icon

Do akej finančnej situácie priviesť dieťa?

Dnes o 15:41

S priatelom obaja pracujeme, mame sa dobre ale je to vdaka tomu, ze mame dva prijmy. Zijeme v hlavnom meste, naklady su vysoke. Zacinam premyslat nad tym, ze my si vlastne ani nemozeme dovolit mat dieta. Ked jeden z nas prestane pracovat a vypadne prijem, pocitime to. Biologicky sme uz za vrcholom reprodukcnej schopnosti, no stale by sme teoreticky vedeli pocat dieta. Bojim sa buducnosti a toho ako by sme to zvladali, ked uz teraz je vsetko drahe a mesacne odlozime menej nez v minulosti. Mame nieco nasetrene ale neviem kolko realne stoji mat dieta a kolko penazi potrebujeme na ten 1-2 roky, pripadne vlastne este aj neskor kym bude chodit do skolky. Nemame sa zle, zarabame celkom dobre ale napriek tomu mam tuto uzkost, ze ci to budeme vediet zvladat bez prilisneho obmedzovania. Neviem sa rozhybat.

Strana
z5
anonym_57c6e6
Dnes o 15:46

To ešte rátaš že dieťa bude zdravé.
Si predstav že bude mať diagnózy a si doma na opatrovateľskom.

anonym_77a5e1
Dnes o 15:46

@anonym_autor no tak pozri, ano, Tebe klesne prijem na 2,5 roka na tusim 500€ (taky je teraz rodicak). Materska 34 tyzdnov je prakticky Tvoj plat. Je fajn mat taku rezervu, ktora pokryje vypadok casti Tvojho platu na tie roky na rodicaku. Ale, napr. pre seba tolko toho kupovat nebudes. Oblecenie sa obmedzi skor na domace oblecenie, malovat sa budes menej, ku kadernicke menej casto. Budes varit doma co ja lacnejsie a na chvilku sa uskromnite. V pohode to zvladnete. Nemyslim si, ze by ste mali mat problem. Ale hlavne, majte to dieta, nasa krajina vymiera a na nas nebude mat kto pracovat.

anonym_d70cf4
Dnes o 15:47

@anonym_autor ked mate tolko rokov ze ako vravis biologicky ste za vrcholom reprod. schopnosti, a zatial ste boli bezdetni, preco nemate nasetrene ked ste zarabali a zili bez deti? Nerypem, ale pytam sa.

diablikovci
Dnes o 15:49

Skús si napísať tie náklady aké máte a porozmýšľať, či sa nedá niečo okresať.

autor
Dnes o 15:53
@anonym_57c6e6

To ešte rátaš že dieťa bude zdravé.
Si predstav že bude mať diagnózy a si doma na opatrovateľskom.

@anonym_d70cf4 Pisem predsa, ze mame nasetrene.
@anonym_77a5e1 Ten prispevok 500 eur dostava kazdy kto je na materskej? S priatelom mame obaja svoju sro, cize predpokladam, ze materske a nejake socialne vyhody sa nas netykaju, vacsinou sa nas nijake tieto vyhody netykaju. Ako chapem, ze aj tych 500 eur je pekny prispevok ale je to strasne malo, ked nebudem mat iny prijem.
@anonym_57c6e6 To ano, to by bola ekonomicka samovrazda.

anonym_559019
Dnes o 15:54

Keď sa chce dá sa uskromniť, veci pre dieťa nakúpiť s pod ruky a tiež nemusíš sedieť doma tri roky. Moja mama nebola doma so mnou tri roky ani ja s dcérou.

anonym_77a421
Dnes o 15:56

@anonym_autor dieta prve roky vela nestoji tych par veci na oblecko, par hraciek ak neplanujes zariadit celu hernu stiji par drobnych ak ich dobre skombinujes (tj nekupujes impulzivne blbosti) dieta sa s nimi dokaze vyhrat aj 2/3 roky... Male dieta toho vela nepreje ak dojcis tak vlastne nic, naklady su plienky a pripadne umele mlieko. Kupovat hotove prikrmy je pidla mna uplne nanic kup zelenibu ovocie rozmixujes mas to to iste akurat prwsne vies co v tom je za zlomok ceny... Dieta zacne byt nakladne niekde okolo puberty a potom ak sa rozhodne studovat na vs... Takze ak ho chces chod do toho....

