icon

Čo sa stane so seniormi s nízkymi dôchodkami?

4. aug 2025

Ahojte. Čítam si príspevky na stránke mesta a zas sa tam rozoberá že domov dôchodcov zvyšuje ceny. Nedávno ho odkúpil súkromník. Cena sa zvyšuje na 750€ mesačne. Ak sa do toho niekto vyznáte tak mi prosím vysvetlite. Starí ľudia, ktorí majú na to primaly dôchodok a nemá im to kto doplatiť skončia na ulici? Alebo čo s nimi bude? Ja si to vôbec neviem predstaviť že čo potom s takými ľuďmi čo tam už bývajú roky a zrazu na to nemajú? A na lieky im neostane už ani halier

Strana
z3
martinmmartin
4. aug 2025

. Vacsinou predat dom a za to dozit ( dedici odpustia) - ber to ako vystrahu a zacni sa zamyslat ako funguje starny dochodkovy system a ako dokaze este mlady clovek proti nemu zabojovat kym je cas. Inak dopadnes este horsie

pribinak
4. aug 2025

Jedno z riešení je že predaju byt či dom v ktorom bývajú a budú mat na poplatky
Poskladajú sa im na poplatky deti vnuci či právnuci

anonym_288be0
4. aug 2025
@pribinak

Jedno z riešení je že predaju byt či dom v ktorom bývajú a budú mat na poplatky
Poskladajú sa im na poplatky deti vnuci či právnuci

@pribinak pise o tych, ktori tam uz byvaju a zrazu sa zdvihli poplatky

pribinak
4. aug 2025
@anonym_288be0

@pribinak pise o tych, ktori tam uz byvaju a zrazu sa zdvihli poplatky

@anonym_288be0 ešte raz si prečítaj moj príspevok
Čau

mamutka
4. aug 2025

@anonym_autor väčšina ľudí ma svoje bývanie a keď ho predaju, môžu za to pekne žiť v zariadení. Len príbuzní nesmú byt nastúpení s natrcenymi rukami.

anonym_288be0
4. aug 2025
@pribinak

@anonym_288be0 ešte raz si prečítaj moj príspevok
Čau

@pribinak zlatko, ty citaj, na co sa autorka pyta - citujem:
Starí ľudia, ktorí majú na to primaly dôchodok a NEMA im to kto doplatiť skončia na ulici?

anonym_b88c1c
4. aug 2025

Ja zase nechapem, ako mozu vobec existovat starobince, ci domovy dochodcov nech to neznie tak barbarsky, chapem to u bezdetnych, ze doziju v institucii, pochopim aj "pripady" ze deti su a nechcu mat s rodicmi nic spolocne, este alzhameirov a chronikov. Nam rodic tak strasne chyba, take prazdno uz druhy rok🥀

domkakvet
4. aug 2025

@anonym_autor je to smutne, bud si ho zoberu domov, alebo budu oni doplacat.

petamich
4. aug 2025
@anonym_b88c1c

Ja zase nechapem, ako mozu vobec existovat starobince, ci domovy dochodcov nech to neznie tak barbarsky, chapem to u bezdetnych, ze doziju v institucii, pochopim aj "pripady" ze deti su a nechcu mat s rodicmi nic spolocne, este alzhameirov a chronikov. Nam rodic tak strasne chyba, take prazdno uz druhy rok🥀

@anonym_b88c1c a ked ho nemas kam dat? ono to vobec nie je take cierno-biele, bezne ludia ziju v 2-3 izbovom byte s x detmi, kam presne si toho rodica das? Obe strany predpokladam chcu mat aj svoje sukromie a nie zit v obyvacke alebo zdielat nebodaj spalnu alebo co

Nie vsetci "odkladaju" rodicov, lebo na nich kaslu alebo sa im nechce starat....

lienka.7
4. aug 2025

@anonym_autor nie, maju byty ci domy, tie nech predaju a zaplatia si pobyt. Pokial ich drzia deťom, vnukom ci dokonca pravnukom, tak nech im ti pekne platia. Pripadne iné majetky. Vec vybavená.

pribinak
4. aug 2025
@anonym_288be0

@pribinak zlatko, ty citaj, na co sa autorka pyta - citujem:
Starí ľudia, ktorí majú na to primaly dôchodok a NEMA im to kto doplatiť skončia na ulici?

@anonym_288be0 ale ti ľudia dovtedy niekde bývali, druha vec je že rastu aj starobné dôchodky a povedzme si otvorené ze slušne a potom môžu ísť do lacnejšieho zariadenia - nemusia byt v súkromnom

Pokial viem tak niečo môže doplatiť aj VÚC seniorovi za soeicifikych podmienok

Možno 1-2 zo 100 nemajú naozaj žiadny majetok žiadnych príbuzných žiadne úspory nič

mk1111111111
4. aug 2025
@pribinak

@anonym_288be0 ale ti ľudia dovtedy niekde bývali, druha vec je že rastu aj starobné dôchodky a povedzme si otvorené ze slušne a potom môžu ísť do lacnejšieho zariadenia - nemusia byt v súkromnom

Pokial viem tak niečo môže doplatiť aj VÚC seniorovi za soeicifikych podmienok

Možno 1-2 zo 100 nemajú naozaj žiadny majetok žiadnych príbuzných žiadne úspory nič

