Ďalšia hypotéka alebo sporenie na budúcnosť?
Ahojte, akurat nam o rok konci hypo na dom (cca 800€/mes). Rozmyslame co dalej. Mame 10r. do dochodku, cisty prijem cca 5000, deti dospele na VS.
Ist do dalsej hypo? Kolko by nam v nasom.veku dali pri takom prijme?
Alebo len sporit a pockat kym budu deti potrebovat byvanie? K tomu sa najviac priklanam.
Mame nejake fondy, aj realitne renty, ziv.poistky, mesacne tam dlhodobo davame cca 1500, o rok by to bolo o tych 800 viac.
Nehnutelnost vyslovene na prenajom velmi nechceme, nechce sa nam dotahovat s najomnikmi.
Ak vies nehnutelnost splatit do 10 rokov, tak kup. S 1000 eur splatkou to mas tak hypo 100 tis. + nejaku hotovost treba dolozit k tomu, ak tym chces aj rucit (min. 10%). Tak neviem, kde zijes, v BA by si za to moc nekupila.
Takisto si prepocitaj, kolko penazi zaplatis na hypo + uroky, ci ti o tolko narastie hodnota nehnutelnosti, alebo viac zarobis na tych fondoch.
10 rokov pred dôchodkom by som hypotéku nebrala, jedine že by s tým deti súhlasili ak by sa niečo stalo
10 rokov pred dôchodkom by som hypotéku nebrala, jedine že by s tým deti súhlasili ak by sa niečo stalo
@alenka58 to ak by sa nieco stalo - tak sa jednoducho preda. Nekupovali by predsa pre svoje byvanie, nemuseli by sa kvoli tomu stahovat.
Pre autora: co tak dat do google "hypotekarna kalkukacka" ?
@anonym_autor ja by som do hypo uz nesla, skor do investicii
Skor by som odkladala,lebo uz ste v takom riskantnom veku,ze choroby mozu prist raz dva.Budte radi,ze hypo uz budete mat z krku,teda ste uz bez rizika.Mozte uz kludne spavat a deti si aj tak urobia po svojom,takze istotne budu radsej za hotovost ako za byt,ci dom.To uz si kupia podla vlastneho vkusu.Nespekulujte uz s hypo.
A muz ma 15r do dochodku,ale ja az 25r do dochodku,preto nam schvalili hypo 175tisic eur bez problemov na 20r,ale tiez to neplanujeme platit do jeho dochodku.Ja budem chodit stale do prace,kym si uz muz bude uzivat konecne klud,ak Boh da a rozhodne nechceme uz mysliet na splatky.
Uz si len uzivajte,kludny zivot.
Skor by som odkladala,lebo uz ste v takom riskantnom veku,ze choroby mozu prist raz dva.Budte radi,ze hypo uz budete mat z krku,teda ste uz bez rizika.Mozte uz kludne spavat a deti si aj tak urobia po svojom,takze istotne budu radsej za hotovost ako za byt,ci dom.To uz si kupia podla vlastneho vkusu.Nespekulujte uz s hypo.
@anonym_0c0769 a ake presne je riziko, ked niekto pri takych prijmoch kupi len tak extra byt na hypoteku (s tym ze zlozi dakych 20%), byt na ktorom vobec nie je zavisly = nie je to ten jediny byt v ktorom aj byva ? Mozno to nie je najvyhodnejsia investicia, vsak sa platia nejake uroky, prenajimat ho nechce .. z coho by sa vydavky vykryvali ... ale riziko ??
@anonym_0c0769 ja som si toto tiez myslel pred rokmi, ze ako dobre ze moji rodicia radsej drzia hotovost.
Realita nas riadne vytrestala. Teraz keby som potreboval ich uspory, tak sa mohol predavat byt za 2-3 nasobok. Nejake starosti okolo toho su, jasne, to nie je len tak vybrat z uctu.
Takto im tie uspory dost kruto padli na hodnote.
Skratka aj po poslednych vlnach inflacie tvrdit, ze deti sa o niekolko rokov potesia radsej hotovosti poruke,
ako by dostali do daru nieco vo forme bytu, ktory sa predsa da predat ...
@anonym_0c0769 a ake presne je riziko, ked niekto pri takych prijmoch kupi len tak extra byt na hypoteku (s tym ze zlozi dakych 20%), byt na ktorom vobec nie je zavisly = nie je to ten jediny byt v ktorom aj byva ? Mozno to nie je najvyhodnejsia investicia, vsak sa platia nejake uroky, prenajimat ho nechce .. z coho by sa vydavky vykryvali ... ale riziko ??
@romino take,ze deti aj tak si urobia podla seba.Uz su dost stari na hypo,radsej nech si uz konecne uzivaju zivot ako mat hlavu v splatkach,kedze byt nechcu prenajimat takze by ho dotovali a plus energie,najomne.Museli by tam chodit hore dole vetrat a pod.Aj kurit cez zimu,temperovat by museli.Mali by ho len na ostaru,nie na biznis ani pre deti.
