icon

Existuje amnestia na dlh v Dôvere?

20. mar 2024

Ahojte vedel by mi niekto poradiť, ak má manžel neúmyselne a nedopatrením pozdĺžnosť na zdravotnom poistení rok a 11 mesiacov . Ale, upovedomili ho až po 2 rokoch a 5 mesiacoch od vzniku nedoplatku. Lebo posledných 5 mesiacov opäť má platené zdravotné poistenie. Viete mi poradiť či existuje na to nejaká amnestia ? Alebo premlčacia doba ? Aby nemusel to splatiť. Alebo je to tak že nedá sa tomu vyhnúť žiadnym spôsobom ak nemá ako zdokladovať tieto chýbajúce mesiace . Pretože nikto za neho neplatil poistné . Prišlo mu ( nám ) zaplatiť 1867€ a pre nám je to dosť likvidačné aj keby to dáme na rozplatkovanie 😟

veronikaszabova
20. mar 2024

Ako sa da "neumyselne" neplatit??

januska12323
20. mar 2024

Zdravotné poistenie je povinné, to bol nezamestnaný a tváril sa, že sa ho to netýka? Zaplatiť to musí, či na splátky alebo naraz alebo bude čakať na exekútora a násobne vyšší dlh, je na ňom.

mondolina
20. mar 2024

neplatil zaňho zamestnávateľ?

tosaneda
20. mar 2024

..bol zivnostnik v tej dobe? Alebo bol zamestnany alebo nezamestatny? Akoze "nevedel" ze nejdu odvody do zdravotky? Ak bol zamestany mal to za neho uhradzat zamestnavatel, ak spomenuty "zvysok" mal si to sam ustriehnut..

refly
20. mar 2024

Zdravotka musí byť zaplatená. Premlčanie neexistuje.
Zavolajte tam a dohodnite sa na splátky. V tomto sú veľmi zhovievaví, ale riešiť to musíte, zaplatiť to musíte a ideálne predtým, ako to pošlú na exekúciu, lebo to ešte len bude likvidačné. Treba s nimi komunikovať.

mamina7070
20. mar 2024

jedine splatky a hlavne to riesit s nimi nastavit splatkovy kalendar a doplatit
aby mu neobmedzili zdravotnu starostlivost a nenarastlo mu to o exekutora

petamich
20. mar 2024

amnestiu zycajne raz za x rokov udeluje napr. novozvoleny prezident a aj to isto nie dlznikom na zdravotnom poisteni a sposobom, ze sa odpusti dlh

odporucam zacat komunikovat s poistovnou a dohodnut sa na splatkovom kalendari, skor ako to posunu napr. exekutorovi atd.

prosim to ako moze vzniknut dlh neumyselne? 🤷‍♀️

janulienka78
21. mar 2024

ak nebude komunikovať s Dôverou a nedohodne sa na splátkach, , dajú ho na exekúciu

melanta
21. mar 2024

Ak nejde o dlh, ktorý bol spôsobený tým, že zamestnávateľ neplatil odvody, tak ide o dlh spôsobený úmyselne. Buď ako podnikateľ neplatil alebo bol nezamestnaný mimo evidencie úradu práce a neplatil. Neexistuje nič také, že neviem o tom, že 2 roky si neplatím niečo zo zákona povinné. Nie, premlčané to nie je. Ak to neuhradí alebo si nedohodne splátkový kalendár, veľmi rýchlo príde exekúcia.

renka30
21. mar 2024

Už len dohodnúť s poisťovňou splátkový kalendár a hlavne nečakať na exekúciu kedy už bude dlh navýšený o úrok z omeškania a trovy exekučného konania, čiže násobne vyšší ako teraz

esmey
21. mar 2024

Dajte tu čislo učtu..mamičky ktore sa tu prezentujú že majú 4000-5000 mesačne vám iste radi pomôžu. Iba ak by nie :D

autor
22. mar 2024

@esmey zbytočne otázky dávali chcela som len vedieť či sa tomu nedá vyhnúť lebo predsa to nieje malá suma

