Daň z prenájmu bytu a jeho rozdelenie
Chcela by som sa poradit najlepsie s nejakym sikovnym uctovnikom. Ako to je v pripade, ze su 2 vlastnici bytu/ najomcovia a chcu dat byt do podnajmu. Chceme ist oficialnou cestou, suma bude max 380 eur mesacne. Da sa to nastavit aj tak ze podnajomnik bude posielat peniaze na dva ucty a tym padom by nepresiahli tu sumu kedy nemusia zdanovat? Ako sa to vlastne rata ak obaja pracuju? Lebo ak su obaja pracujuci tak tu sumu predpokladam presiahnu, stratia narok na oslobodenie od dane na manzelku? A ako je to s tou sumou 500 ze si ju najomca vie odratat? Aka suma by vysla na zaplatenie dane ak by podnajom bol 380 eur, z toho na energie by islo cca 100 eur? Vedel by mi niekto pomoct, pripadne nasmerovat na nejakeho dobre uctovnika/ daňovníka?
@evelin1002 no počkaj, tvoj príspevok je jeden veľký chaos:
1. Tak daň z nehnuteľností alebo daň z príjmu?
2. Tak vlastníci alebo nájomcovia?
Túto je ťažko písať, to by bolo nadlho, nájdi si účtovníka a ries to osobne.
@martul dan z prijmu, majitelia su aj najomcovia. Určite to budeme riesit osobne s uctovnikom, ale neviem ci natrafim fakt ze na sikovneho uctovnika co nam poradi najlepsie, preto som chcela vediet ake su možnosti a co je najlepsie v nasom prípade
@zojazoja ano, ale potom sa plati este aj dan z prenajmu bytu, podava sa danove priznanie typu B
@evelin1002 majiteľ je prenajímateľ, teda ty... a nájomca je ten, komu ty ako prenajímateľ byt prenajmeš!!!
pojmy:
Prenajimatel = majitel
Najomnik = ten co si prenajima byt od majitela
Podnajomnik = ten co si podnajima byt od najomnika... so suhlasom majitela
Ty ako majitel ak prenajimas, tak si mozes uplatnit 500 eur (ak si to neuplatnis inde v tej istej "kategorii" prijmov v priznani typu B...
Som si na 99% isty, ze fyzicka osoba majitel sam sebe (fyzickej osobe) nemoze prenajat byt co vlastni. Mozno existuje "workaround", ze vlastnite byt nie v BSM ale 50:50 a akoze manzel prenajme tu svoju polovicu manzelke a naopak, ale to by som sa informoval na financnej sprave, ci je to vobec mozne a kosher. Pokial viem, taketo cachre su mozne medzi PO a fyzickou osobou (svojej srocke mozes prenajat svoj byt, ale je tam problem s transparentnostou, kedze si ako spriaznena osoba)...
Napis viac.
@evelin1002 obráť sa na daňového poradcu a ten ti asi najodbornejšie poradí .
Inac na starnke financnej spravy je dost vela dobrych prikladov na rozne zivotne situacie spojene s prenajmom nehnutelnosti...
@evelin1002 bože, totálne chaos máš z toho. Podľa toho, čo píšeš prenajimaš sama sebe 🤦
Jedine sa da jasne odpovedat, ze ano, najomnik moze posielat aj rozdelenu sumu na 2 ucty, ak je tak dohodnute v zmluve. Ostatne je velky chaos.
Ešte raz to napíš a správne. Potom ti poradíme.
Prijmy ohladom povinnosti podania danoveho priznania sa spocitavaju vsetky, vratane zavislej connosti, podnikania, prenajmu, vyhry, vynosom z cennych papierov ci nahodnych prijmov, predaja nehnutelnosti. Ak teda prenajimatelia pracuju, tak toto riesit je bezpredmetne.
Pokial ide o manzelov, mozu si prijmy a vydaje suvisiace s prenajmom rozdekit podla dohody. Pokial vsak nie ste manzelia MUSITE si to podelit podla podielov na liste vlastnictva.
Dane si vyriesite kazdy sam vo vlastnom danovom priznani, nemozete ziadat o rocne zuctovanie zamestnavatela.
Nezdanitelna cast na manzelku - pokial splna podmienky, narok bude, ale prijem z prenajmu sa pocita za jej prijem, ktory tu nezdanitelnu cast znizuje. Ale pises, ze pracuju, tak tam pravdepodobne nie su splnene podmienky.
500 eur oslobodenie maju narok obaja.
Ale ozaj tazko radit, lebo nie je zrejme o ake osoby ide, v akom vztahu, obdobie, zamestnanie, socialny statut.
Nehladaj info kadetade a vyhladaj uctovnicku.

No počkať. Ty asi píšeš o inej dani. Dan z nehnuteľností sa platí raz ročne a vyráta ju mesto. To nemá nič spoločné s prenájmom. Ci ako to myslíš?