icon

Dlhodobý alebo krátkodobý prenájom

23. júl 2025

Tie co prenajimate byt resp. byty mate skusenost s kratkodobym prenajmom? Oplati sa viac kratkodoby ako dlhodoby prenajom? Povedzme take Kosice pri centre mesta.

kavasmliekom
23. júl 2025

@anonym_autor vždy prenajíma ako krátkodobý, radšej predlzim po roku...

petamich
23. júl 2025

Aj my ako kratkodoby prenajom

zic
23. júl 2025

@anonym_autor co myslis pod kratkodobym... akoze "AirBnB" alebo zmluva o kratkodobom najme? Ak to druhe, tak samozrejme zmluva o kratkodobom najme... podla obcianskeho zakonika by som to urcite nerobil...
Ak myslis styl AirBnB, tak je to s 1 bytom asi vopruz (i ked dostanes cca 2x tolko teoreticky ako pri beznom najme)... Ale upratovacka / upratovanie po kazdom navstevnikovi, niekolko sad povlecenia atd atd...

autor
23. júl 2025
@zic

@anonym_autor co myslis pod kratkodobym... akoze "AirBnB" alebo zmluva o kratkodobom najme? Ak to druhe, tak samozrejme zmluva o kratkodobom najme... podla obcianskeho zakonika by som to urcite nerobil...
Ak myslis styl AirBnB, tak je to s 1 bytom asi vopruz (i ked dostanes cca 2x tolko teoreticky ako pri beznom najme)... Ale upratovacka / upratovanie po kazdom navstevnikovi, niekolko sad povlecenia atd atd...

@zic
Airbnb resp. Booking mam na mysli. Ano, je mi jasne, ze by bolo potrebne upratovat, ubytovat a odubytovat.
Ja len ci ma niekto skusenost ako to funguje. Zaujima ma obsadenost idealne skusenost z KE. Zdanovanie prijmu. Naklady na opravu resp udrzbu bytu pri takomto type prenajmu (mam na mysli, ci dochadza casto k poskodeniu nabytku resp ostatneho vybavenia).

zic
24. júl 2025
@anonym_autor

@zic
Airbnb resp. Booking mam na mysli. Ano, je mi jasne, ze by bolo potrebne upratovat, ubytovat a odubytovat.
Ja len ci ma niekto skusenost ako to funguje. Zaujima ma obsadenost idealne skusenost z KE. Zdanovanie prijmu. Naklady na opravu resp udrzbu bytu pri takomto type prenajmu (mam na mysli, ci dochadza casto k poskodeniu nabytku resp ostatneho vybavenia).

@anonym_autor ked som.sa ja rozhodoval, tak rozhodla kolegova skusenost, co to chvilu skusal...
Ceny a obsadenost si asi vies vydedukovat, ked pozeras ako zakaznik napriklad to AirBnB. Mas tam ceny a dostupnost...
S tym upratovanim... mal garzonku a vravel, ze upratovanie po kazdom trvalo aj 2 hodiny. Lebo to muselo byt ciste ako hotelova izba (umyvadlo a bateria sa musela lesknut, vsetko povysavame a poutierane, aby nikde doslova dalsi nenasli ani chlp, vlas, smuhu.
Problemy, ze ked nakupil vela nahradnych uterakov, aby stale nemusel prat a nechal to tam v skrini, tak ludia pouzili aj viacero (lebo to tam nasli).
Tak to asi 3/4 roka robil a potom to prenajal normalne.
Dane samozrejme muziz platit a este aj poplatky prevadzkovatelovi. Domonca neviem presne, ale nieco s registraciou dph tam bolo (ako sukromna osoba... netusim presne co a mozno si to zle pamatam, su to uz roky).
Drzim palce

anonym_935c6b
24. júl 2025

@anonym_autor prenajímam 3 byty dlhodobo. Relatívne bez starosti. Plánujem kúpiť ďalší byt alebo chaty na krátkodobý prenájom. Chcem to skúsit čo to spraví s výnosom percentom.

matkahelka
24. júl 2025

@anonym_autor mame byty na juhu a severe (KE). na juhu v takom vchode, kde je 80% bytov prenajimanych. 2 byty su na bookingu. muzovi tiez vyskocili oci z dierok, ked videl, kolko si sused pyta za jednu noc. potom sa s nim rozpraval, ci sa to takto oplati a ze ak to da do priemeru, tak mu vyjde cca tych 600€/mesacne, pretoze v novembri tam nema nikoho, od januara do marca tiez velmi slabe. nam platia podnajomnici 700€/mesacne. do prerabky sme vrazili 30 000€, najomnikov sme vyberali brutalne dosledne. ak ti tam ludia kocuju, byt sa neporovnatelne rychlejsie opotrebuje a znici.

viktoriaandrascik
24. júl 2025

Ahoj, ja prenájímam 2 byty cez booking. Ale teda v centre Martina, obsadenosť mám asi 90% počas celého roka, áno treba to upratovať zabezpečiť check-in/ chceck-out. Z ceny sa platí provízia bookingu a každy mesiac DPH z provízii, musíš mať živnosť a každy rok podať daňové, platí sa zdravotka a ak ti vyjde príjem tak aj socialka.

anonym_935c6b
24. júl 2025
@viktoriaandrascik

Ahoj, ja prenájímam 2 byty cez booking. Ale teda v centre Martina, obsadenosť mám asi 90% počas celého roka, áno treba to upratovať zabezpečiť check-in/ chceck-out. Z ceny sa platí provízia bookingu a každy mesiac DPH z provízii, musíš mať živnosť a každy rok podať daňové, platí sa zdravotka a ak ti vyjde príjem tak aj socialka.