anonym_77a421
Dnes o 15:59
@anonym_autor

@anonym_d70cf4 Pisem predsa, ze mame nasetrene.
@anonym_77a5e1 Ten prispevok 500 eur dostava kazdy kto je na materskej? S priatelom mame obaja svoju sro, cize predpokladam, ze materske a nejake socialne vyhody sa nas netykaju, vacsinou sa nas nijake tieto vyhody netykaju. Ako chapem, ze aj tych 500 eur je pekny prispevok ale je to strasne malo, ked nebudem mat iny prijem.
@anonym_57c6e6 To ano, to by bola ekonomicka samovrazda.

@anonym_autor ak pmatis odvody do socualnej poistovne tak ano dostanes aj matersku aj rodicak a pridavky na dieta rodicak 500e pridavky 60 plus danovy bobus cca 1000 +/- 1x rocne... Ak mas co to nasetrene tak sa nemas coho bat

autor
Dnes o 15:59
@anonym_559019

Keď sa chce dá sa uskromniť, veci pre dieťa nakúpiť s pod ruky a tiež nemusíš sedieť doma tri roky. Moja mama nebola doma so mnou tri roky ani ja s dcérou.

@diablikovci Mesacne sa da okresat pokojne aj 1-2tisic, v tom nie je problem, mame kopu vydavkov, ktore su len pre radost a vobec nie nutnost. Ja sa skor obavam toho, ze nebudem vediet generovat prijem.
@anonym_559019 Pisem v uvode, ze 1-2 roky.

anonym_77a421
Dnes o 16:00
@anonym_autor

@diablikovci Mesacne sa da okresat pokojne aj 1-2tisic, v tom nie je problem, mame kopu vydavkov, ktore su len pre radost a vobec nie nutnost. Ja sa skor obavam toho, ze nebudem vediet generovat prijem.

@anonym_autor a tiez neviem v com pidnikas ale niekedy sa da praca spojit aj pri dietati ak mas dovry prijem da sa to riesit opatrovatelkou

anonym_b719b4
Dnes o 16:02
@anonym_autor

@anonym_autor aký máte vek? Otázka z toho čo píšeš neznie či ho uživíte, ale či ho vôbec ešte splodíte.

autor
Dnes o 16:08
@anonym_b719b4

@anonym_autor aký máte vek? Otázka z toho čo píšeš neznie či ho uživíte, ale či ho vôbec ešte splodíte.

@anonym_77a421 Dakujem za info. Ten pripevok zial nepokryje ani len moju hypo 😀 Presne toho sa bojim, ze ako to budeme zvladat, ked nas mesacny prijem klesne doslova o niekolko tisic eur mesacne dlhodobo na 1-2 roky. A to vlastne ani neviem ci po tomto case budem vediet pracovat znova naplno. A tiez si nebudem vediet dovolit veci, ktore su pre mna aktualne standard a vonkoncom nehovorim o nechtoch ani botoxe.
@anonym_b719b4 30-35 mame obaja.

anonym_559019
Dnes o 16:11
@anonym_autor

@anonym_autor vyhadzovať peniaze na blbosti môžeš prestať už teraz, kým sa budete snažiť kým vôbec otehotnies ak otehotnies je kopec času

anonym_f1b417
Dnes o 16:12
@anonym_autor

@anonym_autor ak nad tým rozmýšľaš takto len čisto ekonomicky, tak to radšej deti ani nemaj, lebo ti klesne príjem, aj komfort, aj noci budú prebdené, aj dovolenky budú drahšie pre troch, aj času na seba budeš mať malo.... Mať dieťa nie je obchod. Je to obeta, ale aj devíza.
Nový život je pre mna o niečom inom...o úplne inej dimenzii, o Tom, že mam iný zmysel života, o Tom, že tu nieco po sebe zanecham (nematerialne), o Tom, že môžem dieťatku odovzdať to najlepšie zo seba, o Tom, že aj ono ma vie veľa naučiť, dať mi zrkadlo, posunúť má ďalej...

anonym_77a421
Dnes o 16:12
@anonym_autor

@anonym_77a421 Dakujem za info. Ten pripevok zial nepokryje ani len moju hypo 😀 Presne toho sa bojim, ze ako to budeme zvladat, ked nas mesacny prijem klesne doslova o niekolko tisic eur mesacne dlhodobo na 1-2 roky. A to vlastne ani neviem ci po tomto case budem vediet pracovat znova naplno. A tiez si nebudem vediet dovolit veci, ktore su pre mna aktualne standard a vonkoncom nehovorim o nechtoch ani botoxe.

