Dobrovoľné nemocenské poistenie - novela zákona k 1.7.2014
Urcite je nas viacej mamiciek, ktore zistili po plateni na Dnp ze uz ho nemaju aktivne, prosim podelte sa o svoju skusenost, mozno si poradime.
@mata128 Čo sa týka teba, tak v dobe poberania rodičovského príspevku sa mamička musí prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa a posledný deň RP sa z neho odhlásiť.. Ak nastúpiš do zamestnania skôr ako ti končí RP tak sa treba odhlásiť skôr....deň pred nástupom do PP. Prihlásenie a odhlásenie sa robí na registračnom liste....
@dena1973 ide o to, ze bola som na Pn, od 1.7 mi vznikla povinnost zo zivnosti, teraz som jednu Pn ukoncila a zacala u gynekol. V utorok som sa dozvedela ze mi to zrusili 30.6, len ide mi o to ze v auguste mi prisiel list ze dnp mi skonci vo februari ked mi ubehne 270 dni, ci s tym nieco zmozem, lebo na infolinke mi oznamili ze mam narok a to som tam vcera volala. Ci to uz niekto riesil a aj vyriesil..... ☹
Ide o to, ze sme si zacali platit DNP pred novelou z 1.7.2014. Od 1.7. sme sa stali povinne poistene ako SZCO. Telefonicky mna aj osobne usmernili na SP, ze pokial nemam 270 dni DNP tak mi trva dokial ich nebudem mat.
V auguste to zaslali aj pisomne DNP Vam trva do novembra 2014.
Po vyplateni vsetkych splatok za DNP sa zrazu zistilo, teraz v koncom novembra, ze my uz mame PP a DNP zaniklo zo zakona 30.6.2014
Vobec neberu do uvahy ze nas ustne aj pisomne uviedli do omylu.
Je tu este niekto taky ?
Ja som na tom tiež tak,za september, oktober mi prišla PN a za november už nie, bola som na sociálke a úradničky mi povedali, že musím čakať, oni to znova prehodnocujú.
@lencika1 ja som takto zaplatila zbytocne sice "iba mesiac" ale aj tak..ubezpecili ma, ze DNP mi bude trvat ak sa teda prihlasim do 30.6. - 270 dni a potom zanikne..po mesiaci zmenili nazor..myslim, ze ja som dopadla este celkom dobre..neviem si predstavit platit niekolko mesiacov a nakoniec nic z toho..
@lencika1 nie, ja som sa vratila po RD do prace 1.8..takze mi k 31.7. zaniklo..keby som po RD nastupila do prace do 30.6., DNP by mi trvalo do dovrsenia 270 dni..resp. keby som aj nenastupila, tak MD z DNP by som nemala,kedze obnovenim poistenia v zamestnani by mi zaniklo DNP..absolutne nedomysleny zakon..vela mamiciek na RD, ktore opatovne nastupovali na MD po 30.6. bolo znevyhodnenych a nedostali nic z DNP..
@aliwia Som presvedcena o tom ze nebude ziadna PN ani materska a peniaze nevratia. Zakon hovori v ich prospech, druhy zakon sa da vysvetlit aj v nas prospech ale je to podla mna na dlhe lakte mozno aj na par rokov a nejaky ten sud. Ja cakam na odpoved zo SP uz kazdu chvilu ak mi pride negativna asi to uz riesit nebudem, sanca tam je ale platit pravnikov, stresy sudy asi nie..
Baby ja som tiez ten pripad.povinnny platca odvodov od jula.mame ukoncene dnp zo zakona.30.6. nam dnp zaniklo...mam aj vyjadrenie z BA.Kto chce.preposlem mailom.kedze zaniklo nemocenske poistenie.aspon za to by mali nieco vratit...
@lubkasungirl ja by som poprosila to vyjadrenie mariakubicova@centrum.sk ďakujem
@lubkasungirl aj ja by som to chcela vidiet, lubica.groskova@gmail.com dakujem
@aliwia
@lubkagro žienky teraz som Vam to preposlala,akosi som nestihala skôr... celkovo je táto novelizácia tak zbytočne komplikovaná a neprehľadná, že až! Nesúhlasím s tým,že nám to v našich podmienkach /povinné odvody od júla/ mali zrušiť,lebo povinné nem.poistenie "ma trvat aj po 30.6." - co splname,no aj tak nám dnp zrušili.
@lubkasungirl citala som dakujem, ja som sice mala platit ale v tom case som bola na Pn.... uvidim ako dopadnem ja....
@lubkagro ak ste nemali este 270dni dnp,tak by Vam malo ostat...
@lubkasungirl ved to ze nemala, aj papier mam z ba ze ostava a u nas sa taria ze to je ina institucia 😀
@lubkagro haluz

Mas na mysli ten prechod z materskej na rodicak a nasledne neprihlasenie ci odhlasenie na soc.poistovni????minulu stredu mi oznamili,ze dva roky,co som na rp sa mi nerataju do odrobenych rokov