Dobrovoľné nemocenské poistenie a maródka
Ahojte mamičky. Chcem sa spytat ak som dobrovolne poistena a lekarka ma vypiše na PN som oslobodena od platenia poistneho alebo nie? Som vedena na UP. A bude sa mi to ratat do poistenia normalne? Dakujem.
Chcem sa ešte spytat ak mi uz prijde rozhodnutie zo soc.poistovne o poberani materskej,musim byt dobrovolne poistena aj toho pol roka co budem poberat matersku alebo sa mozem odhlasit? Neviem ci by sa mi tooplatilo lebo matersku mi vypocitaju iba z minima a keby som musela platit aj dobrov.poist. tak polovica materskej by isla na to.
Materská je nemocenská dávka, tak platiť dobrovoľné by si nemala. Opýtaj sa pre istotu v SP.
Ked si PN,OCR,alebo na materskej mozes byt dobrovolne pripoistena, vladtne musis inak ti nebudu davky vyplacane,ale dobrovolne pripoistenie neplatis. Dolezite je po skonceni PN,OCR a materskej sa hned odhlasit,lebo inak znova platis.

Tlačivo PN musíš odniesť na Sociálnu poisťovňu a prerušiť platenie dobrovoľného poistenia. Ak si PN poistenie neplatíš. Ak začneš maródovať uprostred mesiaca, alikvotne si vypočítaš odvody za kalendárne dni z vymeriavacieho základu, z ktorého odvádzaš a len to odvedieš. Rovnako to je pri skončení PN. Ak to nebudeš vedieť vypočítať, popros na Soc. posť., oni ti iste vypočítajú.