Colné poplatky
Dobrý mam takú otazku, objednávam make up z švédskej stranky a doteraz som vždy platila colné 2€ či už balik mal hodnotu 10€ alebo 50€ a dnes som bola na pošte pre balik a platila som poštová colný servis 13€ a colný dlh 6.54€ čiže 19,54€ co je velky rozdiel oproti 2€ neviete menili niečo na pošte alebo na colnom??
"colné 2€" neexistuje. To je poplatok Posty za to ze sa pozrela na tvoj balik (napriek tomu ze to tak klamlivo uvadzaju).
https://www.facebook.com/FinancnaSprava/posts/a...
"Poplatok 2 eurá, ktorý ste zaplatili, je poplatok prepravcu Slovenská pošta a. s., za poskytnutie jej služby v súvislosti s dovozom tovaru. Colné orgány (finančná správa) ho nevyberajú a ani neurčujú. Označenie tohto poplatku ako clo alebo colný dlh je teda nesprávne."
A to ci platis dane (clo az nad 150€ objednavku) - zalezi ci predajca ti uz priratal dan pri nakupe (napr Ali, Temu, eBay atd to uz rataju) alebo predajca dan nezaratal.
A ako pise @lucka_ke tak si to ocividne kupovala od predajcu niekde mimo EU. To ze je to nejaka svedska stranka je irelevantne.
Zalezi od toho, odkial to poslali, nIe z ktorej krajiny je dany web. Ak Ti pride balik z krajiny mimo EU, platis vzdy DPH pri akejkolvek sume a clo nad 150 EUR. Ak DPH uz rovno nezaplatis ty v tej cene. Kurierske spolocnosti si uctuju poplatky za vybavenie.
@sofia4747 Ako som uz pisal, o tych 2€ klamu. Ziadne clo to nie je. Tie 2€ si oni vymysleli, ziadna ina dopravna spolocnost to neuctuje.
A teda aky je odosielatel na liste/baliku? To si len tak nevymysleli, to muselo prist na colnicu. Inak ak si platila colny servis tak si musela dostat taky list od posty s XY papiermi o oznameni, vyhlaseni, o ulozeni zasielky, atd + si im musela dat splnomocnenie k colnemu konaniu. Inak to nemohli za teba vykonat.

Švédsko je v EÚ, tovar ide bez cla... odkiaľ ti to poslali?