icon

Čo sa stane s nedarovanými 2 percentami z daní?

branko29
14. feb 2025

Dobrý deň včera som podával v práci daňové priznanie
2 percenta som nikomu nedaroval prepadne to štátu alebo si zoberie firma? Koľko stejto sumy 5300€ vychádza na 2 percenta keď som mal vyplatené zdaniteľné príjmy

vikusjk
14. feb 2025

@branko29 V praci sa danove priznanie nepodava

vikusjk
14. feb 2025

@branko29 Pravdepodobne si poziadal o rocne zuctovanie dane. Firma ti dan vysporiada s danovym uradom a vystavi ti o tom potvrdenie. Dve percenta si firma sama nemoze zobrat, bezne firmy ani nie su opravneni prijimatelia dvoch percent. Ak si si zaskrtol policko na vystavenie potvrdenia pre ucely poukazania podielu zaplatenej dane, tak ti daju aj dalsie potvrdenie, vdaka ktoremu budes moct tie 2% darovat. Ak nie, ostavaju statu.

branko29
autor
14. feb 2025

@vikusjk nezaskrtol som nič takže zostane to štátu a čítal som na internete že 2 percenta sa dajú darovať rodičom je to možné ?

vikusjk
14. feb 2025

@branko29 az v roku 2026 za rok 2025

martul
14. feb 2025

@branko29 2 percentá sa platia z dane, ktorá ti vyjde a nie zo zdaniteľných príjmov. Takto ti to nikto nepovie, záleží od toho koľko si mal odpočítateľné položky....

branko29
autor
14. feb 2025

@vikusjk a koľko mi vychádza stejto sumi 5300€ 2 percenta

vikusjk
14. feb 2025

@branko29 a co je to za suma, tych 5300 €? To je uhrn zdanitelnych prijmov, alebo zaklad dane, alebo uz zaplatena preddavkova dan? To je dolezite. 2% totiz ratas az z dane, ktoru mas na uhradu. Cize ani nie z preddavkovej, lebo ti moze vyjst nakoniec ina suma a az z tej sa budu tie 2% pocitat

matusformanek
17. feb 2025

@branko29 pripadne to štatu