icon

Daňový bonus - dve deti a dvaja otcovia

ejmi25
27. jan 2023

Zeny mam 2 deti maju rozdielnych otcov.Zarobim len minimalnu mzdu ,po novom sa ma bonus platit podla vysky platu.Rozmyslam jedno dieta nechat na seba a druhe na ex.Nakolko ma prijem raz tolky.Nechaoem preco je podmienka spocneho zitia..Na matky samozivitelky uplietli pekny bic!Neviete ci ked si necham bonus na seba tak v danovom priznani sa da doplatit do vysky z jeho prijmu?to musi poziadat on ci ako?dakujem

Strana
z2
bublinka1426
27. jan 2023

@ejmi25 musite mat rovnaky TP.teda zit spolu. takto by kalkulovala kazda.

preco je podmienka spolocneho zitia?

Ved si odpovedz. 🙂 preco by si mala poberat peniaze za dakoho ked spolu uz nezijete :D

lutujem maminy samozivitelky a viem ze osudy su rozne, ale upleteny bic? cele je to na hlavu pre vsetkych nie len pre vas matky samozivitelky....

ak mas malo penazi, treba si najst druhu pracu alebo lepsie platenu. zial. stat sa nestara o to ze ti nevysiel vztah. 🙈

ejmi25
autor
27. jan 2023

@bublinka1426 tak ale je to jej otec prijem ma to spravili len pre zosobasenych.

bublinka1426
27. jan 2023

@ejmi25 to je v poriadku, kazde dieta ma vascinou priznaneho dakeho otca. ale uz spolu nie ste, nema pravo on na DB na dieta. chapes?

lenka7477
27. jan 2023

DB sa vypláca tomu , kto sa o dieťa stará a žije v spoločnej domácnosti s ním. To je hádam jasné. Prečo by mal Tvoj ex poberať DB peniaze na dieťa , ktoré žije s tebou.

ejmi25
autor
27. jan 2023

@lenka7477 pytam sa ci sa nezaratava aj jeho prijem kedze je otec.To je vsetko.

lenka7477
27. jan 2023

@ejmi25 nie - nezarátava

lyci
27. jan 2023

@ejmi25 podla mna moze byvaly poberat danovy bonus na dieta. nezavisi to od trvaleho pobytu, ale ci ziju v spolocnej domacnosti, co asi nebude nikto overovat. ja zijem s muzom a nasim dietatom a mam iny TP ako oni dvaja, ale uplatnujem si na maleho danovy bonus ja, aj ked mame rozdielne TP

ejmi25
autor
27. jan 2023

@lenka7477 dakujem.

ejmi25
autor
27. jan 2023

@lyci dcera zije aj u neho aj umna,pol na pol ale trvaly ma umna.

lyci
27. jan 2023

@ejmi25 ale jeho prijem sa do tvojho prijmu nezaratava na vypocet danoveho bonusu, ak si ho ty uplatnujes

lyci
27. jan 2023

@ejmi25 tak si moze on uplatnit a jemu bude vyplacany a dohodnete sa, co s peniazmi, ktore dostane

salome123
27. jan 2023

@ejmi25 na buduci rok, ak si podas danove priznanie, tak tam sa bude dat zapocitat aj prijem otca (nikto nevie ako to bude vyzerat, alebo ake budu podmienky).

vies sa dohodnut s muzom tak, ze ti ho bude okrem vyzivneho posielat zvlast? ak ano, tak sa s nim takto dohodni.

ejmi25
autor
27. jan 2023

@lyci ja mam len minimalku tak som rozmyslala nech ho pobera on.

