icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie a maródka

miroslava140282
23. nov 2016

Ahojte mamičky. Chcem sa spytat ak som dobrovolne poistena a lekarka ma vypiše na PN som oslobodena od platenia poistneho alebo nie? Som vedena na UP. A bude sa mi to ratat do poistenia normalne? Dakujem.

oli18
23. nov 2016

Tlačivo PN musíš odniesť na Sociálnu poisťovňu a prerušiť platenie dobrovoľného poistenia. Ak si PN poistenie neplatíš. Ak začneš maródovať uprostred mesiaca, alikvotne si vypočítaš odvody za kalendárne dni z vymeriavacieho základu, z ktorého odvádzaš a len to odvedieš. Rovnako to je pri skončení PN. Ak to nebudeš vedieť vypočítať, popros na Soc. posť., oni ti iste vypočítajú.

balazovaj
24. nov 2016

@oli18 len treba dávať pozor na lehoty sociálnej poisťovne...

miroslava140282
autor
26. nov 2016

Chcem sa ešte spytat ak mi uz prijde rozhodnutie zo soc.poistovne o poberani materskej,musim byt dobrovolne poistena aj toho pol roka co budem poberat matersku alebo sa mozem odhlasit? Neviem ci by sa mi tooplatilo lebo matersku mi vypocitaju iba z minima a keby som musela platit aj dobrov.poist. tak polovica materskej by isla na to.

oli18
26. nov 2016

Materská je nemocenská dávka, tak platiť dobrovoľné by si nemala. Opýtaj sa pre istotu v SP.

spuntikmathiasko
26. nov 2016

Ked si PN,OCR,alebo na materskej mozes byt dobrovolne pripoistena, vladtne musis inak ti nebudu davky vyplacane,ale dobrovolne pripoistenie neplatis. Dolezite je po skonceni PN,OCR a materskej sa hned odhlasit,lebo inak znova platis.