icon

Daňový bonus na dieťa pre slovenských živnostníkov v Rakúsku

26. mar 2025

Dobrý deň. Chcem sa opýtať. Ak som rozvedená a podávam si daňové priznanie v Rakúsku a informatívne ,nulové, na SK a uplatňujem si daňový bonus na dieťa do 15 rokov, aká je výška tohoto bonusu na Slovensku? Koľko mi, mesačne , vychadza na dieťa?

katkaseiner
26. mar 2025

Ak si podavas nulove danove priznanie, tak bonus nedostanes...akoze som laik ale ked som dane neplatila, tak mi logicky ziadny bonus nevznikne, vsak?

autor
26. mar 2025

@katkaseiner Poprosím vyjadrovať sa len tým,ktorí sa do toho rozumejú. Daňový bonus dostávam takto každý rok už 12 rokov. Zaujíma ma len,koľko to bude za rok 2024.

katarinaba
26. mar 2025

Za rok 2024 to bolo 140 EUR do 18 rokov, 50 EUR nad 18 rokov. Avsak za rok 2025, pokial nemas prijmy zo zdrojov na Slovensku vyssie ako 90%, tak uz na danovy bonus nemas narok.

katarinaba
26. mar 2025

@katkaseiner ono to danove priznanie nie je uplne nulove, len jeho vysledok je nulovy. Do roku 2024 vratane sa pri posudeni naroku neprihliadalo na zdroj prijmov, takze aj cloveku, co mal prijem v zahranici a tam platil dane, vznikol narok na danovy bonus aj na Slovensku. Islo o to, aby mal zdanitelne aktivne prijmy. Od roku 2025 nastala zmena. Clovek moze mat prijem zo zahranicia, ale max 10% jeho prijmov na Slovensku. Pokial ma viac, narok na DB zanika.

autor
26. mar 2025

@katarinaba ďakujem za 2 pokus,ale v roku 2025 si uplatnujem bonus za rok 2024. Rok 2025 budem riešiť v roku 2026.

katarinaba
26. mar 2025

Nerozumiem. Je jedno, kedy co riesis, ja pisem o roku 2024 a o roku 2025. Zakony maju svoju platnost, to kedy si riesis dane je uz ina vec.
Pokial podavas danove priznanie za rok 2024, pochopitelne to robis v roku 2025. Ale riadis sa legislativou platnou v roku 2024.
Nechapem, preco si povysenecka a drza. Dostala si odpoved na otazku podla platneho zakona.

soldi
26. mar 2025

@katarinaba prosim Ta, nevies mne poradit, lebo sa uz tri mesiace neviem dopatrat relevantnej odpovede. zijem na svk, som szco, platim tu dane, odvody, miesto vykonu prace mam na svk, ale zamestnavatel je firma so sidlom v nemecku. mam alebo nemam narok na DB? do zahranicia nechodim vobec. dakujem, ak si najdes cas na odpoved.

katarinaba
26. mar 2025

@soldi toto je velmi osemetna tema. Priznavam, ze som sa tomu este moc nevenovala, kedze nemam takych klientov, ale podla vsetkeho - musis si zistit, kde za teba plati dane tvoj zamestnavatel. Malo by to byt tu na Slovensku, podla mna a tym padom mas prijem zo zdrojov na Slovensku a mas narok na danovy bonus. Ale nehovorim to na 100%.
Predpokladam, ze toto sa bude este vela krat specifikovat, musim absolvovat skolenie, no cakam, kym bude v tom mat jasno aj samotna financna sprava. Urcite vydaju aj nejake usmernenia.

autor
26. mar 2025

@katarinaba opakujem som živnostník v Rakúsku a na SK nic neodvadzam

soldi
26. mar 2025

@katarinaba dakujem. asi preto v tom nema nikto jasno. len doplnim - ja nie som zamestnanec, som zivnostnik a jedna z firiem, ktorej posielam faktury je v nemecku.

katarinaba
26. mar 2025

@soldi pardon, to som prehliadla. Pri zivnosti tapam aj ja. Skusim napisat na financnu spravu, ked budem mat odpoved, napisem ti.

simca06022011
26. mar 2025

@soldi ty nemas zamestanvatela, vobec pri SZCO sa netreba hrat s tymto slovom a miast kohokolvek a uz vobec nie seba. Si danovy rezident SR, si tu usadena, pracujes tu, podavas a zdanujes si sama vsetky prijmy, tu. Nevidim dovod, preco by si nemala mat narok na DB. Ty nevinimas ziadne prijmy, ako to robi v DP fyzicka osoba= zamestnanec.
Kludne si na FS napis, to je vzdy istota, ale hlavne im tam nespominaj ziadneho zahranicneho zamestanvatela, ak relane tam nie je zamestnanecky vztah, lebo to dopletu aj tam a poradia ti uplne nieco ine. Ty len fakturujes za sluzby do zahranicia, to je vsetko.

