icon

Čo robiť pri neuhradení dane z predaja nehnuteľnosti?

14. júl 2025

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Zistili sme že mama pred dvoma rokmi predala veľký pozemok, ktorý ale vlastnila len 3 roky, čo znamená že mala zaplatiť daň z predaja. No v januári 2024 nepodala daňové priznanie. Doteraz nikto nič neriešil z úradov ale nemám z toho dobrý pocit. Má niekto praktickú skúsenosť čo teraz? Ďakujem

Strana
z2
sowhat
14. júl 2025

pockat, kym sa to premlci 🙂 ak sa uz do teraz na to neprislo, ak mama nepodnika ani nema viac nejakych majetkovych prevodov, nikto si to nevsimne (moj osobny nazor)

balerina2025
14. júl 2025

@anonym_autor aha az po 5 rokoch neplatis dan z predaja? ci ako to je dakujem

balerina2025
14. júl 2025
@sowhat

pockat, kym sa to premlci 🙂 ak sa uz do teraz na to neprislo, ak mama nepodnika ani nema viac nejakych majetkovych prevodov, nikto si to nevsimne (moj osobny nazor)

@sowhat myslis ze existuje na taketo premlciaca doba? to by ma ani nenapadlo

luliu
14. júl 2025

Musí podať opravné daňové priznanie a zaplatiť dan

luliu
14. júl 2025
@sowhat

@sowhat to sú rady 🙄, jasne nech si počká na pokutu

autor
14. júl 2025
@sowhat

@sowhat myslím že pohľadávky voči štátu nemajú premlčaciu dobu 🤔

autor
Autor odpoveď zmazal
martul
14. júl 2025
@luliu

@luliu aké opravné?! Riadne.

autor
14. júl 2025
@luliu

@luliu to nechce urobiť, vraj "načo"... Ja ju donútiť neviem, no obávam sa že keď nastane problém tak už to bude aj náš problém 😕 preto sa pýtam aké má kto skúsenosti nech viem načo sa pripraviť

martul
14. júl 2025
@luliu

@luliu aké opravné?! Riadne.
@anonym_autor podajte dp aj keď oneskorene, na finančnej správe zistiae, že nepodala a vyzvú ju.

autor
14. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor aha az po 5 rokoch neplatis dan z predaja? ci ako to je dakujem

@balerina2025 áno pri predaji nehnuteľnosti ktorú vlastnis minimálne 5 rokov tam sa daň z predaja teda zo zisku neplatí čo viem

balerina2025
14. júl 2025
@anonym_autor

@balerina2025 áno pri predaji nehnuteľnosti ktorú vlastnis minimálne 5 rokov tam sa daň z predaja teda zo zisku neplatí čo viem

@anonym_autor aha chapem dakujem 🙂

balerina2025
14. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a to iste plati pre zdravotnu poistovnu?

olimuc
14. júl 2025

Mama ho kupila a predala alebo zdedila?

balerina2025
14. júl 2025
@olimuc

Mama ho kupila a predala alebo zdedila?

@olimuc aky to ma vplyv prosim. to zdedenie dako suvisi s osobnym majetkom a da sa tam daco carovat?

tanapeta
14. júl 2025
@sowhat

@sowhat ale všimne. Kataster posiela údaje všetkých vlastníkov, ktorí mali vlastníctvo kratšie ako 5 rokov

tanapeta
14. júl 2025
@balerina2025

@olimuc aky to ma vplyv prosim. to zdedenie dako suvisi s osobnym majetkom a da sa tam daco carovat?

@balerina2025 ma vplyv. Ak zdedila v priamom rade a poručiteľ vlastnil pozemok dlhšie ako 5 rokov, tak je od dane oslobodená

sowhat
14. júl 2025
@tanapeta

@sowhat ale všimne. Kataster posiela údaje všetkých vlastníkov, ktorí mali vlastníctvo kratšie ako 5 rokov

@tanapeta vdaka za info, rad sa necham vyviest z omylu 🙂

balerina2025
14. júl 2025
@tanapeta

@balerina2025 ma vplyv. Ak zdedila v priamom rade a poručiteľ vlastnil pozemok dlhšie ako 5 rokov, tak je od dane oslobodená

@tanapeta dakujem ti, to som tiez nevedela.

balerina2025
14. júl 2025
@tanapeta

@tanapeta to iste sa tyka vlastne aj zdedenej nehnutelnosti ze?
takze prevazne sa dan z predaja plati pri veciach co sme nededili alebo dedili v 2 linii napri.
dobre chapem?

tanapeta
14. júl 2025
@balerina2025

@tanapeta to iste sa tyka vlastne aj zdedenej nehnutelnosti ze?
takze prevazne sa dan z predaja plati pri veciach co sme nededili alebo dedili v 2 linii napri.
dobre chapem?

