Daňový bonus na dieťa a manželku
Prosím vás vysvetlite mi ako to je. Manžel v minulom roku prechádzal zo szčo na zamestnanca v tej istej firme. Od augusta 2023 som bola na materskej, pracovný pomer zanikol a prešla som na rodičák ktorý poberám stále aj keď sa narodilo v septembri druhé dieťa. Teda stále ten vyšší rodičák. Manžel mi povedal že vraj mu bolo povedané že daňový bonus mu býva vyplácaný každý mesiac a zároveň teraz vyšlo nejakých 2000€. Ale na mňa že nie je nárok a také ako daňový bonus na manželku neexistuje. Každopádne suseda mi o tom povedala a keď som to pozerala na internete tak som to našla. Ako to teda je ? Má na mňa nárok? Alebo ako sa to volá a ako to uplatniť? Ďakujem
@anonym_autor Máš to trochu popletené a susedka ťa ešte viac doplietla.
Daňový bonus je len na dieťa. Na manželku nie je. Na manželku si môže partner uplatniť odpočet zo základu dane, pokiaľ si ty nemala príjem, ako uviedla patka06.
Manžel si to uplatňuje v ročnom zúčtovaní príjmu. Daňový bonus môže uplatňovať mesačne cez zúčtovanie mzdy, alebo na konci roka tiež cez ročné vyúčtovanie dane.
daňový bonus na manželku neexistuje
ale manžel má nárok na zníženie základu dane o nezdaniteľnú časť na manželku
@anonym_autor Máš to trochu popletené a susedka ťa ešte viac doplietla.
Daňový bonus je len na dieťa. Na manželku nie je. Na manželku si môže partner uplatniť odpočet zo základu dane, pokiaľ si ty nemala príjem, ako uviedla patka06.
Manžel si to uplatňuje v ročnom zúčtovaní príjmu. Daňový bonus môže uplatňovať mesačne cez zúčtovanie mzdy, alebo na konci roka tiež cez ročné vyúčtovanie dane.
@chrobak7 tak mám ten rodičák a príspevok na dve deti. Ráta sa to teda ? A neovplyvní to výšku bonusu na deti ? A nerozumiem tomu ako mu to mohlo teraz vyjsť keď to teda vraj poberá mesačne. Mam z toho naozaj guláš
ak mu už bol vyplatený daňový bonus tak druhýkrát nemá nárok, robili mu v práci ročné zúčtovanie dane za 2025?
ak mu už bol vyplatený daňový bonus tak druhýkrát nemá nárok, robili mu v práci ročné zúčtovanie dane za 2025?
@lucka_ke určite je to rodinná firma a robia to každému zamestnancovi. No tiež tomu nerozumiem
@lucka_ke Mal by podávať daňové priznanie, keď mal v minulom roku živnosť
@chrobak7 tak mám ten rodičák a príspevok na dve deti. Ráta sa to teda ? A neovplyvní to výšku bonusu na deti ? A nerozumiem tomu ako mu to mohlo teraz vyjsť keď to teda vraj poberá mesačne. Mam z toho naozaj guláš
@anonym_autor Rodičovský príspevok ani detské prídavky sa do príjmu nepočítajú - sú to štátne dávky. Odpočítateľná suma na manželku neovplyvňuje výšku daňového bonusu.
Neviem, čo mu vyšlo teraz, čo je to tých 2000 €, pokiaľ človek nevidí všetky podklady, z ktorých sa to vypočítalo. Ale ak mu povedali na mzdovom, že má nárok a dostane daňový bonus, tak je to len dobré. Alebo v čom je problém?
Ale keď mal minulý rok živnosť, tak za rok 2025 by mal podať daňové priznanie a nie ročné zúčtovanie príjmov.
@anonym_autor Rodičovský príspevok ani detské prídavky sa do príjmu nepočítajú - sú to štátne dávky. Odpočítateľná suma na manželku neovplyvňuje výšku daňového bonusu.
Neviem, čo mu vyšlo teraz, čo je to tých 2000 €, pokiaľ človek nevidí všetky podklady, z ktorých sa to vypočítalo. Ale ak mu povedali na mzdovom, že má nárok a dostane daňový bonus, tak je to len dobré. Alebo v čom je problém?
Ale keď mal minulý rok živnosť, tak za rok 2025 by mal podať daňové priznanie a nie ročné zúčtovanie príjmov.
@chrobak7 2000 je zrejme DB za obdobie keď mal v r. 2025 živnosť.
