icon

Day Trading pre začiatočníkov

veronika2021
30. mar 2025

Ahojte,máte niekto skúsenosti s day tradingom?Vedel by niekto poradiť úplnému začiatočníkovi?
Chcem sa učiť,neplánujem zarobiť tisíce,stačí mi prvý rok zostať v pluse pár percent 😁
Ďakujem

Strana
z2
morpheuss
30. mar 2025

Ako úplnému začiatočníkovi ti poradím - daj od toho ruky preč. Budeš rada, ak budeš pár percent v mínuse...

veronika2021
autor
30. mar 2025

@morpheuss hovoríš z vlastnej skúsenosti? S peniazmi som opatrná,nie som typ gemblera ani závisláka,takze viem rozumne pristupovat k tomu,co vidím.Nerada podstupujem riziká,preto ani nemám veľké očakávania.keďže uz mám určitý obnos zainvestovaný do veľmi bezpečného prvku,tak rozmýšľam,či nie je dobré začat sa venovať day tradingu.Lepšie sa učí,keď človek nemá finančné tlaky ako keď je v strese a hovorí si-potrebujem zarobi-.ako náhle by som prišla do straty 30% z vkladu,tak vystupujem z hry.

adkaka92
30. mar 2025

@veronika2021 pozri si nejake casti Money talk s Milan Dubec a zistis ze je to odzub a ludia zarabaju len na tom ze lakaju novych ludi za vstupne poplatky a z toho tradingu su v strate a nefunguje... hovoria tam.v podcaste ludia co to robili a lakali ludi a nerozumeli.tomu ani 1% aj ked sa tak tvarili

zic
30. mar 2025

@veronika2021 A ako si to ty predstavujes? Vpodstate je to uplne jednoduche... jedine co potrebujes je to co potrebujes aby si vyhrala lotto alebo eurojackpot. Vediet den (hodinu) vopred, aky titul pojde hore alebo dole. Je to tak jednoduche. Alebo ake cisla padnu pri najblizsom losovani...
Je neodskriepitelne, ze su ludia, co vyhrali loteriu. Tak isto je neodskriepitelne, ze existuju ludia, ktori sa vedia uzivit tradingom.
Ale rovno ti poviem, ze takych ludi je malo a je to praca na plny uvazok. Normalne 8h denne. A ty ako obycajny smrtelnik (este k tomu zaciatocnik) nemas sancu so svojimi zdrojmi (inforamcnymi, analytickymi) "porazit" inych hracov.
Investuj dlhodobo do indexu za co najnizsie poplatky, Teraz ma na to najlepsiu poziciu za dlhe roky, kedze je trh dole. Dokupuj pravidelne a uzivaj na dochodku. To je jediny recept.

veronika2021
autor
30. mar 2025

@zic ano hovoris dobre,no ja pravidelny prijem mam a zijem slusne.Mam ale urcite aj dve tri hodiny denne,kedy by som sa mohla ,,hrat,, a ucit na burze,s tym,ze ak sa po par mesiacoch na mna nic nenalepi,odchadzam.Do velkych strat sa pustat nebudem ako ani neocakavam velke zarobky.To ak budem uspesna tak za 5-6 rokov by bolo fajn ,keby dosiahnem urovne,ze si napriklad tym zaplatim dovolenku.Mam na to vyhradene peniaze,ktore by mi neovplyvnili zivot aj keby o cast z nich pridem.Ked budem po mesiace v pluse 50€ budem spokojna😁Ide mi o uspech z dlhodobeho hladiska.Zaujima ma ale,ci ste to niekto skusili,venovali sa tomu aspon rok.

denkabemommy
30. mar 2025

@veronika2021 po mojich vedomostiach o závislostiach už z toho čo píšeš si na veľmi tenkom ľade, že nebudeš o pár mesiacov, rokov o nič iná, než tí, čo hrajú na automatoch. Naozaj veľmi veľký pozor. Súčasne ako človek z marketingu ti poviem, že je to 💩 v peknom obale. Trading nezarába. Zarába iba nábor.