nivea777
22. mar 2024

Podľa mňa tie otázky nie sú zbytočné. Je podstatne,ako vznikol dlh. Nikto nič zlé nenapísal

melanta
23. mar 2024

Žiadne zbytočné otázky nikto nedával. Pýtali sme sa, ako dlh vznikol. Pretože ak vznikol tak, že bol zamestnaný ako zamestnanec a zamestnávateľ za neho nehradil poistenie, tak zaplatiť ho musí zamestnávateľ (za predpokladu, že zo mzdy mu to strhával). Ak však dlh vznikol tak, že ako živnostník/podnikateľ neplatil alebo ako dobrovoľne nezamestnaný neplatil, tak dlh nie je premlčaný a neexistuje žiadna amnestia. A že dlh nie je malý? Nuž aký dlh si vytvoril, taký musí teraz uhradiť.

nivea777
23. mar 2024

@melanta mne sa nechce veriť, že to nevedel keďže máme aj dôveru aj vszp a v oboch si pekne vieme pozrieť kto za nas platí a či máme preplatok alebo nedoplatok a každý rok chodí zúčtovanie

melanta
23. mar 2024

@nivea777 samozrejme, že to nie je niečo neúmyselné. Proste neplatil a toto je podľa mňa typické správanie neplatičov. Že nevedia ako sa to stalo, nevedia že mali platiť a podobne. A keď sa ich človek opýta na podrobnosti ako tu autorky, lebo bez toho ťažko radiť, tak ešte je aj dotknutá. Tak keď nechce odpovedať, nedostane relevantnú radu. Vzhľadom k tomu, ako rýchlo riešia exekúcie zdravotné poisťovne, budú ešte nemilo prekvapení. Rýchlosťou exekúcie aj navýšením dlhu o pár stoviek o trovy exekútora.

zeldia
23. mar 2024

Nedá sa tomu vyhnúť, budete to musieť zaplatiť.

martul
23. mar 2024

Prečo by sa mal tomu vyhnúť? Má dlh?! Má. Ja si zoberiem auto na splátky, po pol roku zistím, že na to nemám, tak rozmýšľam ako nemusiet platiť?!
Keby zaňho neplatil zamestnávať tak mi žiadny dlh nepríde. Tzn. Neplatil on sám a úmyselne. Tak plattee. To kde by sme došli keby sme takto všetci chceli fungovať?!

janulik2008
23. mar 2024

Bohužiaľ to treba zaplatiť. A odporúčam čím skôr lebo mu ten dlh teda aspoň podľa mňa rastie ďalej.
Zdravotnú by mal platiť zamestnávateľ teda ak manžel bol zamestnaný, ak nie mal si to platiť z vlastného. V rodine tak sme mali že nechodil do práce, narástol mu dlh a keď nastúpil do práce tak si vybavil splátkový kalendár a postupne to splatil, aj keď mám pocit že tam to šlo už aj k exekútorovi, takže mu sťahovali z výplaty. Neexistuje že dlh odpustia len tak

tosaneda
23. mar 2024

..vsetky rady su dobre, nevidim nic zle na tom sa "pozriet" na to ako ten dlh vznikol. To uz musite vy doma vediet, ci ti manzel pracoval ako zamestnanec alebo podnikal (bol zivnostnik) alebo bol v zahranici? Ci pracoval na "cierno"? Ak na "cierno" mal si to platit ako samoplatitel v ZP a nebol by ziadny problem teraz. Dlh ako taky odpusteny nebude, bud vie zdokladovat to obdobie (zamestnavatela) ak by aj bol v zahranici, mal sa ist riadne odhladit zo ZP na Slovensku. Ak myslis na generalny pardon, tak ano ten dava socialna poistovna tusim raz do roka, ale su odpustene "len" penale (uroky) z nezaplateneho poistneho. Dlzna ciastka na samotnom poistnom sa zaplatit musi. Fakt tiez odporucam cim skor komunikovat zo ZP a poziadat o splatkovy kalendar. Najhorsie co mozete urobit, ze muz bude "hrat mrtveho chrobaka", ten dlh si pocka bude len narastat.