Len pripomienka - to, ze bol minuly rok SZCO este neznamena, ze musi podat danove priznanie. Ak nemal prijem ako szco, tak nemusi. Kludne je mozne mu robit rocne zuctovanie.
Idealne by bolo, keby si si to nechala vysvetlit od tej osoby, ktora mu riesi dane - ukaze a vysvetli ti to presne na tvojich konkretnych podmienkach a cislach. Inak su to vsetko len ciste dohady.
Môžem sa sem pridať? Manžel bol celý rok 2025 zahraničný zamestnanec. Čiže daňový bonus zo Slovenska nemá nárok. Žiada v zahraničí. Ja som bola do 5/2025 na predĺžením rodičovskom neplatenom a od 8/2025 -9/2025 na úrade práce bez podpory, od 10/2025 som zamestnaná. Môže si na mňa uplatniť nezdaniteľnú časť? Najmladšie dieťa malo v 5/2025 4 roky.
A keď , aké doklady potrebujem k daňovému priznaniu pre manžela?
Odkedy je zamestnanec ma podla mna db vo vyplate.ako zivnostnik si ho uplatnuje rocne.tak ked menil pracu niekedy v novembri asi by to aj sedelo tych 2000e na dve deti ma za obdobie kym bol szco.ty si zbehni na upsvar pre potvrdenie ze si poberala rodicovsky cely rok 2025 to ti daju na pockanie a ak si nemala ziadny iny prijem odfot sobasny list a tieto dva papiere daj manzelovi nech poprosi uctovnicku v praci ze si bude uplatnovat nczd na manzelku tak vam pristane v maji doma dalsich par stoviek podla toho samozrejme kolko fakturoval komu a kedy..
No takto. Mladšia sa narodila teraz na konci septembra a teraz mi zas manžel povedal že tie peniaze v tom už sú aj za mňa v tých 2000€. Je teda možné že za jednu dcéru cca 1200, za druhú 300 iba za tie 3 mesiace a za mňa ten zvyšok? A na zamestnanca prešiel minulý rok v Marci. Jr to zlé keď to za manžela rieši stále niekto iný. Neviem sa potom dostať ku všetkým informáciam
No takto. Mladšia sa narodila teraz na konci septembra a teraz mi zas manžel povedal že tie peniaze v tom už sú aj za mňa v tých 2000€. Je teda možné že za jednu dcéru cca 1200, za druhú 300 iba za tie 3 mesiace a za mňa ten zvyšok? A na zamestnanca prešiel minulý rok v Marci. Jr to zlé keď to za manžela rieši stále niekto iný. Neviem sa potom dostať ku všetkým informáciam
@anonym_autor chces poradit presne? Daj presne informacie. Presne cisla, lehoty. Mal prijem ako SZCO? Ci len ako zamestnanec?
Za druhu dceru by to mali byt 4 stovky, nie tri. Za predpokladu dostatocneho ale nie vysokeho prijmu. To na teba je otazne - vyska tvojho materskeho za rok 2025? Jeho zaklad dane?
Nikto ti nepovie presne, ked nedas presne cisla.
@anonym_autor chces poradit presne? Daj presne informacie. Presne cisla, lehoty. Mal prijem ako SZCO? Ci len ako zamestnanec?
Za druhu dceru by to mali byt 4 stovky, nie tri. Za predpokladu dostatocneho ale nie vysokeho prijmu. To na teba je otazne - vyska tvojho materskeho za rok 2025? Jeho zaklad dane?
Nikto ti nepovie presne, ked nedas presne cisla.
@katarinaba o manželovi neviem presné čísla ale zarába tak normálne do 2000€ asi a ja som mala rodičovský minulý rok 470€ +60€ prídavok. A potom v septembri teda +60€ za ďalšiu. Viac neviem
Bez toho ti nikto nic nepovie. Pridavky na deti a rodicovsky prispevok sa do tvojho prijmu nepocitaju. Nepoberala si materske? Bol to iba rodicovsky prispevok?
Ale aj tak, ked nevieme jeho zaklad dane, nemozeme ti nic vypocitat.
Je rozdiel 2000 eur na zivnost a 2000 ako zamestnanec. Fakt diametralne rozdielne cisla. Mrzi ma to. Ak budes vediet presne cisla, viem sa na to pozriet, bez toho zial.
Tak to nechaj na jeho uctovnicku ked nemas pristup k cislam ani k informaciam.. ona snad vie co ma robit ked vie ze ma muz doma zenu na rodicaku s dvomi malymi detmi.

Nezdaniteľná časť základu dane na manželku vo výške 5260,61 za rok 2025
https://podpora.financnasprava.sk/426769-Nezdan...