zic
30. mar 2025

@veronika2021 Ale tam sa nie je comu venovat... Rozumies? Ty musis sledovat vytipovane akcie a bud spekulovat na pokles alebo na rast. A v sekunde predavat. Alebo si tipnut, ze ta a ta akcia pojde hore, lebo neviem co a ona musi ist hore. Alebo naopak, ze taka a taka akcia klesne a ty ju budes shortovat. A tie informacie musis niekde krvopotne ziskavat. Na kazdu jednu akciu. Financne ukazovatele, spravy... a aj ked vsetky spravy nieco budu hovorit, stale to moze ist opacne. To je to co sa ti snazim povedat... Povedz mi, ze aka bude zajtra cena Tesly alebo NVidie, alebo Applu. Ak mi to vies zodpovedat, tak nakup.
Velki institucionalni klienti maju kadejake robo nakupy, maju info, maju velky objem penazi, takze aj ked napriklad rozdiel ceny bude v centoch, stale na tom zarobia (ked kupis za 100 milionov, tak aj 20 centov zmena je fajn)... A samozrejme aj im nevychadzaju obchody...
Ved si kludne pis do excelu tvoje tipy na necisto a potom si zapis realnu cenu... alebo si zaloz cvicny ucet (verim, ze kopec brokerov ti to umozni)... Alebo si sprav konto na finance,yahoo.com a "akoze" nakupis alebo "predas" na necisto... uvidis sama...
Takze nic ti nestoji v ceste ci uz realne alebo nanecisto obchodovat... uvidis sama... nie je sa tam velmi co ucit... najlepsie, co sa mozes naucit je dlhodobo investovat a zit z vynosov na dochodku...

hellwant
30. mar 2025

@zic Presne, ona sa obhajuje, ze nie je typ gamblera, nemusime sa obavat, ale to je len 1 nastraha. Castejsie ide o to, ze su to nahodne tipy a tak to aj dopadne. Aj ti, co robia stock picking a poctivo citaju vysledky firmy, sleduju aky CEO ju riadi, ich financne vykazy a smer do coho investuju, ci nemaju sudy, kam investuju na rozvoj technologii, tak tie akcie drzia, lebo tie analyzy sa prejavia v dlhsom horizonte.
Presne ako pises s tym Lotom. Ja som vyhral peknu sumu, ale neznamena to, ze ju vyhras aj ty ked budes tipovat.

rooskoliv
31. mar 2025

@veronika2021 pises, ze uz mas nejake peniaze zainvestovane do bezpecneho prvku a rozmyslas, ci sa mas venovat day tradingu. Neviem, co ten bezpecny prvok je, ale uvedomujes si naozaj rozdiel medzi tymito dvoma disciplinami?

Ked zoberiem ako bezpecny prvok S&P500, tak sanca, ze prerobis peniaze v horizonte 10 rokov je v jednotkach percent (x%) a v horizonte 20 rokov je sanca, ze prides o peniaze v desatinach percent (0,x%)

Kdezto statistika pri daytradingu je, ze 90% ludi pride o peniaze. Aby som to povedal opacne, sanca, ze zarobis peniaze je iba cca 10% a sanca, aby si zarobila viacej ako z investicie do S&P500 je este mensia. Sama pises, ze nerada podstupujes rizika. Si si naozaj vedoma, akemu velkemu riziku sa daytradingom vystavujes? Nehovoriac o tom, ze rozumne investicie mas oslobodene od dane, kym daytrading nie? Cize z daytradingu musis platit dan+zdravotne odvody (co je cca 40%)? Cize ak ti investicia prinesie 10% zhodnotenie, ktore mas oslobodene od dane, na daytradingu musis zarobit 17% aby si bola na tom istom?

