Daňový bonus a nezdaniteľná časť. Ako to uplatniť?
Dobrý deň, manžel ide s malým od februára na materskú a ja sa po 2,5 roku vraciam naspäť do práce. Môžem si uplatniť u zamestnávateľa daňový bonus na dve deti a NCZD na manžela? Doteraz si to uplatňoval manžel. Oplatí sa to, keď sa po polroku vráti naspäť do práce a jeho príjem bude vyšší ako moj? Ďakujem
Ahojte ja sa pripnem môže si manžel uplatniť nezdaniteľnú časť na mňa bola som od 1.1 do 29. 4 na rodičovskom a potom som nastúpila do práce príjem mám do 5000 za tých 8 mesiacov. Ďakujem za odpoveď
@tatty_teddy treba uplatňovanie daňového bonusu, ktorý si chceš uplatňovať ty, nahlásiť u zamestnávateľa.
NČZD na manžela sa robí až pri ročnom zúčtovaní, takže budúci rok (a závisí to samozrejme od výšky príjmu). Tento rok si to môže manžel uplatniť na teba.
@majka99999
Ano, daňový bonus na deti si v januári uplatňoval manžel. A môžem si ho teda od februára uplatňovať ja? Takze NCZD sa rieši až pri ročnom zúčtovaní? Dakujem
@tatty_teddy jáj prepáč, to nebolo mne 🙈 som automaticky, ale odpoveď máš 🙂

Nezdanitelnu cast na manzela si uplatnujes rocne v danovom priznani. Kedze bude mat matersku a potom svoj prijem, tak to nevyjde (aj keby zarabal minimalnu mzdu, tak bude mat prijem vyssi ako tych 5+ tis., rata sa aj materska).