icon

Colné poplatky

sofia4747
17. feb 2025

Dobrý mam takú otazku, objednávam make up z švédskej stranky a doteraz som vždy platila colné 2€ či už balik mal hodnotu 10€ alebo 50€ a dnes som bola na pošte pre balik a platila som poštová colný servis 13€ a colný dlh 6.54€ čiže 19,54€ co je velky rozdiel oproti 2€ neviete menili niečo na pošte alebo na colnom??

lucka_ke
17. feb 2025

Švédsko je v EÚ, tovar ide bez cla... odkiaľ ti to poslali?

hiro
17. feb 2025

"colné 2€" neexistuje. To je poplatok Posty za to ze sa pozrela na tvoj balik (napriek tomu ze to tak klamlivo uvadzaju).
https://www.facebook.com/FinancnaSprava/posts/a...
"Poplatok 2 eurá, ktorý ste zaplatili, je poplatok prepravcu Slovenská pošta a. s., za poskytnutie jej služby v súvislosti s dovozom tovaru. Colné orgány (finančná správa) ho nevyberajú a ani neurčujú. Označenie tohto poplatku ako clo alebo colný dlh je teda nesprávne."
A to ci platis dane (clo az nad 150€ objednavku) - zalezi ci predajca ti uz priratal dan pri nakupe (napr Ali, Temu, eBay atd to uz rataju) alebo predajca dan nezaratal.
A ako pise @lucka_ke tak si to ocividne kupovala od predajcu niekde mimo EU. To ze je to nejaka svedska stranka je irelevantne.

muchotrafka298
17. feb 2025

Zalezi od toho, odkial to poslali, nIe z ktorej krajiny je dany web. Ak Ti pride balik z krajiny mimo EU, platis vzdy DPH pri akejkolvek sume a clo nad 150 EUR. Ak DPH uz rovno nezaplatis ty v tej cene. Kurierske spolocnosti si uctuju poplatky za vybavenie.

sofia4747
autor
18. feb 2025

@hiro sklad a produkty sú zo švédska objednávam tam už 2/3 roky, na papieri ktorý mi vždy pošta poslala bolo písané že budem platiť clo vo výške 2€ keď je hodnota balíka pod 150€ a dph som už platila pri objednávke neviem Preco mi ho zase zaúčtovali

hiro
18. feb 2025

@sofia4747 Ako som uz pisal, o tych 2€ klamu. Ziadne clo to nie je. Tie 2€ si oni vymysleli, ziadna ina dopravna spolocnost to neuctuje.
A teda aky je odosielatel na liste/baliku? To si len tak nevymysleli, to muselo prist na colnicu. Inak ak si platila colny servis tak si musela dostat taky list od posty s XY papiermi o oznameni, vyhlaseni, o ulozeni zasielky, atd + si im musela dat splnomocnenie k colnemu konaniu. Inak to nemohli za teba vykonat.