icon

Daňový bonus 2025: Vyplatí sa ho uplatniť ročne?

9. jan 2025

Výška daňového bonusu od januára je ohraničená zhora. "Ak priemerný mesačný príjem presiahne 2 470 €, daňový bonus sa začne krátiť a pri príjme nad 3 630 € mesačne už nárok na daňový bonus nie je. Mám príjem od dvoch zamestnávateľov, cca 3300 -3400 eur v hrubom mesačne. Je lepšie si daňový bonus vyplatiť rocne? Budem musieť vracať v ročnom zúčtovaní bonus navyše? Daňový bonus si uplatnujem v hlavnom zamestnani mesačne teraz.

autor
9. jan 2025

A je predpoklad, ze sa mi este tento rok prijem o cosi zvysi, ze presiahnem tu hornu hranicu dokopy, nie vsak u hlavneho zamestnavatela.

doriiis
9. jan 2025

Ale u oboch si daňový bonus nemôžeš dať vyplácať.Takze si zvoľ jedného a vyjde to

lilianka28
9. jan 2025

Doteraz sa daňový bonus, ktorý bol vyplacany mesačne už pri RZ nevracal, aj keď by po ročnom prepočítaní nároku mal.
Po novom, ak pri ročnom zúčtovaní vznikne preplatok na DB, tak sa bude musieť vrátiť. Pri RZ sa príjmy od všetkých zamestnávateľov sčítaju.

autor
9. jan 2025

@doriiis ved to si nedavam u oboch..ale len ma zaujima, ci sa scitava prijem z oboch zamestnani
@lilianka28 dakujem..tak to si radsej necham rocne vyplacat

jankalukasova
9. jan 2025

@lilianka28 prosím Ťa a v prípade, že pri ročnom zúčtovaní vznikne nedoplatok na DB, bude mi doplatený?

lilianka28
9. jan 2025
majusqa77
9. jan 2025

ano, spocitavaju sa prijmy. a ano, ak je takato situacia, treba si dat rocne v DP/RZD

autor
10. jan 2025

@majusqa77 Dakujem velmi pekne za odpoved

autor
10. jan 2025

Ale terez citam, ze aj tak na ten bonus narok nebudem mat, lebo pri detoch nad 15r je to kratenie este vyraznejsie a nulu clovek hitne uz pri prijme 3000 eur mesacne. dakujem tejto socialnej vlade. lebo to je ozaj "vysoky" prijem pri jednorodicovskych rodinach s hypotekou. Nech ide Fico s mojimi detmi na nakup pred vyplatou :/ Matovic bolo 🤡, ale tato vlada z na robi muzikov v ruskej gubernii.

dzina007
14. jan 2025

@lilianka28
@majusqa77
ahoj mozem sa opytat. Danovy bonus prepisat na seba, doteraz poberal manzel.
Uvazujem ci ho dat vyplacat mesacne alebo rocne.
10 mesiacov v roku mam hruby prijem pod 2470€ ale 2 mesiace mam 13 a 14 plat takze tam presiahnem sumu 3630€. V tomto prípade chápem že 10xdostanem plný daňpvý bonus a 2x nedostanem vôbec. Takže spolu mi to vyjde 1000€.

Za celý rok ale v moja priemerná mesačná hrubá mzda je cca 31000€+-. V tom prípade by som pri ročnom vyplácaní dostala cca 1100€ +-. Moja otázka je, ak by som si nechala vyplácať bonus mesačne, bol by mi pri ročnom zúčtovaní rozdiel doplatený alebo by som o neho prišla?
V príapde dlhodobej PN napríklad 2 mesiace by som mesačne DB bonus nedostala. Ak by som ale mala vyplácaný DB raz ročne tak ich PN nezaujíma len celkový ročný príjem? Na PN som síce ešte poriadne ani nebolo ale človek nikdy nevie 😀
Vopred ďakujem za odpoveď.

andreakotesova
14. jan 2025

@dzina007 daj si ho vyplatiť ročne. Nebudeš ho musieť vrátiť.

andreakotesova
14. jan 2025

@dzina007 video pozri do konca. Vravia tam síce o výhre, ale týka sa to napr. aj mimoriadnych odmien a pod.

https://www.youtube.com/watch?v=Y2Vf14EGZUw
dzina007
14. jan 2025

@andreakotesova dakujem idem si to pozriet 🙂

majusqa77
14. jan 2025

@dzina007 vzhladom k tomu, ze sa aj vracia bonus na ktory v konecnom dosledku nevznikne narok, ja by som si uplatnovala rocne v takomto pripade. lebo sa pri odmenach stane, ze vznikne koli tomu nedoplatok.
o danovy bonus urcite neprides