Ako získať daňový bonus na dieťa počas práce v Nemecku?
Dobrý večer, skúsim sa spýtať tu. Možno niekto bude vedieť a ak nie prosím rolujte ďalej, ďakujem 🙂
Ide Oto že, pracujem v nemecku už 7 rokov.
Mam 3 ročného syna. Podávala som si nulové daňove priznanie a daňový bonus na dieťa na sk. Za rok 2022/2023
Kamarátka ma na to nahovorila lebo aj ona si podávala pracujeme spolu. Jej to schválili a prišlo jej na účet okolo 1600€. Tak som to podala aj ja. Ale mne spätne poslali listy v ktorých má vyzvali aby som podala relevantné dôkazy ze v zdaňovacom období som bola rezident Slovenskej republiky. Poslala som im OP, VP a bločky za to ze platím komunálny odpad .
Im to však nestačilo a zamietli mi to...
Tak som poslala odvolanie nakoľko si my že aj ja mam pravo na daňový bonus na dieťaa. Lenže teraz mi poslali ďalší papier kde sa uvádza ze mam znovu predložiť tie dôkazy.... Mam na to 15 dní.
Moja otázka znie. Viete mi niekto s tým pomôcť?
Lebo ja už tomu naozaj nerozumiem 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@subartic?? To je irónicka otázka??
@mucinka5512 nie vôbec nie . Skúmam podmienky rezdentúry .
@subartic okey ďakujem. Presne tak. 2 rozdielne úrady od nej nechceli absolútne nič
takže ešte raz - o danej veci rozhodovali dva rozdielne daňové úrady ? kde máš syna v škôlke v Nemecku a partnera ?
(1)
Výraz „osoba majúca bydlisko alebo sídlo v jednom zmluvnom štáte“ označuje podľa tejto Zmluvy osobu, ktorá je podrobená zdaneniu podľa právnych predpisov tohto štátu z dôvodu svojho bydliska, stáleho pobytu, miesta vedenia alebo iného podobného kritéria.
(2)
Ak fyzická osoba má podľa ustanovenia odseku 1 bydlisko v oboch zmluvných štátoch, postupuje sa takto:
a)
Predpokladá sa, že táto osoba má bydlisko v tom zmluvnom štáte, v ktorom má stály byt. Ak má stály byt v oboch zmluvných štátoch, predpokladá sa, že má bydlisko v tom zmluvnom štáte, s ktorým má užšie osobné a hospodárske vzťahy.
b)
Ak sa nemôže určiť, s ktorým zmluvným štátom má táto osoba užšie osobné a hospodárske vzťahy, alebo ak nemá stály byt v žiadnom zmluvnom štáte, predpokladá sa, že má bydlisko v tom zmluvnom štáte, v ktorom sa obvykle zdržiava.
(3)
Ak iná osoba ako fyzická osoba má podľa ustanovenia odseku 1 sídlo v oboch zmluvných štátoch, predpokladá sa, že má sídlo v tom zmluvnom štáte, v ktorom je miesto jej skutočného vedenia.
@subartic obaja sme pracujúci v nemecku. Obaja mame trvalý pobyt na území SR...
Syn navštevuje škôlku v nemecku. Daňový úrad ale toto všetko vie... Skôr ma zaráža ze do 3 týždňov od podania daňového bonusu prišli kamarátke na účet peniaze. A so mnou sa to vlečie 4 meciace. Nerozumiem tomu. Prečo jedna dostane a jedna jednoducho nie. A to podotýkam že ťa kamratka nemá žiadny majetok na sk 🤷♀️ len trvalý pobyt. Neviem ci to je otom že ktorá pani sedí na kresle alebo čo
@mucinka5512 podľa toho čo si napísala nie si rezidentom SR . Byty máš aj na SR aj v Nemecku , ale ekonomické a rodinné záujmy máš v Nemecku . Si rezidentom Nemecka.
@mucinka5512 nemas narok potom a kamoske vyplatili neopravnene DB ak teda bola cely min rok v nemecku aj s detmi atd
Kamarátka má kde deti a muža ?Na SR ?
@mamina7070 ide Oto, že to nevyplatili len kamarátke ale aj ďalším 10 ženám. Ktoré sú tu viac ako 10 rokov 🤷♀️ tak ja som z toho potom naozaj jeleň
@mucinka5512 a tie zeny maju deti a ich otca v nemecku?
@mucinka5512 niektoré DÚ nekontrolujú podklady k DP dôsledne a tu je výsledok. Ešte stále však DÚ môže vyplatený DB pýtať späť za 5 rokov dozadu a k tomu uložiť pokutu. Ty podaj dodatočné DP, na DB nemáš nárok. Ani Tvoje kamarátky nemajú nárok, ak pracujú celý rok v Nemecku a žijú tam aj s deťmi, len im na to ešte neprišli.
@tundra to je národný zákon a uplatňuje sa v prípade ak nie je podpísaná bilaterálna zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia s inou krajinou . V prípade ak je podpísaná Zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia medzí príslušnými krajinami tak je nadradená národnému zákonu a určenie rezidentúry je uvedené v nej . Autorka je rezidentom Nemecka . Ak by mala trvalý pobyt na Slovensku a aj keby bývala aj v Nemecku , ale deti , muža a rodinu na SR , hoci by pracoval v Nemecku , bola by rezidentom SR . Len ona má celú rodinu v Nemecku .
Úplne všetkým vám krásne ďakujem 🙂 vykašlem sa nato. Len ma zamrzelo ze všetkým vrátili len mne nie. Ale teraz chápem a ďakujem vám za vás čas a vysvetlenie. Pekný večer 🙃
@mucinka5512 inak sila ze pises - vsetkym vratili - ty si ale do slovenského danoveho systemu nic nezaplatila a zijes s celou rodinou v Nemecku

@mucinka5512 dva rozdielne daňové úrady kamarátka a ty ? Kde máš syna v Nemecku ? Aj Manžela v nemecku ?