Daňový bonus - postup pri jeho vybavovaní
Ahojte, prišla som sa poradiť. Priateľ pracuje už druhý rok na dobu určitú a zamestnávateľ mu odmieta vybaviť daňový bonus. Ako môžme postupovať?
nech si priateľ urobí sám daňové priznanie a DB si dožiada priamo od Daňového úradu, nie je problém, dá sa aj spätne
Dá sa uplatniť aj raz ročne pri daňovom priznaní. Robí na živnosť? Ak na zmluvu je zamestnávateľ povinný platiť DB
ano, da sa vyziadat aj spatne, pripadne podat danove priznanie a pride vam
Daňové priznanie mu robili v práci... Ani tam nepodával.. Jednoducho mu povedal ze odmieta to vybavovať lebo veľa "vybavovačiek". Choré na hlavu 🧐
Ako by sme teda mali postupovať pri spätnom vyžiadaní db?
@klaudiakaja urobiť spätne daňové priznania.. potrebujete k tomu Ročné zúčtovanie dane od zamestnávateľa..
budúci rok nech si urobí daňové priznanie sám, potrebuje od zamestnávateľa Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch, priamo v daňovom priznaní požiada o vyplatenie DB z celý rok 2020, čo sa týka r. 2019 musel by priateľ podať daňové priznanie a v ňom žiadať o vyplatenie DB, ako ti píše evita68, bude k tomu potrebovať ročné zúčtovanie dane, ktoré za neho robil zamestnávateľ
@klaudiakaja ale veď to mu musí dať ak o to požiada....to zúčtovanie zaňho musel urobiť ak ste si ho nerobili sami ....
@klaudiakaja to je čo za zamestnávateľ? daňový bonus je povinný vyplácať ak ho o to zamestnanec požiada, ak je s ním ťažká reč, OK urobíte si sami daňové priznanie, ale krucinál ak to ročné zúčtovanie urobil tak aký dôvod má, aby ho zamestnancovi neposkytol? výhovorky typu je s tým veľa práce ho neospravedlňujú, ako zamestnávateľ má určité povinnosti zo zákona, riešte s Inšpektorátom práce alebo s Daňovým úradom
@baccio veru nie je, ďakujem všetkým zatiaľ veľmi pekne ❣️
Danovy bonus sa nevybavuje, priatel kazdy rok v januari podpisuje tlacivo kde si vyplni kolonku ohladom danoveho bonusu. Rovnako pred rocnym zuctovanim, si podava ziadost, kde ma moznost toto vypisat, uplatnit DB, dolozit doklady o dietati. A uz je to potom na mzdarke. Ziadne vybavovanie tam nie je. Jeden klik v mzde mesacnej, pri zuctovani si to potom taha vsetko samo tiez ;)
Dokonca potvrdenie o vykonanie RZD mu ma zamestnavatel odovzdat. Aj s vysledkom.
@simca06022011 nič také mu neposkytol.. Ani nechce, v decembri sa nám narodilo bábo v januári bol hneď za ním. Jednoducho odmieta že nikto si to doteraz nevybavoval a veľa vybavovačiek.. Ja už fakt neviem ako priateľa do toho do tlačiť, zamestnávateľ sa stále vyhráža keď sa mu nepáči nech hľadá robotu inde a ja hľadám spôsob ako to vybaviť keďže je to zo zákona 🥺
Tak zamestnavatel nech da kontakt na mzdarku a vybavite rovno cez nu... alebo nech vam zuctovanie nerobi, a treba si vyziadat potvrdenie o zdanitelnej mzde a DP si poda sam. Pripadne mozno by sa dalo informovat este na DU. Lebo da sa podat danove prizanie, ale nemate k tomu podklad, takze neviem... vyplatne pasky mate? nech prihodi kazdy mesiac 44eur k vyplate cash a nemusi vybavovat :D Ono tazko je to s takymito.. nespolupracujucimi zamestnavatelmi, tu uz ide clovek naozaj na hranu a boji sa, aby neprisiel o pracu.
Inak tie papiere zamestnavatel aj tak mat MUSI, keby mu prisla kontrola, tak neviem ako by sa vykrucal.
https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...
tu mas hned prvu.. tu ziadost... podava sa to hned na zaciatku roka, zvycajne do 15.2. najneskor ak sa nemylim. Neviem ci ste s takym boli.
a pocas roka vie dat VY H L Á S E N I E na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu podľa § 36 ods. 6
zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (google najde).
NIC s tym zamestnavetel nerobi, iba to da mzdarke. Cize vsetko su to len vyhovorky, lenivost, neschopnost. .. alebo kto vie ci vobec ma mzdarku.
@simca06022011 trebalo by prezistit či vôbec zaňho platí dane....
@baccio ved za to som sa Pýtala ci dostáva aspoň vyplatné pásky 😉

@klaudiakaja zistite si či zaňho zamestnávateľ riadne platí dane. Lebo ináč neviem prečo by to mal byť pre zamestnávateľa problém. Alebo si ho dajte uplatniť pri daňovom priznaní ....ale urobte si to sami alebo nejaká známa.