Dôchodok a neodpracované roky
dobry den
je mozne ze clovek co ma napriklad odpracovane 15 rokov, dostane dochodok?
ci musi mat odpracovane tych 40 rokov?
ako to je, pocula som ze aj nepracujuci dostavaju dochodok
ako to je
dakujem
@mogaa takze 15 rokov dochodkove poistenie je minimum, dakujem
na starobný dôchodok ano...čo sa týka ID,tam je to podľa veku keďže na ID môže ísť aj mladší človek čo je chorý....
samozrejme že počet odrobených rokov sa ti premietne aj vo výpočte dôchodku....rovnako ako zárobky....
@mogaa tak co pocuvam ludia co riadne nerobili maju ten 330 ktory idu zvysovat. a napr ludia co makali 40 rokov maju mozno o 100 viac. (mali priemerne zarobky).... potom clovek naozaj straca zmysel ''makat''40rokov..to radsej setrit do ponozky.
To ale neznamená, že do starobného dôchodku môžeš ísť v 35 rokoch a dostaneš 330,- eur. Treba splniť aj dôchodkový vek, inak sa jedna a predčasný starobný dôchodok a jeho výška sa kráti o každý rok, o ktorý ideš do dôchodku skôr.
@jaaty to je mi jasne, ze musim dosiahnut dochodkovy vek 🙂 len ma udivuje ako je mozne ze niekto kto robil 40 rokov moze mat v tomto state o 100 eur viac ako ten co odmakal ten zaklad a potom nic nerobil ( vela ludi robi na cierno ci len brigady).....
Záleží koľko zarábal a teda koľko odvádzal do SP. Najdôležitejšie sú posledné roky pred nastúpom na dôchodok. Kedysi ľudia zarábali 1000-1500 sk a končili ešte v slovenských korunách pri 5000 sk. Keď to prepočítaš na eur…
@jaaty preco su najdolezitejsie prave tie roky? kolko rokov mas na mysli? dakujem za vysvetlenie.
Podmienka minimálne 15 rokov dôchodkovej doby pri odchode na SD sa určite zvýši, uvažuje sa minimálne o 25 rokoch.
Momentálne je pri žiadosti o minimálny starobný dôchodok potrebné mať minimálne 30 kvalifikovaných rokov - čiže rokov s minimálnym osobným mzdovým bodom 0,2.
Posudzuje sa celá doba dôch. sporenia od r. 1984, nie je pravda, že posledné roky pred požiadaním o dôchodok sú najdôležitejšie - to platilo do roku 2004.
Obdobie štúdia po 16-tom roku veku sa zarátavalo len do roku 2003 Teraz sa započítava len vtedy, ak si mala počas neho platené dobrovoľné sociálne poistenie. Pred odchodom do SD si však obdobie štúdia po r. 2004 môžeš doplatiť (podobne aj obdobie evidencie na ÚP).
aj ludia s menej odpracovanymi rokmi mozu mat vysoky dochodok, ale museli vela zarabat.
@oli18 ale stale plati tych 30rokov mat odpracovane? ja potom nechapem ze ludia co v zivote riadne nerobili dostavaju dochodky, jedine co ma napada, kazdy sa hadzal na ID, mozno z toho to maju ratane? poznam kopec ludi co riadne naozaj v zivote nerobili, kazdy to hadzal na chrbticu ci psycho diagnozy, a pritom poberaju dochodok. ale tak mozno mam mylne infomracie.
dakujem za tvoje informacie
@oli18 preco ste zmazala tabulku prosim?
@oli18 to davanie ID, o tom by som vedela napisat, ako poniektori su na nom ''umelo'' a ti co ho potrebuju, ho nedostanu. takze stale plati mat minimum 15 rokov odpracovanych....dakujem.
prosim ta, kolko mas rokov? lebo ak menej ako 50, ziaden dochodok mat nebudes. resp. mozno nejaky smiesny pausal ako na ukrajine. ja len aby si bola v obraze- tvoje odvody teraz nejdu tebe, ty ako pracujuca prispievas sucasnym penzistom na dochodky. odhluadnuc od toho, ako nasa vlada nerozumne hospodari so statnou kasou, pozri si predpovede, ako sialene klesa demograficka krivka na SR. o 15-20 rokov na tie dochodky realne nebude mat kto robit, pretoze bude takmer tolko penzistov ako pracujucich.
@matkahelka ja uz mam odrobene a nemam v plane nic nerobit, len ma zaujima, ako je mozne ze ludia co riadne nikdy nerobili, vobec daco od statu dostavaju a to ze zadlzili uz nase deti a vnucata,je mi davno jasne. rozhadzovanie penazi po korone nema obdoby, same prispevky pocas teho ci predlzene pandemicke rodicaky , pandemicke ocr a ine vyhadzovanie...ako je mozne ze stale na taketo veci su peniaze?
system raz padne., a bude zle.
@matkahelka mam odrobene davno tych 15 rokov..
To, ze ti co 40 odrobili a maju o malo viac ako ti spekulanti je prave ten dôvod, preco si investujem a mam aj 2 pilier plus 3, kedze mi zamestnavatel prispieva.
nik z ludi co su iba v 1 pilieri a ani sa inak nestaraju o dôchodok a zarobia od minimalky do mensieho nadpriemeru nebude mat potesujuci dôchodok, je to jednoducho malo, z coho im ho môzu vyplatit a je inflacia, mladych je menej co robia na sucasnych dôchodcov a este k tomu cast ich odvodov ide do 2 piliera.
@hellwant toho sa obavam, poznam kopec spekulantov a takisto aj zivnostnikov co si upravuju Danove priznania a podobne. zachvilu cely system naozaj padne
No bohuzial, mas pravdu. Niekto si odmaka cely zivot a v podstate je v dochodku ledva ledva troska vyssie, ako ten, co odrobil nimimum. A mozno, casom, ani na tie dochodky nebude. Lebo pandemickaaaa ocr tu bude aj 100 rokov a aj jej podobne vychytavky. Znova idu volby, tak zasa nieco zadarmo pribudne. Skoda pisat, niekto na konci zhasne
@mk1111111111 ved o tom pisem, ako zle je nastaveny system ...a potom su ludia co makaju jak sprosti a chytia infakrt este pred dochodkom alebnop tesne po dovrseni dochodku... nevidim nikde spravodlivost :(..a potom su ludia co sa nenahanaju a tahaju to v zivote ovela dlhsie....stres si vzdy vypyta svoju dan.
A naopak. Ja mam na Slovensku odrobenych 7 rokov. Potom som sa odsťahovala. Zo Slovenska, predpokladám, nedostanem nič. Takže moje odrobene si strčí do vrecka štát. (je mi to fuk, len ako pripomienka, ze sú aj opačne prípady, ze ľudia platia, niekedy aj dlhé roky, a nedostanú nič)

niečo iné je starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok a invalidný dôchodok....na starobný dôchodok musíš mať min. 15.rokov dôchodkového poistenia, na predčasný detto + musíš splniť výšku min.dôchodku a najskôr 2roky pred dôchodkovým vekom alebo ďaľšia možnosť 40odrobených rokov a to môžeš ísť kedykoľvek ak to máš splnené....ID je iná kapitola - tam musíš mať v prvom rade diagnózu a tiež odrobené roky podľa tvojho veku...tam sa dá ísť aj na ID ak je diagnoza z mladosti - tam nie sú potrebné roky...ID ti však napriek diagnoze priznať nemusia...