A ked uz sa tomu naozaj chces venovat, z vlastnej skusenosti ti viem povedat, ze potrebujes velmi dobre vzdelanie. A to mas moznost ziskat dvomi sposobmi:
a/ zalozis si ucet, budes sa vzdelavat sama. Urcite prides o peniaze. O vela penazi. O omnoho viacej penazi, ako keby si si zaplatila dobry kurz. A bude to trvat omnoho dlhsie (moja cesta)
b/ zaplatis si kurz. dobry kurz. od niekoho, kto ma aj komunitu ludi a je preukazatelne, ze jeho pristup sa da replikovat. ale aj v tomto pripade sa tvoje sance na uspech iba zdvihnu na nejakych 20-30%. Nie viacej. Takze ani zaplatenie kurzu nie je vobec zaruka, ze budes ziskova.

Daytrading je jeden z najtazsich jobov na svete. Je to subor lahkych pravidiel, ktore je velmi tazke dodrziavat. Najvacsim nepriatelom teba v tomto biznise, si ty sama. Myslis si, ze sa poznas, ale z vlastnej skusenosti ti viem povedat, ze sa vobec nepoznas. Nepoznas svoje emocie a hlavne chamtivost a strach. A ani nevies so svojimi emociami pracovat a ovladat ich. Ked sa na tuto cestu vydas, budes sa musiet velmi vela naucit hlavne o sebe. Tak si to zvaz.

hellwant
31. mar 2025

@rooskoliv Super napisane, raz som videl na youtube video, myslim Milan Dubec- casto si pozyva investujucich. Bavili sa o tradingu a je tam take nepisane pravidlo 90's - Devätdesiatky.
90% traderov pride o 90% svojho vkladu v prvych 90 dňoch.

matusformanek
31. mar 2025

@veronika2021 rád vysvetlím aj opak tradingu-dlhodobé a rozumné investovanie. mam na to članok: https://bluenumbers.sk/skor-nez-zacnete-s-inves...

veronika2021
autor
1. apr 2025

@rooskoliv bezpecny prvok pre mna znamena fyzicke drzanie vzacnych kovov,tam len za par poslednych rokov mam pekny zisk-ak to teda nazyva niekto ziskom ,lebo vieme,ze to zisk nie je ale oproti akymkolvek inym investiciam,je zhodnotenie penazi zatial od mojho prveho nakupu o 200% pred 7 rokmi a od posledneho 70%.Tomu ja hovorim dobra investicia,Keby mam mat par percent rocne,to je pri dnesnych rastucich cenach uplne irelevantne rovnako aj z dlhodobeho hladiska mi je stale lepsie nakupit vzacne kovy vo fyzickej forme.
Nakup nejakych akcii,inveszovanie do fondov atd samozrejme nevylucujem.

Day trading ma zaujal,rada sa ucim a teraz mam doslova obdobie,kedy moj mozog pyta nejaku cinnost.Okrem zveladovania sa v jazykoch mi pyta nieco viac.Je dost mozne,ze ma Vase skusenosti odradia ale je aj mozne,ze kym nestratim aspon 2-3 tisic nepochopim to sama.Moja predstava zatial je ucit sa sama na necisto,potom si vybrat nejaky kurz-idealne keby bol odporuceny nestrannou osobou a potom skusit.Kedze mam peniaze rada,nedovolila by som si stratit viac ako 2-3 tisic,co mozem pripisat jednej drahsej kabelke-akoby som ju stratila….Jedno i druhe viem ozeliet,a mozno to za skusku stoji.Kazdopadne kriticke komentare su mnohonasobne hodnotnejsie ako ti pochvalovacne a ospevovacne🌹
Spadam pod rakusku legislativu a rak.finanzamt,tu je dan 27,5%.Viem,ze pri dlhodobom investovani,resp ak od nakupu ku vyplateniu prejde viac ako rok,dan sa neplati.Takto som si vytiahla krypto a nic som neplatila.
O tom,ze sa nepozname,kym nepride na vyhranenu situaciu to je pravda.Z mojho doterajsieho zivota mam odsledovane,ze v zatazovych a stresujucich situacich som extremne kludna,a mozog mi pracuje velmi efektivne-ovela lepsie ako v casoch pohody-co je asi normalne.Tak zahadne som spravila obe skusky z fyziky.Doma som nevedela nic poriadne vypocitat a na skuskach som presla prvu s Deckom a druhu s Cckom,co kazdy vie,ze je dost dobry vysledok ak fyzika nie je zrovna vase hobby😁 .A opakovat skusku z fyziky je urcite pre studenta vacsi stres ako par tisic strata😂🙈X-krat som bola nahovarama do vselijakeho stavkovania,ked som povedala,mne je lepsich aj 50€,ktore mam ako 150€ktore nemusim mat ale stratim tych 50.Preto si nemyslim,ze by som sa nechala zblbnut ,skor by ma ta rizikovost vedela odradit ako pohltit.