@viktoriaandrascik koľko vychádza vynosove percento

viktoriaandrascik
24. júl 2025

Neviem, nemyslím si že by sa to v mojom prípade dalo vypočítať na výnosne percento jeden byt je bez hypo, druhý byt je s hypo ale v hodnote asi polovici nehnuteľnosti. Ja to mám ako tretí príjem popri práci a druhému podnikaniu. Ak chceš nejaké presne sumy nemám problém ale radšej do správy.

autor
25. júl 2025
@matkahelka

@anonym_autor mame byty na juhu a severe (KE). na juhu v takom vchode, kde je 80% bytov prenajimanych. 2 byty su na bookingu. muzovi tiez vyskocili oci z dierok, ked videl, kolko si sused pyta za jednu noc. potom sa s nim rozpraval, ci sa to takto oplati a ze ak to da do priemeru, tak mu vyjde cca tych 600€/mesacne, pretoze v novembri tam nema nikoho, od januara do marca tiez velmi slabe. nam platia podnajomnici 700€/mesacne. do prerabky sme vrazili 30 000€, najomnikov sme vyberali brutalne dosledne. ak ti tam ludia kocuju, byt sa neporovnatelne rychlejsie opotrebuje a znici.

@matkahelka
Dakujem za informacie. Na juhu mam tiez byt ale vsimam ze je tam vacsia konkurencia hlavne na krivej ulici a su tam velmi pekne prerobene byty. Takze prenajimas 2 byty na booking? Je to z tvojho pohladu financne lepsie ako pri dlhodobom najme?

autor
25. júl 2025
@viktoriaandrascik

@viktoriaandrascik
No tak to je krasne cislo obsadenosti. Bud je mala ponuka bytov alebo velmi vysoky dopyt. Vies mi povedat kolko % sa plati provizia bookingu? Kolko vlastne % ti ostane z inzerovanej sumy po odratani vsetkych nakladov? Inac vyzera to na administrativu a uctovnictvo na narocne prenajimatie oproti fyzickej osobe s DIČ.

autor
25. júl 2025
@anonym_935c6b

@anonym_autor prenajímam 3 byty dlhodobo. Relatívne bez starosti. Plánujem kúpiť ďalší byt alebo chaty na krátkodobý prenájom. Chcem to skúsit čo to spraví s výnosom percentom.

@anonym_935c6b
Mam na dlhodoby prenajom byt kde mi vychadza 8-9% vynosove percento. Zahravam sa s myslienkou skusit to s kratkodobym najmom a pozriet sa na vynos. Z doposial mojich informacii co pisali ludia na inych forach tak ze trzby mesacne brutalne stupli aj o 500% ale to moze byt sezonnost a priemer bude nieco ine.

viktoriaandrascik
25. júl 2025
@anonym_autor

@viktoriaandrascik
No tak to je krasne cislo obsadenosti. Bud je mala ponuka bytov alebo velmi vysoky dopyt. Vies mi povedat kolko % sa plati provizia bookingu? Kolko vlastne % ti ostane z inzerovanej sumy po odratani vsetkych nakladov? Inac vyzera to na administrativu a uctovnictvo na narocne prenajimatie oproti fyzickej osobe s DIČ.

@anonym_autor apartmánov na bookingu v Martine je až až, ale zachranuje to vysoký dopyt. Booking má províziu 12% sa mi zdá, oni si to rovno odpočítajú a na účet ti príde suma bez provízie. Koľko % mi zo sumy ostane je v podstate irelevantné keďže ty budeš mať iné náklady to si musíš ty vypočítať. Koľko budeš platiť hypo+ náklady konkrétneho bytu, koľko budeš platiť zdravotku po roku aj socialku, koľko je mestská daň u Vás, koľko budeš platiť účtovníčke atď. Ja mám účtovníčku, nezvládla by som riešiť každý mesiac DPH, nevyznám sa do toho.

Čo sa týka ceny za noc tak si otvor booking a pobozeraj v tom okolí kde chceš prenajímať byt aké majú ceny podobne veľké byty. A treba rátať s tým že je to časovo náročné, takže hlavná práca musí byť full-flexy. Rátaj každy deň na upratanie minimálne hodinu až dve, sem tam sa niekto vymkne takže tam treba bežať, každy deň ubytovať a odubytovať hostí a nedaj bože niekto si spraví žúrku a neprídeš na to v čas tak si priprav celý deň aby si dal byt do pôvodného stavu.