vám niekto omylom pošle peniaze a vy to neohlasite, je to trestný čin.

bebebi
30. apr 2024

Samozrejme, že privlastnenie si veci, ktorá mi nepatrí, je trestný čin.

autor
30. apr 2024

@bebebi aj v prípade, že som tam volala hneď ako som zistila, že nie sú moje ale majú zatvorené a zajtra je sviatok, takže až vo štvrtok niečo vyriešim?

dadis
30. apr 2024

A urcite nie su tvoje? Nemala si preplatok?

vyrovnanaosoba
30. apr 2024

Nemusíš hneď dnes riešiť, hlavne neminúť ani cent a hneď ako to bude možné riešiť. Zisti, či naozaj nie sú tvoje.

bebebi
30. apr 2024

Utorok a štvrtok sú na danovom úrade nestránkové dni. Chod tam v piatok osobne. Možno zistíš, že sú naozaj tvoje, ak nie, dajú ti pokyn ako ich vrátiť

lienockak
30. apr 2024

Nemohol vyplniť niekto z Tvojich blízkych do svojho daňového Tvoje číslo účtu na vrátenie preplatku? Ak sa naozaj potvrdí, že ide o omyl vo vrátení, vrátiť na číslo účtu, z ktorého Ti peniaze prišli. Podľa občianskeho zákonníka nevrátenie omylom prijatých peňazí môže byť považované za bezdôvodné obohatenie. Zavolaj tam opäť vo štvrtok, dnes si tam bralo veľa ľudí voľno.

autor
30. apr 2024

@lienockak zisťovala som nikto nedával moje údaje

katie253
30. apr 2024

Napíš tam mail, aby si mala pisomne, ze si sa ozvala, že nie sú tvoje.

guudy
30. apr 2024

Autorka, nerob paniku. Ked budu mat strankovy den, skontaktujes sa s nimi a povedia ti ako peniaze vratit. Nebudu ta ani pokutovat ani inak trestat 🙂

autor
30. apr 2024

Už sme to zistili. Šéfka dala moje číslo účtu na kolegynine priznanie

lienockak
30. apr 2024

Tak na DÚ už ani nevolaj. Peniaze len prepošli cez účet Tvojej kolegyni. DÚ neskúma komu účet patrí, vráti na ten účet, ktorý je v daňovom priznaní uvedený. Veď daňovník ho aj podpísal s tým číslom účtu na vrátenie, ktorý tam bol vyplnený.

ekira1
30. apr 2024

Dobre, že si peniaze hneď nevrátila 😀

michaela4242
4. máj 2024

Čítam že všetko dobre dopadlo. Do budúcnosti, ak by sa niečo podobne stalo. Peniaze treba vrátiť, inak sa jedná o neoprávnené obohatenie na základe platného zákona.