@anonym_autor ak ti prij klesne o niekolko tisic tak by som to riesila sukromnou opatrovatelkou ktorej urcite nebudes pkatit tych par tisic (bezna cena je 10/15€ na hodinubak chces nuekoho skuseneho a nie dalsie decko ktore okedm kocikovania nevie co ma robit a musis mu stat za zadkom) vela mam ktore maju vacsie deti si takto rado privirobi a maju skusenosti az az mnohe aj adekvatne vzdelanie (ci uz zdravotne alebo pedagovicke)

anonym_77a421
Dnes o 16:14

Ja osovne by som to riesila takto levo tie naklady ozaj nie su take mega s dietatom prve roky ako pusem tie ozajstne vydavky zacinaju neskor ale to uz budes zasa naplno v praci

reanda
Dnes o 16:16

a naco rozmyslas nad dietatom.. ved sa mas dobre.. nevyzera, ze ti dieta chyba
radsej teda generuj prijem

anonym_5db0bf
Dnes o 16:17

Skúste adoptovať alebo si kúpte psa alebo mačku..

autor
Dnes o 16:18
@anonym_5db0bf

@anonym_559019 Nie su to blbosti, wtf?! 😀
@anonym_f1b417 Aha, a v tejto dimenzii s dietatom sa ako platidlo nepouzivaju peniaze? Ci co sa tym akoze snazis povedat, ty dimenzia? Za co si kupis jedlo v obchode?
@anonym_77a421 Dakujem za radu🙏 Mne sa opatrovatelka zdala ako vydobytok pre hornych 10k. Ked som pozerala sukromne skolky v BA tak cena je tak 800 eur. Predpokladala som, ze opatrovatelka bude nasobne viac. Cize mimo mojej ligy
@anonym_5db0bf Ako to myslis?

anonym_8c68c4
Dnes o 16:20
@anonym_f1b417

@anonym_autor ak nad tým rozmýšľaš takto len čisto ekonomicky, tak to radšej deti ani nemaj, lebo ti klesne príjem, aj komfort, aj noci budú prebdené, aj dovolenky budú drahšie pre troch, aj času na seba budeš mať malo.... Mať dieťa nie je obchod. Je to obeta, ale aj devíza.
Nový život je pre mna o niečom inom...o úplne inej dimenzii, o Tom, že mam iný zmysel života, o Tom, že tu nieco po sebe zanecham (nematerialne), o Tom, že môžem dieťatku odovzdať to najlepšie zo seba, o Tom, že aj ono ma vie veľa naučiť, dať mi zrkadlo, posunúť má ďalej...

@anonym_autor s takýmto tvojim zmýšľaním a nastavením pre teba nikdy nebude vhodný čas mať dieťa.
To by nikto nemohol/ nechcel mať deti.
Súhlasím s @anonym_f1b417 - napísané trefne.

luccys
Dnes o 16:21
@anonym_77a5e1

@anonym_autor no tak pozri, ano, Tebe klesne prijem na 2,5 roka na tusim 500€ (taky je teraz rodicak). Materska 34 tyzdnov je prakticky Tvoj plat. Je fajn mat taku rezervu, ktora pokryje vypadok casti Tvojho platu na tie roky na rodicaku. Ale, napr. pre seba tolko toho kupovat nebudes. Oblecenie sa obmedzi skor na domace oblecenie, malovat sa budes menej, ku kadernicke menej casto. Budes varit doma co ja lacnejsie a na chvilku sa uskromnite. V pohode to zvladnete. Nemyslim si, ze by ste mali mat problem. Ale hlavne, majte to dieta, nasa krajina vymiera a na nas nebude mat kto pracovat.

