DDS - zmena fondu
Potrebujem poradiť s DDS. Kontaktoval ma zástupca mojej spoločnosti s návrhom na stretnutie, kde mi chce odporučiť zmenu fondu. A keďže sa v tomto smere neorientujem chcela by som o tých fondoch vedieť viac, nech som na stretnutí pripravená. Poradíte mi prosím?
@pinkgirl na začiatok skús uviesť spoločnosť cez ktorú dss máš.každá spoločnosť má dnes už na nete info k fondom v ktorých investuje.potom sú tam dôležité parametre v akom fonde si teraz,kolko máš do dôchodku a pod.ak chceš kľudne sa pytaj
@pinkgirl urcite negarantovany index odporucam zvolit..za tu dobu do dochodku to zarobi
@pinkgirl mozno by som pockala tak do leta, ako sa to vyvinie .....lebo teraz tie hodnoty klesaju ....tak teraz sa mozno aj viac oplati zostat v garantovanych, ak nechcete, aby vam hodnota hned spadla ....a potom podla toho, ako sa to bude vyvijat na akciovom trhu by som to zmenila
alebo si rozlozte napr. 50% v konzervativnom portfoliu a 50% v indexovom, alebo hociaky iny pomer
ja mozem iba povedat moju skusenost s 2.pilierom, ked prisla korona riadne to spadlo, ale minuly rok bol vynimocny a mam tam uz viac ako pred koronou .....ak by som to vtedy fixla do konzerativneho portfolia, tak by som tam mozno mala uz aj viac .....
@pinkgirl keďže ste v polovici pred dôchodkom predpokladam že máte okolo 40 rokov... takže máte ešte veľa času. Určite indexovy fond. Je to dlhodobé sporenie nie na pár rokov...max.by som to presunula postupne...t.j. po 20% každý mesiac...5 mesiacov... keďže fondy stále klesajú...keď však začnú stúpať, výnos bude pekný. Presne ako tú pani píše... počas korony ohromný prepad fondov a minulý rok akciové a indexove fondy mali zhodnotenie cca 20-28%
Aktualne by som do indexovych fondov nesla, konflikt na Ukrajine, vplyv sankcií, vysoká inflácia, ktorá nevyzerá, že by skoro pominula, USA skončili kvantitatívne uvolňovanie a čaká sa na dvíhanie urokových sadzieb- o tom sa tiez hovori v EU....to všeto sú riziká pre indexy, veľa analytikov očakáva masívny medvedí trh. Počkala by som ako toto celé dopadne.
Este ma napadlo, ak by si chcela nejak diverzifikovat ,tak cast by som mozno dala do komoditnych fondov, aj ked neviem ci DSSky nieco take maju. Aspon na nejaky cas. Ved uvidis co ti ponuknu, hlavne sa nedaj zlakat grafmi o vynosoch za posledne dva roky.
@marci77 áno všetko klesá, ale v dlhodobom horizonte bude rásť... investovanie nie je na 2-3roky...
@katkakatarinka ano, ano....ja viem .....ale pisem autorke prispevku, aby mozno este pockala chvilu s tou zmenou fondov a zmenila si ich trochu neskor
@katkakatarinka Treba si položiť otázku, prečo fondy práve v čase pandémie rástli, keď, v podstate, na to nebola žiadna podpora makro dát. Niektorí ekonómovia tu prepovedajú krízu väčšiu ako bola tá v 2008-2009, vtedy padli indexy o desiatky percent. Ešte pred konfliktom na UA sa čakali veľké korekcie smerom dole a čo to môže byť teraz. Ísť do indexov v tejto chvíli, aj keď na dlhodobú investíciu, nie je dobrý nápad.

@pinkgirl 2.pilier, 3.pilier?
v ktorej ste DDS? odporucaju sa indexove fondy pre ludi, ktori nemaju blizko do dochodku
asi mate nastavene konzervativne fondy, ktore zarabaju minimum
napriklad minuly rok bolo zhodnotenie v indexovych fondoch v 2.pilieri aj okolo 28%
pripadne sa to da menit aj napr. ze 50% v konzervativnom portfoliu 50% v akciovom ....napr. v NN sa to da aj online vyklikat ....alebo hociaky pomer aj 80:20
nakolko je teraz vojnovy konflikt, akcie klesaju, tak mozete este chvilu pockat s tou zmenou, kym sa to na trhoch zastabilizuje
a odporucam sa informovat, aby ste dostali pristup k online pristupu, kde si to viete hocikedy skontrolovat