icon

Daňový bonus pri presťahovaní syna: Ako postupovať?

13. mar 2024

S ex mám 16 ročného syna.Rozišli sme sa pred pár rokmi bez súdnych naťahovačiek.Syn chcel ostať u(ex)keďže nechcel chodiť ako horúci zemiak tak som ho tam nechala.Zo synom som aj tak bola skoro celý týždeň a aj u mňa prespával..K vecí daňový bonus poberal ex a aj prídavky som mu posielala keďže som syna aj šatila a o čo si povedal to mal ako aj vreckové.. Situácia sa u ex zmenila a syn sa presťahoval ku mne..Ex má problém s daňovým bonusom keďže oznámil že on mi ho neprenecha..Ako to riešiť? Čoskoro nastupujem do práce a premýšľam že im priložím duplikat rodného listu bez toho aby som niečo oznamovala ex.. Myslíte že je to dobrý nápad? Alebo ako to riešiť

sofia1
13. mar 2024

Samozrejme mas na neho nárok

1andrea111
13. mar 2024

Je dieťa súdom zverené niekomu, striedava starostlivosť, či?

lienka.7
13. mar 2024

@autorka samozrejme, na bonus ma v prvom rade narok matka, otec až potom. Cize pokojne si ho uplatnis ty, on ho potom vráti. A jasne, co by ti 140€ prenechaval. Detto pridavky. Vsak kde len tak nájde 200€ 👌

autor
13. mar 2024

@1andrea111 Syn je zverený mne..A tú striedavu starostlivosť sme si dohodli len medzi sebou, pretože ex nehcel chodiť kvôli takým hovadinam po súdoch 🙈

sofia1
13. mar 2024

Pekne das ekonomke rodný list a teba nezaujíma ci on poberá. .on ho bude musieť vratit

autor
13. mar 2024

@sofia1 Spravím to tak ako som aj myslela a ko ste mi aj napísali ďakujem veľmi pekne za odpoveďe🙂

1andrea111
13. mar 2024

Povedz ex že si začneš uplatňovať bonus, aby vedel, že zo zákona má nárok najskôr matka a že on bude musieť potom bonus vrátiť, lebo na tú duplicitu sa príde a ešte bude zato platiť pokutu. A začni si ho uplatňovať.

sofia1
13. mar 2024

@1andrea111 nemusi mu nič hovoriť,ma si zistiť ako to je....

lienka.7
13. mar 2024

@1andrea111 keď jej povedal, že jej ho nedá, tak asi mu to uz co to spomenula...
@autorka plus s dieťaťom ex ani nežije v spoločnej domácnosti, čiže ani keby si ty nemala narok, tak ani on by ho po správnosti nemal. Keby ste mali striedavku, podotykam musí byť stanovená sudom, tak máte nárok ty 6m, ex 6m.
Len zial v mnohých prípadoch to končí tak, ze pokial matka bonus nemoze poberat (je na rd, MD a pod.), tak si ho protizakpnne uplatňuje chlap, lebo predsa ho "nenechame" prepadnúť štátu. To, ze si ho potom necha a takto parazituje na vlastnom dieťati je už asi ok.👎

brezza
13. mar 2024

Na danovy bonus mas narok ty, kedze zijes s dietatom v spolocnej domacnosti. Ja by som otcovi len oznamila, ze od toho mesiaca si uplanujem narok na danovy bonus a nech sa zariadi. Pokial bude poberat danovy bonus dalej kontrola z DU ho neminie (aj teba), kedze system automaticky upozornuje na dvojite uplatnovanie DB.

lucik194
14. mar 2024

ked nastupis do prace, v ten mesiac oznamis ex , ze DB zacinas od toho a toho mesiaca poberat ty.
najlepsie písomne, mailom, alebo sms.... proste nech mas o tom podklad, ze si ho informovala.

on kedze dieta nebyva uz u neho nema nárok ho poberat.

sofia1
14. mar 2024

@lucik194 nemusi ho vôbec informovať....ma to vedieť,tak ako ona...

lucik194
14. mar 2024

@sofia1 ja viem, ze muz jej pobera DB neoprávnene. mne to pisat nemusis

cisto podat informaciu, nic viac a nic menej.

sofia1
14. mar 2024

@lucik194 nie je povinná podávať info

brezza
14. mar 2024

@sofia1 nie je povinna, ale danovy urad uvidi, ze na jedno dieta poberaju DB dve osoby a kontaktovat budu oboch. Ak sa chce vyhnut opletackam a zbytocnym navstevam DU, tak je v jej zaujme mu to oznamit.

sofia1
14. mar 2024

@brezza prexo?ona nebude vínna a stále ukazovať chlapom co majú a co nemajú potom to s nimi vyzerá tak ako vyzera

brezza
14. mar 2024

@sofia1 nikde nepisem, ze bude vinna. Z toho co pise ma narok na DB. Jedine co som napisala, je ze mne by sa teda nechcelo kvoli nemu chodit na Danovy urad a nieco dokazovat, lebo oni musia preverit kto je naozaj opravneny. To je taky problem napisat spravu "Ahoj, od marca si uplatnujem DB na ktory mam narok."?

sofia1
14. mar 2024

@brezza ukáže rozsudok a nemusí viac dokazovať

martina8843
15. mar 2024

@brezza Nemusi nikomu nic oznamovat, oznamia mu to urady.