icon

Dohoda hypotekárneho poradcu s maklérom na vyššej hypotéke

14. máj 2025

Ahojte, myslite, ze je mozne, ze by nas hypotekarny poradca tlacil nenapadne do vyssej hypoteky kvoli tomu, ze by sa tak “dohodol” s realitnym maklerom?
Hypo poradca je plateny urcitym % z hypoteky vsak? Mam z toho zmiesane pocity a toto je jedna z myslienok, ktora mi napadla. Poznat sa poznaju, vraj len pracovne, ze spolu uz parkrat robili. Naposledy aj spominal, ze s nim pred chvilou volal

melanta
14. máj 2025

Hypo makléri mávajú s realiťákmi tzv. tipérske zmluvy. ČIže ak realiťák dohodí klienta hypo maklérovi, tak realiťák potom dostane určité % z provízie, ktorú dostane hypo maklér. Takže áno, neseriózny hypomaklér ťa môže v takomto prípade tlačiť do vyššej hypo, pretože vie, že časť provízie bude musieť dať realiťákovi.
Konečné rozhodnutie je však na tebe. Požiadaš o výšku, akú chceš ty. Alebo zmeníš hypo makléra. Ja by som urobila to druhé, nepodporovala by som neserióznych maklérov.

autor
14. máj 2025
@melanta

Hypo makléri mávajú s realiťákmi tzv. tipérske zmluvy. ČIže ak realiťák dohodí klienta hypo maklérovi, tak realiťák potom dostane určité % z provízie, ktorú dostane hypo maklér. Takže áno, neseriózny hypomaklér ťa môže v takomto prípade tlačiť do vyššej hypo, pretože vie, že časť provízie bude musieť dať realiťákovi.
Konečné rozhodnutie je však na tebe. Požiadaš o výšku, akú chceš ty. Alebo zmeníš hypo makléra. Ja by som urobila to druhé, nepodporovala by som neserióznych maklérov.

@melanta realitak nam nedohodil poradcu a ani naopak

melanta
14. máj 2025

Tak potom tlak hypomakléra na vyšší úver nemá s realiťákom nič spoločné. Proste chce vyššiu províziu.

sweet20
14. máj 2025
@melanta

Tak potom tlak hypomakléra na vyšší úver nemá s realiťákom nič spoločné. Proste chce vyššiu províziu.

Suhlasim s tymto tvrdenim @melanta ak teda nespolupracuju, ze makler nebol dohodnuty s realitakom... mna by skor zaujimalo, ze ako makler argumentuje, ze preco mate mat vyssiu hypo

wade
14. máj 2025

Samozrejme ze makler je motivovany ti predat co najvyssiu hypoteku. Ale to nema s cenou nic spolocne. To ze vezmes vacsiu hypoteku, neznamena ze zaplatis vyssiu cenu. Mozes si brat viac penazi kvoli vybaveniu, rekonstrukcii.. Inak nerozumiem, ako by mohol makler tlacit na vyssiu cenu.

autor
14. máj 2025
@wade

Samozrejme ze makler je motivovany ti predat co najvyssiu hypoteku. Ale to nema s cenou nic spolocne. To ze vezmes vacsiu hypoteku, neznamena ze zaplatis vyssiu cenu. Mozes si brat viac penazi kvoli vybaveniu, rekonstrukcii.. Inak nerozumiem, ako by mohol makler tlacit na vyssiu cenu.

@sweet20
@wade makler nijak nenavysuje cenu 🙂 to som nenapisala
Ano jedna sa o rekonstrukciu. Pro kazdom stretnut s hypo poradcom nam ale vramci par dni stale povie ze treba vziat viac a viac. Ked sme sa dozvedeli, ze sa poznaju tak mi napadlo, ci sa tak nedohodli. Makler podrzi pre nas nehnutelnost lebo caka, ze mu nieco kapne od poradcu.

melanta
14. máj 2025

Makler podrzi pre nas nehnutelnost lebo caka, ze mu nieco kapne od poradcu.

Nechápem. Veď ak máte záujem o nehnuteľnosť, podpíšete rezervačnú zmluvu a hotovo. Nikto pre vás v takom prípade nemusí nič držať. A si dospelá, tak je jedno, či ti hypomaklér navrhuje viac. Povedz, že chceš takúto konkrétnu sumu a žiadaš ho, aby ste viac o výške nediskutovali, v opačnom prípade využiješ služby iného hypomakléra. Nechápem, ako môže svojprávneho človeka niekto nútiť.

sweet20
14. máj 2025

Tak zoberte tolko kolko vam treba... napisala si, ze vas tlaci do vyssej ceny.. takze tak

autor
14. máj 2025
@melanta

Makler podrzi pre nas nehnutelnost lebo caka, ze mu nieco kapne od poradcu.

Nechápem. Veď ak máte záujem o nehnuteľnosť, podpíšete rezervačnú zmluvu a hotovo. Nikto pre vás v takom prípade nemusí nič držať. A si dospelá, tak je jedno, či ti hypomaklér navrhuje viac. Povedz, že chceš takúto konkrétnu sumu a žiadaš ho, aby ste viac o výške nediskutovali, v opačnom prípade využiješ služby iného hypomakléra. Nechápem, ako môže svojprávneho človeka niekto nútiť.

@melanta lebo rezervacna zmluva nebola podpisana ani zaplateny poplatok, drzal to kym to kvazi dohodneme s poradcom a to bol jeho napad. Jasne, ze viem, ze si mozem vziat kolko chcem :D otazka bola, ci ma niekto skusenost, ze takto spekulovali.

sasa1310
14. máj 2025

banka ti dá aj tak len 80 % z toho, čo máš na kúpnej zmluve. Ak berieš hypotéku na kúpu nehnuteľnosti. Viac ti nedá, aj keby ti to z príjmu vyšlo

autor
14. máj 2025
@sasa1310

banka ti dá aj tak len 80 % z toho, čo máš na kúpnej zmluve. Ak berieš hypotéku na kúpu nehnuteľnosti. Viac ti nedá, aj keby ti to z príjmu vyšlo

@sasa1310 treba citat, pisem aj o rekonstrukcii

sasa1310
14. máj 2025

áno čítam, že budete podpisovať rezervačnú zmluvu. Tak predpokladám, že hypo je na kúpu nehnuteľnosti

simca06022011
14. máj 2025

iste ak sa poznaju tak sa ovplyvnuju :DD