Čo s 1-centovými a 2-centovými mincami?
Mám ich v takej taške plno. Neviete náhodou, kde mi to vymenia za normálne peniaze? Žeby v NBS?
Postupne vyhadzat do samoobsluznej pokladne.narataj si baliky po 5 alebo 10e a zbav sa toho postupne ked pojdes na nakup.a hlavne uz to viac vp velkom neskreckuj.v banke och zoberu len urcity pocet a za poplatok.
Ja vkladám aj na účet cez bankomat.
Mam overene, ze vo VUB ti zamenia bezplatne, ale naraz iba 50 ks.
V inych krajinach ich beru.napr.v spanielsku.
Ja som ich vyhodil do koša.
normalne treba s nimi platit a nie ich zbierat do tasiek. POstupne. Alebo vlozit do banky a ano aj nbska ich vezme. Aj ked sa u nas zaokruhluju ceny, este stale je to platidlo. Jedna pani v mini stanku sa so mnou povadila ze ona to neberie, ved sa s tym uz neplati, ale ako obchodnik mam povinnost ich prijimat ;)
citujem:
Upozorňujeme, že jednocentové a dvojcentové mince aj naďalej zostávajú zákonným platidlom, príjemcovia platieb sú povinní ich prijímať a stále ich môžu aj vydávať pri platbách v hotovosti.
Platí však právo neprijať pri jednej platbe viac ako 50 kusov euromincí akejkoľvek nominálnej hodnoty. Výnimkou je NBS, banky, ďalší poskytovatelia platobných služieb a poštové podniky.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/423420-nec...
@ciernysokol Aj na Slovensku berú. Neviem odkiaľ ľudia nabrali že sa nimi nedá platiť. To, že je tu zaokruhlovanie neznamená, že sa nemôžu používať.
@martinp288 mne v obchode kde neberú karty nechceli zobrať ani 1 a 2 centovky.
Samoobslužná pokladňa..
Vlozila som ich v CSOB cez bankomat.
@martinp288 ano?mne ich tiez nezobrali...ale mozno len nechceli
@ciernysokol Prikláňam sa k možnosti, že nechceli. Možno ani obsluha pri pokladni nevie, že tieto mince sú stále platné.
V prípade, že obchodník odmietne prijať tieto mince, mal by sa zákazník podľa hovorcu NBS obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI), ktorá má vo svojej pôsobnosti aj ochranu spotrebiteľov. „Chceme však zdôrazniť, že akékoľvek odmietnutie prijímania zákonných platidiel, teda aj 1 a 2 centov pri bežnom platení, je v rozpore s legislatívou,“ uzavrel pre Pravdu Majer.
Ústredný inšpektorát SOI potvrdil, že v súčasnosti neeviduje zvýšený počet podnetov v súvislosti s odmietnutím 1 a 2-centových mincí pri platbe v hotovosti. Dodal, že prípade ak predávajúci odmietne prijať zákonné platidlo môže spotrebiteľ podať podnet na kontrolu, na Inšpektorát SOI v kraji, v ktorom má predávajúci sídlo.
nech sa paci, emaily na soi mate na ich stranke, podla adresy obchodu...
Ahojte, rada odkúpim 1-2 centovky ak niekomu zostali, aj väčšie množstvo..
Alebo viete poradiť kde sa dajú kúpiť? Ďakujem
@macatt ešte to platí? Mam ich veľa
@natalia12344 ahoj, áno, koľko je veľa?😃

samooblužná pokladňa v hypermarkete - platiť nimi