alenah31
27. jan 2023

@bublinka1426 vôbec nie je dôležitý rovnaký TP, ale spoločná domácnosť. @ejmi25 on si DB uplatniť nemôže nakoľko spolu spoločnú domácnosť nezdieľajú (dieťa a otec) A aj keby ste spolu žili nie je možné poberať DB delene - buď poberáš DB ty na všetky deti alebo manžel/otec-druh rovnako na všetky. Daňový bonus nie je právne nárokovateľný takže ho nemusíš poberať vôbec alebo ho poberáš v takej výške ako ho zákonom určil štát. Príjem tvojho ex sa nezapočíta - táto možnosť je u manželov. Ani NČZD na manželku si iba ako partneri uplatniť nemôžete - toto sú nevýhody partnerského a nie manželského vzťahu. Pokiaľ máte dcéru v striedavke - musí to byť súdom určené a nie na vašej dohode - treba k tomu súdne rozhodnutie - vtedy je to na dohode kto si ho z Vás uplatní - ale príjem sa nezapočíta ani tak a on ti ho nemá potom povinnosť dávať. @lyci - prosím ťa neraď jej konať nezákonne - tieto veci finančná správa preveruje - ja momentálne exekučné stŕham takto neoprávnene vyplácaný daňový bonus zamestnancovi, ktorý sa s ex dohodol a polku jej dával - no exekúciu má len on keďže bol vyplácaný jemu (sa pekne obabral) - na 4 deti za dobu 3,5 roka - si to spočítaj + prirátaj trovy exekúcie.

ejmi25
autor
27. jan 2023

@alenah31 my to mame sudom urcene.Praveze.Nielen dohoda.Otazka znie ,ze ci mi ich aj da ,prwtoze nemusi vlastne.

alenah31
27. jan 2023

@ejmi25 tak ak máte striedavku danú súdom - uplatniť si ho môže - to je na vašej dohode kto bude poberať DB a kto PnD. Ale DB máš vždy vyšší - min. tých 70€ ti ostane, PnD sú aj po zvýšení 60€.

ejmi25
autor
27. jan 2023

@alenah31 a syn nieje jeho bolo mi povedane ,ze na syna mozem a na dceru moze ex nakolko on je otec dcery len.Tak sa to rozdelit da.

alenah31
27. jan 2023

@ejmi25 vy ste iný prípad - u vás to ide preto, lebo máte sriedavku - ak by ste ju nemali - nemohol by. Ale ak by ste mali deti spoločné a žili v jednej domácnosti - nešlo by to rozdeliť vôbec..

bublinka1426
27. jan 2023

@alenah31 hej lebo autorka to do popisu neuviedla. znelo to skor ako len kalkulacia.

ejmi25
autor
27. jan 2023

@alenah31 to viem ,ze spolocne deti si nwmozu rozdelit.Dakujem za vysvetlenie.

alenah31
27. jan 2023

@ejmi25 v pohode. Je to také riziko nechať ho nech ho poberá on. Ono v zákone je uvedené, že ak majú nárok obaja a nevedia sa dohodnúť - prvotné právo má matka. Ak ho prenecháš jemu - bude ti ho dávať?? Radšej mať istých 70€ ako nič. Ale môžeš to skúsiť - ak ti ho nedá - tak ho znovu prehlásiš v práci na seba a do jeho práce oznámiš, že mu ho majú pozastaviť na seba🙂

petricka22
27. jan 2023

@ejmi25 mozem sa opytat preco nechces poberat danove bonusy za obe deti ty? Alebo sa to potom nejako krati? Zaujima ma to…

ejmi25
autor
27. jan 2023

@alenah31
@petricka22 pri minimalnej mzde a dvoch detoch to vyjde dost malo.Ano krati kedze mam hrubu mzdu 650 e.Ano niekto povie najdi si inu pracu len po prve zdrava niesom a potrebujem cas venovat sa skole detom.Nieje to jednoduche.

alenah31
27. jan 2023

@ejmi25 tak dostaneš cca 151€ - mala si doteraz 140€ - skrátka závisí to od prímu, ale nižší ako si mala min. rok nebude.

alenah31
27. jan 2023

@petricka22 tu máš tabuľku - podľa toho aký máš príjem v hrubom a koľko máš detí si nájdi príslušný stĺpec a riadok - to bude tvoja výška DB na deti:
. https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=849

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ejmi25
autor
27. jan 2023

@alenah31
@mamula20 aky podvod?ved mi na to narok mame..len uvazujem ci to nechat na seba ci na neho.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ejmi25
autor
27. jan 2023

Bud ja dostanem menej ,alebo on viac nakolko ma vyssi prijem ,len otazka ci nam to da Veru to necham na seba

alenah31
27. jan 2023

@ejmi25 teba nikto neoznačil, že podvádzaš - ona to spomenula všeobecne. Fakt sa to kontroluje a preverujú sa aj udania. Kolegu takto udal vlastný brat.

Strana
z2