https://e.dennikn.sk/4357204/rodic-si-musi-ustr...

katarinaba
26. mar 2025

a ja este raz opakujem: pokial podavas DP za rok 2024, riadis sa legislativou platnou v roku 2024. Pokial sa informujes o DB za rok 2025, riadis sa legislativou platnou v roku 2025.
Aj ked budes za tri roky podavat danove priznanie - riadne, lebo si zabudla, alebo dodatocne, lebo si urobila chybu alebo si si nieco zabudla uplatnit, vzdy sa budes riadit legislativou platnou v danom roku, za ktory budes podavat dane danove priznanie.
rok 2024 narok na DB mas podla veku dietata 140 alebo 50 EUR (ako zivnostnik si ho poziadas v SK danovom priznani teraz do 31.3.2025)
rok 2025 narok na DB nemas (samozrejme, ze ako zivnostnik to budes riesit az v roku 2026, ale legislativa plati uz dnes a uz dnes ti viem povedat, ze poklial na SVK nebudes mat prijem viac ako 90% z celkovych prijmov, tak na DB mat narok nebudes)

autor
26. mar 2025

@katarinaba prosím ťa, odpovedaj mi bud na moju otázku,alebo vôbec, lebo mi dookola píšeš to,co ja viem a načo sa nepýtam. A to,načo sa pýtam, o tom nevieš nič.

katkaseiner
26. mar 2025

@katarinaba ďakujem za vysvetlenie, aj zato som pisala ze som laik. Chapem to uz

katarinaba
26. mar 2025

Ja som ti na otazku odpovedala, dala som ti info aj o buducnosti. To ze ty si tela a este drze tela, nie je moj problem. Ale aby si nepovedala, svoju odpoved este raz zopakujem:
Za rok 2024 to bolo 140 EUR do 18 rokov.
Avsak za rok 2025, pokial nemas prijmy zo zdrojov na Slovensku vyssie ako 90%, tak uz na danovy bonus nemas narok.
Este doplnim, ze zalezi aj od zakladu dane pred upravou, lebo konecnu vysku ovplyvnuje aj tento fakt.
Prajem ti pekny den.

soldi
26. mar 2025

@simca06022011 dakujem! tu je to jasne napisane:

Tzv. “príjmy zo zdrojov v zahraničí” je ošemetná téma. Freelanceri a podnikatelia si ho často vykladajú ako úhrady za služby od zahraničných klientov – pričom služby dodáva živnostník či eseročka so sídlom v SR. “Fakturujem do Írska a platia mi z Írska” – nie, toto nie sú príjmy zo zdrojov v zahraničí

presne toto som sa pytala 🙂

simca06022011
26. mar 2025

@soldi 🙂 nemas za co

ekira1
26. mar 2025

@katarinaba máš svätú trpezlivosť 😁 nevysvetľuj jej to už, nechápe a ešte je na teba drzá ako opica 🙄 alebo ideš na ňu moc zložito, pochopila by asi len jednoduché 140€. Ani o písmenko viac, to už nedokáže spracovať..

hopatko
26. mar 2025

@katarinaba mas naozaj moj obdiv za bozsku trpezlivost, odovzdavas informacie, za ktore sa bezne plati...a este k tomu drzej a nevdacnej zene.

katica06
26. mar 2025

@katarinaba nuž teda by som chcela mať.ako priateľa na telefóne, celý život som sa radila.so strašími skúsenejšími kolegyňami, až sme dospeli k tomu, že aj ,, najmladšia,, má 67 a niektoré už sa ani dôchodku nedožili. Z hrôzou som musela skonštatovať že pomalí budem tá strašia ja

katarinaba
27. mar 2025

@soldi odpoved z financnej spravy:

na uvedený účel (§ 33 ods. 9 zákona o dani z príjmov) sa nesleduje úhrn príjmov zo zdrojov v zahraničí, ale sleduje sa úhrn zdaniteľných príjmov zo zdrojov v zahraničí. Ak daňovníkove príjmy nie sú zdaniteľnými príjmami v zahraničí, uvedené nebude mať vplyv na priznanie daňového bonusu.

Ak daňovník vykonáva podnikateľskú činnosť na území iných štátov (bez ohľadu na to, komu fakturuje - či slovenskému odberateľovi alebo zahraničnému) a na území iného štátu daňovníkovi nevznikne stála prevádzkareň, teda právo zdaniť predmetné príjmy nemá druhý štát, príjmy zdaní daňovník len v SR a k takýmto príjmom, hoci budú plynúť zo zdrojov v zahraničí, bude mať daňovník nárok na uplatnenie daňového bonusu aj za rok 2025, ak sú splnené všeobecné podmienky pre uplatnenie daňového bonusu podľa § 33 ZDP.

Takze mne z toho vychadza, ze to mohli povedat aj jednoduchsie - ak zdanujes svoje prijmy na SVK, a je to 90% a viac prijmov zdanovanych na SVK, mas narok na DB.