@balerina2025 všetky nehnuteľnosti. V 2 línii sa platí

balerina2025
14. júl 2025
@tanapeta

@balerina2025 všetky nehnuteľnosti. V 2 línii sa platí

@tanapeta dakujem,

autor
14. júl 2025
@tanapeta

@tanapeta ok kataster poslal v roku 2023 teda údaje, je rok 2025 tak čo mám očakávať že bude nasledovať? Z obecného úradu či z finančnej správy či odkiaľ príde mame šek na zaplatenie alebo výzva na podanie DP alebo pokuta že mama nezaplatila či čo sa bude ďalej diať?

tanapeta
14. júl 2025
@anonym_autor

@tanapeta ok kataster poslal v roku 2023 teda údaje, je rok 2025 tak čo mám očakávať že bude nasledovať? Z obecného úradu či z finančnej správy či odkiaľ príde mame šek na zaplatenie alebo výzva na podanie DP alebo pokuta že mama nezaplatila či čo sa bude ďalej diať?

@anonym_autor z finančnej správy. Možno príde pokuta, možno nie. Stačí dodatočne urobiť daňové priznanie, ktoré musí urobiť tak či tak. Nededila ten pozemok?

autor
14. júl 2025
@tanapeta

@anonym_autor z finančnej správy. Možno príde pokuta, možno nie. Stačí dodatočne urobiť daňové priznanie, ktoré musí urobiť tak či tak. Nededila ten pozemok?

@tanapeta nie nededila, pozemok nadobudla darovacou zmluvou

draik
14. júl 2025

Podať DP. Bude pokuta. Ďalšie sankcie podľa toho, či z toho mala zisk. To sa nedá posúdiť, keďže je málo info na určenie, ktorú čiastku by si mohla uplatniť ako daňový náklad. K tomu samozrejme aj problém s dodatočným zdravotným poistením. Daňováci majú čas do 2029 to začať vymáhať.

autor
14. júl 2025
@draik

Podať DP. Bude pokuta. Ďalšie sankcie podľa toho, či z toho mala zisk. To sa nedá posúdiť, keďže je málo info na určenie, ktorú čiastku by si mohla uplatniť ako daňový náklad. K tomu samozrejme aj problém s dodatočným zdravotným poistením. Daňováci majú čas do 2029 to začať vymáhať.

@draik ok, keďže viem že DP nepodá tak som zvedavá na výšku pokuty... Zisk z toho mala, síce malý ale mala. Daňováci majú čas do 2029? Čiže platí tu premlčacia doba? Nie je to tak že záväzky voči štátu premlčaciu dobu nemajú?

balerina2025
14. júl 2025
@anonym_autor

@draik ok, keďže viem že DP nepodá tak som zvedavá na výšku pokuty... Zisk z toho mala, síce malý ale mala. Daňováci majú čas do 2029? Čiže platí tu premlčacia doba? Nie je to tak že záväzky voči štátu premlčaciu dobu nemajú?

@anonym_autor ved to mala darovane, takze chapem ze zadarmo? tam musela byt urcite v zisku, ci ako to mam chapat.

autor
14. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor ved to mala darovane, takze chapem ze zadarmo? tam musela byt urcite v zisku, ci ako to mam chapat.

@balerina2025 pri darovanom sa určuje hodnota nehnuteľností v čase nadobudnutia znalcom a určuje sa zisk ktorý bol v čase predaja. Z toho sa následne má platiť daň, znalec vie určiť hodnotu aj niekoľko rokov spätne

balerina2025
14. júl 2025
@anonym_autor

@balerina2025 pri darovanom sa určuje hodnota nehnuteľností v čase nadobudnutia znalcom a určuje sa zisk ktorý bol v čase predaja. Z toho sa následne má platiť daň, znalec vie určiť hodnotu aj niekoľko rokov spätne

@anonym_autor aha to somm nevedela.

Strana
z2