Dáavka v nezamestnanosti po rodičovskej
Dobry den. Mozno mi tu niekto bude vediet pomoct ako najlepsie postupovat. Buduci mesiac syn dovrsi tri roky. Konkretne 11.07.2023. Aktualne som na RD, predchadzala jej MD, a pred MD som pracovala od roku 2015 na dobu neurcitu. Do povodnej prace sa zial nemozem vratit kvoli prestahovaniu. Ako to najlepsie vyriesit, aby som mala co najlepsiu davku v nezamestnanosti? Vsade citam o jednom dni, ktory treba odpracovat, resp.vycerpat dovolenku. Zostatkovu dovolenku zial nemam absolutne ziadnu. Da sa ten den poriesit napriklad priepustkou alebo ako mi to vlastne zvysi davku, ked ten jeden den odpracujem? A ako to je tym padom aj s vypovedou. K akemu datumu ju treba dat? A nasledne kedy sa ist zaevidovat na urad prace? Dakujem
@janulik88881
1. syn má 3 roky 11.7.2023 - ukončiť PP treba k 12.7.2023 - tento deň je Váš posledný pracovný deň čiže ho buď odpracujete, budete čerpať dovolenku alebo budete mať péčko.
2. treba, aby to bola DOHODA o ukončení PP - nakoľko pri klasickej výpovedi (skončení) PP máte výpovednú lehotu 2 mesiace a tú musíte riadne odpracovať. Dohoda je OBOJSTRANNÝ úkon, musí s ňou zamestnávateľ súhlasiť.
3. počas RD nesmel byť iný príjem z iného PP resp. dohody.
4. princípom toho čo chcete urobiť je hlavne to, že máte dostatok nevyčerpanej dovolenky, ktorú pri Dohode o ukončení PP zamestnávateľ preplatí čím sa Vám zvýši DVZ pre výpočet podpory. Toto je spôsob ako získať vysokú až max. podporu po RD. Nakoľko ty máš len jeden deň - v podstate ak ti zamestnávateľ miesto tej dovolenky čo by ti vyplatil nedá nejakú mimoriadnu odmenu - v tvojom prípade je to jedno - podporu si nemáš ako "vylepšiť".
Dovolenku nemám ziadnu z toho dovodu, ze pred materskou, mi nabehla dovolenka za cely rok (cize aj za vtedy ako keby buducu matersku) a tym padom aom ju celu vycerpala este pred materskou. Matersku som koncila v januari 2021, cize za ten necely januar mi nenabehla ziadna nova dovolenka. Mam to overene aj cez personalnu. Zial som vtedy nevedela, ze si mam dovolenku ponechat a tym padom som v tejto situácii. Cize ked si dam na 12teho pecko, nijak mi to nepomoze s vylepsenim podpory? :-/
A nie, iný prijem som pocas toho nemala 🙂
@janulik88881 ešte ma.napada,že by ti Zľ mohol dať nejaké odstupné/odmenu v deň P-cka (aby sa ti obnovilo poistenie) aby sa ti navýšil VZ na ten 1den. Ak máte dobré vzťahy - viete si to potom medzi sebou vyrovnať. Inak mesiac dopredu treba oznámiť Zľ ,čo plánuješ.. nápis aj sem - Návrat do práce po MD a RD