icon

Daňový bonus a nezdaniteľná časť. Ako to uplatniť?

tatty_teddy
1. feb 2025

Dobrý deň, manžel ide s malým od februára na materskú a ja sa po 2,5 roku vraciam naspäť do práce. Môžem si uplatniť u zamestnávateľa daňový bonus na dve deti a NCZD na manžela? Doteraz si to uplatňoval manžel. Oplatí sa to, keď sa po polroku vráti naspäť do práce a jeho príjem bude vyšší ako moj? Ďakujem

majka99999
1. feb 2025

Nezdanitelnu cast na manzela si uplatnujes rocne v danovom priznani. Kedze bude mat matersku a potom svoj prijem, tak to nevyjde (aj keby zarabal minimalnu mzdu, tak bude mat prijem vyssi ako tych 5+ tis., rata sa aj materska).

majka99999
1. feb 2025

Kto si uplatnuje bonus na deti od januara, manzel?

ivka451
2. feb 2025

Ahojte ja sa pripnem môže si manžel uplatniť nezdaniteľnú časť na mňa bola som od 1.1 do 29. 4 na rodičovskom a potom som nastúpila do práce príjem mám do 5000 za tých 8 mesiacov. Ďakujem za odpoveď

denisa_deniska
2. feb 2025

@ivka451 áno, môže, ale nebude to v plnej výške

denisa_deniska
2. feb 2025

@tatty_teddy treba uplatňovanie daňového bonusu, ktorý si chceš uplatňovať ty, nahlásiť u zamestnávateľa.
NČZD na manžela sa robí až pri ročnom zúčtovaní, takže budúci rok (a závisí to samozrejme od výšky príjmu). Tento rok si to môže manžel uplatniť na teba.

tatty_teddy
autor
2. feb 2025

@majka99999
Ano, daňový bonus na deti si v januári uplatňoval manžel. A môžem si ho teda od februára uplatňovať ja? Takze NCZD sa rieši až pri ročnom zúčtovaní? Dakujem

denisa_deniska
2. feb 2025

@tatty_teddy áno, a áno 🙂

denisa_deniska
2. feb 2025

@tatty_teddy jáj prepáč, to nebolo mne 🙈 som automaticky, ale odpoveď máš 🙂