icon

Dá sa podať daňové priznanie spätne za viac rokov?

gemelos
24. jan 2025

Ahojte, vie mi prosím poradiť niekto. Moja bývalá svokra včera medzi rečou spomenula, že dostala papier od zamestnávateľa, aby si urobila daňové. Má 70 r., je dôchodkyňa a sem tam pracuje na dohodu v malej pekárničke. Priznala sa, že si to doteraz nepodávala..ani minulé roky. Tento rok to stíha,ale myslíte že za tie minulé roky sa to ešte dá? Vychádza jej že by jej vrátili daň, keďže má len dôchodok minimálny a ona to takto zanedbala..lebo že nevedela🙈

nikoleta999
24. jan 2025

Daňové priznanie k dani z príjmov je povinný podať každý daňovník (aj dôchodca), ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2024 presiahli sumu 2 823,24 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňujú všetky príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov oslobodené. Spĺňa vôbec toto ??

sevrin
24. jan 2025

Ak je to vychádzalo, že by jej daň vrátili, je to lepší prípad ako ten, keby mala daňový nedoplatok. To by jej finančná správa už dávno vyrazila dvere a odviedla v putách. Či sa to dá ešte dodatočne, to neviem, možno s pokutou by to šlo.

lucka_ke
24. jan 2025

koľko zarobila? ak to bola menej ako polovica nezdaniteľnej časti a zrazili jej nejakú daň tak si môže podať daňové a daň jej vrátia, daňové sa dá podať aj spätne, najviac 5 rokov dozadu a potrebuje k tomu Potvrdenia o príjme od zamestnávateľov

lucka_ke
24. jan 2025

@sevrin prečo zbytočne strašíš? ak mala nízke príjmy tak zrejme ani nebola povinná DP podať... môže tak urobiť v určitých prípadoch ak sa jej to oplatí (bez pokuty)

hannulik7488
24. jan 2025

@gemelos ahoj, pokiaľ jej prijmy zo zamestnania nepresiahli 2823,24eur (dôchodok sa tam neráta), tak nemá povinnosť podať DP za minulý rok. Ale pokiaľ jej zamestnávateľ strhol preddavky na daň, tak sa jej oplatí podať DP a preddavky sa jej vrátia. Môže podať DP aj za roky spätne, len bude tam asi pokuta za neskoré podanie. Ale asi by sa jej to oplatilo, pokiaľ by tie preplatky nemala veľmi nízke. A tá hranica nad ktorú treda podať DP sa každým rokom o niečo zvýši

sevrin
24. jan 2025

@lucka_ke prečítaj si ešte raz pozorne môj príspevok a porozmýšľaj nad obsahom. Ja som nikde nepísal o príjme ale porovnal som situácie s daňovým preplatkom a nedoplatkom. Keď autorka nenapísala, aký príjem pani dôchodkyňa mala, tak sa tu môže v tejto téme len filozofovať.

lucka_ke
24. jan 2025

@sevrin radšej nepíš nič

gemelos
autor
24. jan 2025

Zistím aký príjem vlastne mala… zatiaľ ďakujem

gemelos
autor
24. jan 2025

ale nemyslím si, že príjmy prekročili sumu ako píšete. Zistím