@anonym_77a5e1 Maju mat dieta kvoli dochodkom? Uzasny dovod🤦‍♀️

anonym_559019
Dnes o 16:21
@anonym_5db0bf

@anonym_5db0bf chudák pes, granule, pelech hračky,veterinár, očkovania .

anonym_060981
Dnes o 16:24

@anonym_autor veď ty si vyvraciaš jedno s druhým. Tu vyhadzujes zbytočne 1-2000, popritom by ti bol príspevok za dieťa málo. Platiť súkromnú škôlku to je tiež už veľa. Vieš čo ty vlastne chceš?

autor
Dnes o 16:24
@anonym_559019

@anonym_5db0bf chudák pes, granule, pelech hračky,veterinár, očkovania .

@anonym_559019 Tak zrovna na opustene psiky mesacne posielam viac nez by som musela a toto je vydavok, ktory by som vedela skrtat ako prvy, no nespravim to. Preto je tato tvoja neprijemna narazka uplne mimo.

anonym_5db0bf
Dnes o 16:26
@anonym_autor

@anonym_f1b417 Aha, a v tejto dimenzii s dietatom sa ako platidlo nepouzivaju peniaze? Ci co sa tym akoze snazis povedat, ty dimenzia? Za co si kupis jedlo v obchode?
@anonym_77a421 Dakujem za radu🙏 Mne sa opatrovatelka zdala ako vydobytok pre hornych 10k. Ked som pozerala sukromne skolky v BA tak cena je tak 800 eur. Predpokladala som, ze opatrovatelka bude nasobne viac. Cize mimo mojej ligy

@anonym_autor tak ze je to jednoduchšie..

anonym_77a421
Dnes o 16:27
@anonym_autor

@anonym_autor nie opatrocatelka je dost bezna vec pre beznych ludi len si trwba vediet vybrat tu spravnu hlavne podla recenzii, najst si cas sa s nou stretnut dat si stretko na oar krat aj s dietatom a sama uvidis aky mas z toho pocit. Nie vrat tu najlacnejsiu podla ceny ktora dieta posadi pred telku a sama bude sediet nad mobilom... Ak najdes taku ktora ti vyhovuje vie to byt super spomupraca aj na x rokov, casto ti vie dieta neskor vyzdvihnut z jasli ci skolky... Lenvtak medzi recou moj syn chodi do sukromnej jazykovej skolky v ba a cena ani len neblizi k tym 800e ako pises ta skolka je mega ak by som mala dalsie dieta ani na okamih by som nevahala ho dat do tej istej us je ze za 3 roky sa perfekne naucil po anglicky kedze cely cas idu iba v anglictine

autor
Dnes o 16:27
@anonym_060981

@anonym_autor veď ty si vyvraciaš jedno s druhým. Tu vyhadzujes zbytočne 1-2000, popritom by ti bol príspevok za dieťa málo. Platiť súkromnú škôlku to je tiež už veľa. Vieš čo ty vlastne chceš?

@anonym_060981 Nikde som nenapisala, ze vybadzujem zbytocne. Pisala som, ze by som mesacne vydavky vedela okresat o 1-2 tisic mesacne ale pochopitelne by nam tym klesla kvalita zivota. V idealnom pripade ich samozrejme okresat nechcem.

zuzanaete
Dnes o 16:28

Mat dieta bola pre mna otazka tuzby a nie kalkulacie. Aj bez dietata netusis, ako budes na tom financne o 5-10 rokov. Podla prispevkov to vyzera, ze nemate financne peoblemy, len sa bojis, ze stratis urcity komfort. Keby kazy takto kalkuloval, tak by deti mohlo mat iba hornych 10tis. Dieta nie je kalkulacia, je to laska. Bud ho chces alebo nie.

euka210
@anonym_autor

@anonym_autor tak to sa mate podla mna velmi dobre, ked 1 prijem znamena niekolko tisic. My spolu 2 mame prijem cca 2,5tis a 3 deti a usetrime este. Ale zase hypo nemame.

anonym_21e1a5

Dieťa veľa nestoji, ked je male, nepotrebuje toho veľa.. a taktiez ani znackový kočik na ovladanie za 3000 €, nepotrebuješ parne hrnce, ani ohrievače ani nič podobné... čize v tomto sa vieš uskormniť pekne.. do teoch rokov par kusov oblečenia, dieťa rychlp rastie.. a pekne oblečko sa da kúpiť aj z druhej ruky ..

Strana
z5