Daňový bonus 2025: Ako získať plnú sumu?
Dobry vecer. Prosim ak je tu niekto kto sa tomu rozumie - mam zivnost, uplatnujem si pausalne vydavky, fakturujem cca 2200 -2300€ /mesacne. Vznikne mi v tomto roku plny danovy bonus na dieta alebo sa uz bude kratit? Ak sa bude kratit, tak o kolko? Dakujem.
@decembrovciatko2015 a nebude sa dan.bonus este pocitat tak ako.min.rok ? Ved ide o d.priznanie za tok 24 a mesacne sme dostavali viac ako 100€ na dieta. To ako bueme mat dan.nedoplatok?!?
@decembrovciatko2015 chapem, skusim to vypocitat, len ake rozpatie ma byt ten czd na to, aby mi vysla plna ciastka bonusu?
@babydesire autorka sa pytala na bonus v roku 2025.
Autorka: tomuto ja nepochopim "kolko si mam nakreslit prijem aby som dostala plny danovy bonus?" Tieto spekulacie nepodporujem a dalej nic neratam😉
@decembrovciatko2015 mozno ze v mojom pripade keby to bolo len tak tak, vyfakturujem o 1 mesizc viac/menej. Ale OK.
@decembrovciatko2015 a ako to je ak je zamestnanec , hrubá mzda - daň- odvody odpočítať a delené 12 mesiacov vyjde priemerná mesačná mzda? Na dieťa 7 rokov
@karkulos berie sa do uvahy ciastkovy zaklad dane. Cize bez hruba mzda minus odvody pri zamestancovi.
Kratenie bonusu zacina pri hr.prijme 2480 eur/mesiac a pri prijme 3630 eur uz je danovy bonus nulovy.
Bud si das danovy bonus mesacne alebo rocne. Vsetko sa vsak vysporiada v rocnom zuctovani dane alebo v dan.prizani. moze vyjst preplatok ale aj nedoplatok na bonuse.
Pozor na tych co robia len malu cast roka (dlhodoba PN, urad prace, materska dovolenka) moze sa stat, ze bonus budu musiet vratit aj za tie mesiace co ho dostali , ale tam by som doratala druhy prijem rodica.
@decembrovciatko2015 ďakujem on podáva na SK, ale celý rok robil v DE, potom podáva aj tam a vychádza to nejakých 3300 mesačne, manželka príjem 0 eur, je na ID, dieťa má 7 rokov, myslíte že nieco vyjde? Viete mi povedať ako sa to kráti? Alebo nejakú pomôcku kde hľadať? Ďakujem pekne ešte raz
@karkulos jaaaj, bonus sa uz v r.2025 netyka zahranicnych prijmov. Narok na bonus vznika len ked je 90% prijmov zo Slovenska.
@decembrovciatko2015 takže žiadny bonus
@decembrovciatko2015 viete mi ešte poradiť z jednou kolonkou ako sa vypočíta v DP typu A? Je to č. 40, ako vypočítam sumu?
Ďakujem
@karkulos r.40 je suma 5646,48 eur. Ak vyplnas na stranke fin.sprava elektronicke formulare staci dvojklik a sumu by malo dopisat - plati to aj pri suctovych riadkoch. Tento riadok nevyplnaju len dochodcovia, ktori k 1.1.2024 poberali dochodok (starobny, vysluhovy) rep. daju len rozdiel medzi touto sumou a dochodkom.
@decembrovciatko2015 ďakujem pekne 👍
@decembrovciatko2015 táto suma je pevná či sa niečo ešte prepočítava a platí aj pre zahraničných
Celú str 3 na DP neviem vypočítať, pomôžu mi na daňovom?
@karkulos na danovom urade nevypisuju danove priznania. Ak to nevies sama spravit, treba najst uctovnicku. Ackove priznanie je pre nu hracka, bude to mat za 5 minut 😉
Dobry den chcem sa spytat priatelovi priesiel papier ze ma stopnuty danovy bonus na deti co to moze znamenat moze byt ze nedostaneme peniazky
Dobry den chcem sa spytat priatelovi priesiel papier ze ma stopnuty danovy bonus na deti co to moze znamenat moze byt ze nedostaneme peniazky
@denisaaaaa666 ziadal on tento rok? menila sa vyska..

Málo info.
Treba vychadzat z ciastkoveho zakladu dane. Prijmy minus vydavky (v tvojom pripade pausalne) plus este minus odvody je ciastkovy zaklad dane a z toho vratat 29% (ak je jedno dieta) max. do 100 eur/mesacne pri detati do 15r. nad 15r. do 18r. max. 50 eur/mesacne.