@pribinak vela fochodvov by sa rado dostalo do "obycajneho", len, tie nie si volne

doriiis
4. aug 2025
@anonym_b88c1c

@anonym_b88c1c ....v blízkej budúcnosti budú mať 30,35 roční ľudia rodičov v dôchodcovskom veku.Mladi ľudia majú a budú mať čo robiť,aby sa postarali o seba a svoje hypotéky a na ,,sedenie" doma s dôchodcami čas a energiu jednoducho nemajú.
Okrem toho,veľa seniorov do domova chce ísť dobrovoľne.

gribka1
4. aug 2025

Majú deti alebo nehnuteľnosti. Niečo dopláca aj mesto, obec, či?

miselka257
4. aug 2025
@anonym_b88c1c

@anonym_b88c1c Nič v zlom, ale sama by som radšej šla do domova dôchodcov, ako keby som mala byť na krku svojim deťom. 😂

pribinak
4. aug 2025
@mk1111111111

@pribinak vela fochodvov by sa rado dostalo do "obycajneho", len, tie nie si volne

@mk1111111111 populácia starne a Fico a spol to nijak neriešia
Ich sa to týkať nebude

Veľa seniorov je v súkromných zariadeniach a čakajú na uvoľnenie miesta v štátnom zariadení
Je to úplne bežne a bežne je aj že dediči sa skladajú na poplatky

mk1111111111
4. aug 2025
@pribinak

@mk1111111111 populácia starne a Fico a spol to nijak neriešia
Ich sa to týkať nebude

Veľa seniorov je v súkromných zariadeniach a čakajú na uvoľnenie miesta v štátnom zariadení
Je to úplne bežne a bežne je aj že dediči sa skladajú na poplatky

@pribinak ale, ona pise, ak nemaju, nie, ak sa im ma kto poskladat

anonym_57c912
4. aug 2025

Doplaca dochodcovi VUC, alebo mesto. My takto mame tetu v DSS. Teta uz ked isla do zariadenia nemala dostatocny dochodok, ale doplacala dcera. Dcera zomrela, teraz jej doplaca VUC, plus lieky na liecbu.

viestta
4. aug 2025

@anonym_autor vznikne im dlh na poplatkoch, ktory bude umoreny v dedicskom konani. Niektore obce doplacaju svojim obcanom na starostlivost v DSS, ale prevratne vela to nebyva

anonym_6d7b83
4. aug 2025

asi nič.
za málo peňazí málo muziky. asi aj tá starostlivosť, vybavenie a všetko je prispôsobené tým málom eurám.

martinmmartin
4. aug 2025
@anonym_b88c1c

@anonym_b88c1c Je to dosledok toho ze uz niesu (nemusia byt) velkopocetne rodiny normou
Ak statny servis neexistuje musis si vyrobit svoju vlastnu kominitu kde sa bude poskytovat zakladny servis na prezitie vo vlastnej rezii - vychova deti, obstaravanie jedla, obstaravanie satstva a pribitku, starostlivost a vychova mladych a starostlivost o starych a chorych
Ak vies vacsinu z tychto "radosti zivota" outsorcovat (samoobsluha, skola, doktor, deti v bangladesi ) na niekoho ineho tak mas decko len jedno a druhe aby to prve liezlo na nervy aj niekomu inemu ako tebe a viac nie

pribinak
4. aug 2025
@mk1111111111

@pribinak ale, ona pise, ak nemaju, nie, ak sa im ma kto poskladat

@mk1111111111 ach …už som písala že VÚC im za istých špecifických podmienok vie niečo doplatiť

A už som písala že síce dôchodcovia nie sú spokojní ale za posledné obdobie im pekne narástli dôchodky

ekira1
4. aug 2025

@anonym_autor budú mať dlh a keď zomrú a nebude nikto " dediť", aby ho doplatil, škrtne sa.

miselka257
4. aug 2025
@ekira1

@anonym_autor budú mať dlh a keď zomrú a nebude nikto " dediť", aby ho doplatil, škrtne sa.

@ekira1 presne toto mi napadlo, proste nerieši sa to, ide sa ďalej 😂

viestta
4. aug 2025

@anonym_b88c1c a kde maju byt prestarli obcania, ktorych deti ziju na druhom konci Europy (alebo hoc aj Slovenska)?

mk1111111111
4. aug 2025
@pribinak

@mk1111111111 ach …už som písala že VÚC im za istých špecifických podmienok vie niečo doplatiť

A už som písala že síce dôchodcovia nie sú spokojní ale za posledné obdobie im pekne narástli dôchodky

@pribinak prepac, nevsimla som si tu vetu o VUC a ani som nevedela, ze by VUC doplacalo

miselka257
4. aug 2025
@viestta

@anonym_b88c1c a kde maju byt prestarli obcania, ktorych deti ziju na druhom konci Europy (alebo hoc aj Slovenska)?

@viestta Podľa niektorých majú ísť k nim bývať, lebo nepochopia dôchodcovské zariadenia a potom si predstav, že niektorí dôchodcovia chcú byť medzi svojimi rovesníkmi, ale takto asi nebudú

ekira1
4. aug 2025
@miselka257

@ekira1 presne toto mi napadlo, proste nerieši sa to, ide sa ďalej 😂

@miselka257 ani dlh v banke sa nerieši, keď nie je majetok. Škrtne sa po zosnulom.

kofa77
4. aug 2025

Ak nemaju, dostavaju nizsiu uroven sluzieb, doplaca sice mesto, ale ziaden luxus to nie je. Cize viac posteli na izbe, ziadna dvojka ci jednotka. Dlh sa uplatni do dedicskeho konania, ktore casto konci zastavenim pre nedostatok majetku.
Situacia je zla, vela dochodcov, malo lozok a personalu a ked pojdu do dochodku husakove deti, bude este horsia

billy_jean
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3