@romino take,ze deti aj tak si urobia podla seba.Uz su dost stari na hypo,radsej nech si uz konecne uzivaju zivot ako mat hlavu v splatkach,kedze byt nechcu prenajimat takze by ho dotovali a plus energie,najomne.Museli by tam chodit hore dole vetrat a pod.Aj kurit cez zimu,temperovat by museli.Mali by ho len na ostaru,nie na biznis ani pre deti.
@anonym_0c0769 no tak to hej .. to si samozrejme oni musia zvazit, aky podiel ty tie splatky ( a ostatne vydavky) tvorili z ich prijmov. Hadam by nerobili taku hlupost, ze by sa potom zbadali, ze moment, ved nam vlastne nezostavaju peniaze na uzivanie si.
ja by som isla praveze do nehnuteľnosti...ale to som ja
@katkaseiner ja som tiez taka ze radsej nehnutelnost ale muz uz nechce ziadnu "starost". Ze radsej rozlozit do fondov a ak bude niektore dieta potrebovat byvanie tak bud kupit, napr.slysny dvojizbak v BA by sme teraz vedeli kupit v hotovosti a mohlo by tam byvat kym nenaspori na zaklad pre hypo, alebo mu prispiet nejakou ciastkou ako zaklad na hypo, tak aby dostalo aj druhe dieta rovnako.
Poradca v banke radi investovat do fondov, dlhopisov, zvyhodnenych terminovanych vkladov a nehnutelnost kupit az v pripade ze ju naozaj treba tj. zrusit cast investicii a hned kupit ak sa vyskytne nieco vyhodne.
A zase ja vobec netusim ako dlho budeme mat taky prijem ako mame teraz. Pracovne sme zastabilizovani ale kto vie co bude o rok, o 5rokov.
@katkaseiner ja som tiez taka ze radsej nehnutelnost ale muz uz nechce ziadnu "starost". Ze radsej rozlozit do fondov a ak bude niektore dieta potrebovat byvanie tak bud kupit, napr.slysny dvojizbak v BA by sme teraz vedeli kupit v hotovosti a mohlo by tam byvat kym nenaspori na zaklad pre hypo, alebo mu prispiet nejakou ciastkou ako zaklad na hypo, tak aby dostalo aj druhe dieta rovnako.
Poradca v banke radi investovat do fondov, dlhopisov, zvyhodnenych terminovanych vkladov a nehnutelnost kupit az v pripade ze ju naozaj treba tj. zrusit cast investicii a hned kupit ak sa vyskytne nieco vyhodne.
@anonym_autor jasne chapem, my aj investujeme ale bud sme zle vybrali, alebo proste nam najviac vynáša prave nehnuteľnost - plati sa sama a uz stupla na cene za 5 rokov cca 20tis e. Ale mozno mate lepsi zdroj co sa tyka rozhodnutia kam vlozit peniaze
@anonym_autor kupte si chatu na odpocinok. Je to aj investicia z casti alebo vy som isiel do tych investicii a ked pojdete na ten dochodok tak potom uzivat v klude
@anonym_autor kupte si chatu na odpocinok. Je to aj investicia z casti alebo vy som isiel do tych investicii a ked pojdete na ten dochodok tak potom uzivat v klude
@solvina88 chatu nevyuzijeme, mame dom kde je klud a zelen, nikto u nas chatu ci chalupu nechce. Ani manzel ani deti.
@anonym_autor ja by som určite zobral hypotéku, lebo to su peniaze zadarmo, zobral investičný byť a nechal splácať hypotéku nájomníkov. Ak sa vám o to nechce starať, tak v dnešnej dobe máte ponuku realitiek, kde sa vám za príplatok oni o to postarajú a mate vybavené. A tu terajšiu splátku 800 eur máte tým pádom usetrenu a môžte ju investovať a šetriť pre deti dvakrát a to investičné vo fondoch a aj v byte. Ono je škoda, že vaša generácia (nechcem nikoho uraziť) bola vždy vedená k tomu, že nemať dlhý, radšej si našetriť a potom kúpiť, ale dnešný svet je už iný a hypotéka umožňuje ľuďom rýchlejšie bohatnúť, keď sú šikovní, lebo dobrý dlh a to je taký, ktorý vám zarába peniaze je super nástroj, len sa toho netreba báť, lebo pri vašom príjme a nasetrenych peniazoch a investíciách by aj v prípade straty príjmu nebol problém, lebo tu nehnuteľnosť predáte, vyplatite hypotéku a zisk si necháte a stále mate kde bývať, tak ste v úplnom kľude.
@anonym_autor
V prvom rade gratulujem ku krásnym starostiam 🙂
V druhom rade odporúčam kúpiť investičný pozemok. Nie je s ním starosť ako s bytom a rastie na hodnote ako nehnuteľnosť...ale som len amatérka, nie finančný poradca.

ja by som isla praveze do nehnuteľnosti...ale to som ja