veronika2021
autor
1. apr 2025

@matusformanek povenujem sa tomu,dakujem

hellwant
1. apr 2025

@veronika2021 si to dobre stihla s tym kryptom, uz to zmenili a je to zahrnute do zdanenia ako prijem z kapitaloveho majetku. A tam neplati oslobodenie od dani z kapitalovych trhov po roku. Musis stale zdanovat v Rakusku. To je na Slovensku ak si danovy rezident tu.

veronika2021
autor
1. apr 2025

@hellwant stihla veru,tak to som ani nevedela,ze to zmenili medzicasom,vytahovala som v 2023 este

hellwant
1. apr 2025

@veronika2021 no, cital som navrh, neviem ci to aj preslo. Ale asi hej. Hocijaky stat rad pocuca ludi. 😥

veronika2021
autor
1. apr 2025

@hellwant to uz sa neda nazvat cucanim,tu uz vlastne stat necha cloveku len vreckove😁

misanthropicdann
1. apr 2025

@veronika2021 otvor si demo účet bežné tam dostaneš kredit 10.000€. A skus to ako dlho ti bude trvať kým o vswtko prídeš.
Daytrading je tak náročný ze 3 hodiny tvojho voľného času nestačia často ani na otvorenie pozície.
Ak máš takto malo času tak to ideálne je začať minimálne s 1000€ a nemať pozície otvorené v celkovej hodnote väčšej ako 100€ (ak ideš s pákou).
Aktualne sú ale trhy tak volatilne ze bez znalosti trhov a makroekonomické a politickej sutuacie je to čistý gambling. Aj keby si ovládala všetky veci vyššie tak aktuálne sú trhy tak nevyspytalne ze ti to bude na nič.

To ze si zodpovedná je fajn ale to ti vydrží do prvých par uspesnejsich obchodov.
Stačí ak sa ti podarí spraviť za 1-2mesiace zhodnotenie 100% a celá zodpovednosť vyprchá (viem o com hovorím).
Treba mať vysperkovany risk management lebo 1-2 obchody a si na 0. Hlavne ak sa tomu dokážeš venovať len 3 hodiny.
Bez stop loss ani neopúšťat stránku/aplikáciu, jedna správa na internete a môže sa udiať pohyb o 5-10% pri pake 1:20 máš v sekunde zlikvidovany účet.

veronika2021
autor
1. apr 2025

@misanthropicdann po zvazeni reakcii pravdepodobne porozmyslam nad inym typom vzdelavania🙈 ale ten demoucet urcite vyskusam

misanthropicdann
1. apr 2025

@veronika2021 ak budeš obchodovat súčasne komodity, indexy, menové páry a nebodaj aj konkrétne akcie zisti si co je vzájomne prepojené( co vzájomne koreluje).
Aby sa nestalo ze budeš mat podľa teba divezifikovane pozície a zrazu zistíš že kanadský dolár koleruje s ropu a zrazu ti obe pozície pôjdu opačným smerom ako si čakala.

