Doplatia daňový bonus, ak bol manžel na PN?
Ahojte dievčatá, prosím vás chcem sa spýtať, či je možné aby manželovi doplatili daňový bonus za mesiace november a december 2024 tam bol nečakane PN a neodrobil ani jeden deň v tých mesiacoch november a december. Dnes bol u svojej pani účtovníčky v práci a tá mu povedala, že si má vypísať aj tú kolónku daňového bonusu a napísať tam tie dva mesiace november a december, ktoré neodrobil, čiže nedostal ani daňový bonus. Manžel zarobí v hrubom cca 2600 až 2300 €. A máme tri deti. Že sa to nejako prepočíta na celý rok. A majú mu to doplatiť. Čo sa nám s mužom nezdá, že by sa niečo také dalo, keď poberal daňový bonus mesačne. Už sa stalo, že marodoval a nikdy mu nič také nenavrhla pani účtovníčka. Tiež je pravda, že majú novú pani účtovníčku posledného pól roka. Ja som na rodičovskom. Nerozumiem sa tomu. Ak je tu nejaká dobrá duša, ktorá by mi to vysvetlila, že ako to funguje, tak budem moc vďačná 😊 ďakujem.
dôverujte účtovníčke
Záleží od toho koľko dní bol predtým PN keď mu bol vyplacany daňový bonus. Ja keď som bola PN nie cely mesiac bonus som mala vo vyplate
Áno, dá sa to. Dane a aj bonus na deti sa RZ prepočítavajú na rok. Mesačne ide len o preddavky.
Neviem prečo nepočúva účtovníčku, keď mu chce dobre.
Ja som bola minulý rok dva mesiace PN.Na základe ročného príjmu ( po odpočítaní odvodov ) z čiastkového základu mi vychádza daňový bonus aj na tie 2 mesiace,ktoré budem mať vyplatené v ročnom zúčtovaní.
Treba veriť účtovnícke.. Vie co robí... Ja nepoberam daňový bonus mesačne, ale idem si robiť daňové priznanie za rok 2024 a vychádza mi, že mi bude doplatený daňový bonus na dcéru za všetky mesiace, i keď som 2 a pol mesiaca bola na PN..
Je to OK. Ja som bola v 2023 1/2 roka na materskej, spravila som danove priznanie a este mi bonus doplatili.
Áno bude mu doplateny, porovná sa ročný nárok vzhľadom na ročný príjem a už vyplatené mesačne DB. Má dostatočný príjem, takze mu to vyjde.
Posudzuje sa celoročný príjem, ktorý má dostatočný, takže aj keď bol PN bonus dostane
Este si moze uplatnit aj nezdanitelnu cast na teba...
Tieto dva mesiace ktoré neodpracoval, tak dostal vyplatenú nemocenskú zo sociálnej poisťovni. Výplatu nedostal, takže sa mu tam taktiež nezúčtoval daňový bonus na deti. Takže ako mu povedala pani účtovníčka v kolónke daňový bonus uviesť tieto dva mesiace 11-12 za ktoré si chce daňový bonus uplatniť. Postup je správny.
Počúvajte čo Vám radí účtovníčka. Výplata DB nezávisí od počtu odpracovaných mesiacov ale od celkovej výšky mzdy (v tomto prípade mzdy za celý rok 2024). Ak mu to mzdovo vide je šanca, že sa doplatí DB na deti aj za mesiace kedy bol PN. Všetko záleží na jeho základe dane, aký je nárok na DB, koľko mu počas roka bolo vyplatené.
Plus ak ty si bola celý rok 2024 na RD a nepracovala si, má možnosť uplatniť si NČZD na manželku. Nech povie účtovníčke, že manželka bola celý rok na RD.

Ja som bola PN celý september a tiež som teraz v daňovom dávala,že za september doplatiť DB,tak som zvedavá. Zatiaľ som takto PN nebola, neviem ,ale teda zrejme to je možné 😊