Daňový bonus po rozvode
Ahojte prosím vás povedia mi daňovom či muž berie na deti daňovy bonus aj keď sme rozvedení?
@alenah31 tak ale ja som nemala dôvod toho človeka "natrieť". Ja len píšem svoju skúsenosť. Však ja dobre viem, že by mi nemali poskytnúť takú informáciu. A to nie je jediná inštitúcia, čo mi poskytla info, ktoré by nemala. Ale na čo by som chcela tým ľuďom uškodiť? Povedali mi, mne info pomohla, síce som riešila veci okolo toho, ale nikdy ma ani len nenapadlo bonznut tých ľudí, čo ma informovali. A to som nikoho ani neprosila o info, len som sa spýtala, čakala skôr odpoveď v zmysle, že mne info poskytnúť nemôžu. Ale poskytli.
@huxy ja som hr personalista/mzdár. Často sa mi stáva, že manžel/manželka príde a pýta si info osobne, tel. tieto veci už neriešim vôbec - položím. GDPR - nemám oprávnenie povedať čokoľvek pokiaľ s tým samotný zamestnanec nesúhlasí a už vôbec to nesmú povedať na úradoch - rovnaký princíp. V podstate môžem nahlásiť, že mám podozrenie na to, že zneužíva systém, ale nie pýtať info pre potvrdenie či ho fakt zneužíva. Ja by som si toto v živote nedovolila - pokiaľ by to dotyčný nahlásil neprišla by som iba o miesto, ale je tu ešte možnosť súdneho sporu.
@katzi88 Danovy bonus moze poberat, aj ked ste rozvedeni, napr. pri striedavej starostlivosti. Podmienkou je, aby s dietatom zil v spolocnej domacnosti. Ak sa neviete dohodnut a obaja mate pravo DB poberat (striedava, spolocna domacnost po rozvode), tak ma prednost matka. Na mzdovom si ho zacnes uplatnovat a otcovi to oznamis.
@dadis nežijeme v spoločnej domácnosti a nemáme striedavú starostlivosť. Vypláca mi len alimenty,deti sú stále choré,ani raz nekúpil lieky, malému plienky alebo nejaké oblečenie. Ani si neberie deti tak ako má,mal ich mať aj na sviatky,do posledného dňa ma naťahoval a vykašlal sa na ne,ozval sa až v januári. O to mi ide,že ak ho berie a pritom sa vôbec nestará,tak nech ho vráti a nie,že si ho prepije s kamarátmi keď deťom nejde z toho nič. Na daňovom mi povedali,že oni to nevedia zistiť keď mu robí daňové zamestnávateľ tak neviem čo mám robiť teraz.

@katzi88 nepovedia....ak máš možnosť si ho uplatniť ty v práci - tak to urob. On naň po rozvode nárok nemá (pokiaľ nezdieľa s deťmi rovnakú domácnosť resp. mu neboli zverené). Ak si ho aj uplatňuje - finančná správa to zistí nakoľko bude uplatňovaný duplicitne a ty ako matka a teraz už aj kvôli ním nesplneným podmienkam máš nárok ako prvá a bude ho musieť vrátiť. Pokiaľ si ho ty uplatňovať nemôžeš - si na MD, RD, nezamestnaná - nahlás na najbližšej finančnej správe - daňovom úrade, že máš podozrenie na neoprávnené uplatnenie si DB tvojím ex manželom a oni to preveria. Ale to či ho poberá alebo nie - tebe nepovedia - nemajú dôvod a hlavne oprávnenie poskytovať tieto info tretím osobám.