panda21
1. apr 2025

Veľa brokerov ma demo účty. Napríklad si otvor u XTB demo účet. Kurzy platené nepotrebuješ, je to zbytočne ťahanie peňazí. Všetko čo potrebuješ vedieť o tradingu nájdeš na YouTube (ale skôr v angličtine. TJR bootcamp napríklad je dosť základ). Alebo si pozri úplne stratégie ako liquitidy, ict silver bullet, smc, crt atd atd. Pozrieť si hlavne risk manažment, RR. Problém nie je zadávať longove a shortove pozície ale TY. Trading je hlavne psychológia. Nie veľa ľudí dokáže pozerať, ako sa mu strácajú peniaze. Je to veľa hodín backtestovania , skúšania stratégii atď. A teda, sústrediť sa iba na jedno. Buď zlato, futures, menové pary. Ale nie hala bala. Nájdi si jedno a drž sa toho.

misanthropicdann
1. apr 2025

@veronika2021 ja osobne odporúčam trading ak to chce mať niekto ako hobby popri práci, a je na tom finančne tak ze ho 5000€ nebude mrzieť.
Dajú sa spraviť pekne peniaze, sam som spravil z 500€ 6000€. (predtým som si zlikvidoval asi 5 účtov každý po asi 500€)
Ale keďže je to hobby tak aktuálna situácia na trhoch mi vyplachla účet a za necelé 2 týždne som skončil na 900€.
Ak by si sa chcela tomu venovať full tíme tak okrem znalosti potrebuješ mat peniaze bokom (aspoň 10nasobok tvojho vkladu) aby keď si zlikvidujes účet ho vedela znova naplniť finančnými prostriedkami a mohla obchodovať ďalej.

Ja som skúšal aj scalping na minútové grafy ale pre mňa bez šance.
Aktualne mam pozície otvorené v priemere 3-4 dni.
Primer mi výrazne zvyšujú stratové pozície ktoré mávam otvorené aj týždne.
Prečo?
Pretože ak je tvoja pozícia v strate visc ako 100% je ti ľúto o tie peniaze prísť a teda čakáš ze sa to otočí, lenže ono ss to neotoci často a zrazu zo straty 100% je strata 200%.
A zrazu uvažujes ci radšej zoberieš stratu 200% alebo si pošleš ďalšie peniaze na obchodný účet aby si neprišla o vswtko, a ani to není garancia ze neprídeš o všetko.

Ideál je proste brat radšej veľa malých strát ako menej veľkých.

veronika2021
autor
1. apr 2025

@panda21 dakujem za radu

veronika2021
autor
1. apr 2025

@misanthropicdann keby mam 10nasobok vkladu-ktory som sa chystala vlozit,tak si kupim na investovanie radsej nehnutelnost😁….no velmi ma zaujima ,s akou skusenostou sa vam ozvem po par mesiacoch🙈

panda21
2. apr 2025

@veronika2021 tam si hlavne musíš rozmyslieť, či chceš byť scalp, day, swing. Napríklad ja som sa až po 7mich mesiacoch dostala konečne na 70% win rate 😅 prvé mesiace som fakt rozmýšľala, že načo som sa to dala. Hlava ma bolela z toľkých informácii. Po anglicky sa mi už snívali aj sny. Len človek keď sa už niečo priuči a začne to ako tak chápať, sa už ťažko od toho opúšťa a necháva to za sebou. Určite to je minimálne zaujímavá skúsenosť. Toľko o sebe samej a o svojej psychike sa nenaučíš len tak hoci kde. Určite sa potom ozvy, ze aký máš z toho pocit po čase.

