icon

Čo robiť pri nesprávnom vyplatení daňového bonusu?

22. jan 2025

Ahojte, teraz pri ročnom zučtovani som si uvedomila, že mi bol vyplacaný danový bonus za dceru ktorá už pracuje. Mzdárka zrejme mala zakliknute obe dcery.
Pojdem za mzdárkou, asi teraz v ročnom sa mi to zrazi.

No otázka, ak si to nevšimne ona a neupozornila by som ju nato?

andrea_82
22. jan 2025

Danovy urad na to pride, radsej si to dajte do poriadku.

autor
22. jan 2025

@andrea_82 dakujem

chrobak7
22. jan 2025

Raz na to niekto príde, lebo sa prestane na ňu vyplácať bonus. A vtedy budú pozerať, že od akého dátumu zanikol nárok na bonus. A vtedy zistia, že to bolo X mesiacov dozadu.

ruxandra
22. jan 2025

Prídu na to aj sami. Mojej kamarátke tiež vyplacali daňový bonus asi rok, aj keď nemali, a ona o tom ani nevedela. Jedného dňa jej len došiel list a všetko musela vrátiť. Po tom čase to už bola celkom vysoká suma, takže si to radšej vybav čím skôr.

lenkahvh
22. jan 2025

ak už pracuje, tak má viac ako 18, ciže od januara sa na nu uz neda uplatnovat, nie? cize uz teraz v januari by si to asi vsimla myslim.

maury
22. jan 2025

Ak by na to neprišla mzdárka, tak by na to prišiel príslušný úrad. Takže tie peniaze by vám aj tak boli strhnuté zo mzdy a museli by sa vrátiť štátu.

katarinaba
22. jan 2025

Jednoznacne riesime rok 2024, kedze pises, ze ti bol vyplacany (januar este nemohl byt vyplateny - logicky). Ze pracuje by ani nebol problem. Problem je, ze nie je povazovana za nezaopatrene dieta - DU bude ziadat potvrdenie o navsteve skoly - budu sa domnievat, ze dieta studuje v zahranici, kedze potvrdenie zo SK skoly im nenajde. Najskor by ta vyzvali na jeho doplnenie. Na zaklade toho by si vedela, ze je problem a musela by si oznamit, ze dieta ukoncilo studium. A preto by ti DB kratili podla obdobia kedy studovala a kedy uz nie. Rozdiel by si musela vratit.
A ano, opravit to viete este v rocnom zuctovani za rok 2024 - mzdarka uplatni len tie mesiace, kedy boli splnene podmienky a rozdiel vyjde ako nedoplatok, ktory ti strhnu zo mzdy.
V roku 2025 uz narok aj tak nie je, kedze je nad 18 rokov.

katarinaba
22. jan 2025

Teoreticky by na to este ani DU nemusel prist - neviem, ci si DU overuje navstevnost skoly aj pri tych danovnikoch, ktorym robi rocne zuctovanie zamestnavatel. Lebo to potvrdenie musi predlozit zamestnanec zamestnavatelovi a kazdu zmenu je zamestnanec povinny zamestnavatelovi vcas oznamit. Ale ak im to automaticky overuje pri kazdom rodnom cisle dietata, tak potom na to na 100% pridu.

simca06022011
22. jan 2025

no k mzdarke.. ty podpisujes vyhlasenie a aj ziadost a zmeny mas hlasit ty, je to tvoja povinnost nie je... Mzdarka moze si vsimnut, napr ak by nesplnala dcera vekovy limit, ale nemusi. Popravde neriesime kadzu vyplatu deticky a nepozerame kde su, co robia... to je na rodicoch.
Ano, adsi si to opravit v rocnom zuctovani, v ziadosti to treba oznacit, pripadne rovno mzdarke aj povedat, ze je tam chyba..

@katarinaba danovy urad na to pride napr. tak, ze za dceru bude robene rocne zuctovanie od zamestnavatela?

autor
22. jan 2025

dakujem za všetky odpovede 🙂

darina77
22. jan 2025

U nás kto neprinesie v septembri na personálne potvrdenie o návšteve školy, automaticky mu mzdárka nevyplatí daňový bonus od toho mesiaca

katarinaba
22. jan 2025

@simca06022011 to pisem v druhom prispevku, ze neviem, ci navstevovanie skoly im kontroluje system u vsetkych rodnych cislach deti, alebo to preveruju len pri danovych priznaniach. Lebo ak im to kontroluje podla rodnych cisiel deti, tak by im to malo ukazat, ze tam bola skola len napr. do augusta. Alebo sa teda DU v tomto este stale spolieha na zamestnavatela a danovnika. Ale toto neviem, to by vedel niekto, kto tam pracuje.

katarinaba
22. jan 2025

@darina77 to je od septembra. Ale vacsina deti konci skolu v juni - pri VS konci narok uz vtedy. Alebo sa stane, ze deti donesu potvrdenie v septembri, ale ho vylucia zo skoly napr. v decembri. Tam ti je take potvrdenie na dve veci, tam ti musi rodic oznamit ukoncenie studia. Nie je to take jednoduche, ze dones potvrdenie a viac sa nestarajme.

adriana522
22. jan 2025

Vôbec nečakaj a hneď rieš. Ja som s mužom naraz poberala danovy bonus na jedno dieťa, nevedomky, lebo cez materskú sa to prehodilo na muža a po návrate do práce som v poberani pokračovala.
Prišiel na to danovy úrad, poslali mi upomienku, lenže už to bola riadna suma.....jasne že naša chyba
Opravné daňové si podať, o rok vo vyúčtovaní znova tu sumu aktuálnu vrátiť a v ďalšom roku ešte za jeden mesiac.
Napriek tomu že som hneď po zistení všetko riešila, ešte mi aj vyrubili pokutu.

katarinaba
22. jan 2025

@adriana522 prosim a aka pokuta ti prisla? Dakujem.

adriana522
23. jan 2025

@katarinaba presne už neviem, ale okolo 30 eur to bolo. Ja som ten príspevok poberala neoprávnene nieco cez 1,5 roka 🙈. Ta suma na vrátenie bola násobne väčšia

eva233
23. jan 2025

U nas sa to stalo, ze 4m bol vyplácaný db mne aj muzovi. Boli to posledne 4m v roku 2021, ani neviem ako sme si to nevsimli. U muza v robote to mali odhlásiť aj papier zaniesol a jednoducho mu ho odratali. Každopádne nie my, ale daňový úrad si to vsimol. Muz podal náhradné daňové priznanie a peniaze sme vratili. Akoze nic strašne sa enstalo ale zbytovne papierovacky vybavovačky. Takze ak sa ozves sama, poviea co je vo veci, peniaze vratis a hotovo.