peeto79
16. apr 2025

@veronika2021 ahoj Nika. Obchodujem od rozvodu denne uz stvrt rok. Predtym moja znalost , nic, nula …Sam obchodujem. Nasdaq. Prvy rok strata, druhy rok v pluse, treti rok v pluse …. aktualny rok +60% Vela som sa ucil, kupoval knihy, studoval, pozeral videa a rozne kurzy …. Mna to bavi a samozrejme obchodujem so sumou, ktora mi nesposobuje stres a teda by mi nevadilo o nu prist. Povedzme 10k …. inak tiez mam vsetky vacsie peniaze iba na bezrizikovych veciach na istotu s malym ziskom, ale pokojnym spankom. Urcite sa da naucit obchodovat. Mna to proste bavi … jo a este som otvoril druhy ucet u ineho brokera, ale az po dvoch rokoch ucenia …. A tam som ucet do 4 mesiacoch zdvojnasobil. Mam verejne profy u brokerov, kazdy si vie pozriet moje statistiky a aj vsetky obchody a aj ake mam realne percentualne vynosy. Ucit to NEJDEM. Pretoze t tradingu mam realne vynosi. Ak by mi to neslo, idem to ucit 😁 moj nazor… podla mna vsetci na internete klamu, same podvody, urcite nic nekupuj zidne signaly, aj predaj kurzov je vacsinou iba zakladne veci vseobecne dostupne. Da sa pekne naucit sama. Dnes ludia len odzubavaju, neveril by som asi nikomu 😇🙈

peeto79
16. apr 2025

@peeto79 neviem zeditovat svoj prispevok 🙈🤦‍♂️, doplnim to sem … passol som aj protrading challenge u fintokei na druhy pokus a ziskal fundovany ucet a potom na prvy pokus som sa dopravoval aj k realnej vyplate od nich. Ale to iba pre osobnu vyzvu a radost, ci dokazem passnut takto narocne vyzvy v obchodovani. Podarilo sa. Ale toto kvazy neodporucam skoro nikomu, skoro vsetko bolo nastavene proti mne. Cca 1-2% vsetkch obchodnikov sa dopravuje k vyplate u prop firiem. Cize uvit sa so svojim a nizsiu sumu je najrozumnejsie, aby ste realne citili, ake emocie vo vas pracuju. Ta mna …. trading je o Vasej psychike… o zodpovednosti, strategii, dodrziavani pravidiel a cim menej emocii, tym lepsie. Za mna = byt v zisku je 20% naucit sa to a az 80% vasa psychika a mentalna odolnost 🙈🤷🏼 nejak tak 😀

mithunaaa1
19. aug 2025
@veronika2021

@misanthropicdann keby mam 10nasobok vkladu-ktory som sa chystala vlozit,tak si kupim na investovanie radsej nehnutelnost😁….no velmi ma zaujima ,s akou skusenostou sa vam ozvem po par mesiacoch🙈

@veronika2021 ahoj Veronika. Išla si nakoniec do toho?

cippi
5. okt 2025

Ono treba vela studovat ja sa to ucim rok uz precital som mnoho knih, mnohe aj niekolkokrat. Pozeral mnozstvo kurzov, mnohe aj niekolkokrat, proste musis tomu venovat vela casu extremne. O ucet som neprisiel a nesiel som ani na demo hned som zacal naostro. Ano urobil som nejake chyby zaciatocnicke, kde som o cosi prisiel, ale celkovo ak to vezmem som v pluse pár sto eur. Kazdopadne viem coraz viac a viac a uz zacinam postupne zaujimat taky profesionalnejsi pristup, chce to este kusok cas. Podla mna je to vynikajujce eso v rukave, ze si mozes takto zhodnocovat peniaze, nikdy nevies aka bude buducnost. Kazdopadne lepsie zacat na pomalsich casoch nie daytrading. Aj ked je prca zarobit za 5 min 40 eur ako mne sa raz podarilo 🙂. Ale skor chcem ist swingovym smerom zatial. Nech to dostanem dokonale do krvi.

Strana
z2