Fixácia úveru
Ahojte mile zienky.
Len taká otázka, ktorá sa tomu rozumie alebo pracuje v banke. Mám úver
Mám ho fixnuty na 10 rokov.
Dnes som si prečítala zmluvu a je tam bod že banka môže zmeniť podmienky podľa určitých bodov ako je legislativa, trh a podobne. Teraz je ťažká doba a tak ma napadlo, že vlastne kedykoľvek si to môžu zmeniť ( ved inflacia )a príde mi len papier
Kde sa ja vyjadrím...
Je to taká lotéria
Nejaké info tie ktoré pracujete v banke? 🙂 ďakujem
@ssandyy je štandardná podmienka v každej úverovej zmluve (nepoznám banku co to tam nemá). Ale úprimne za 10 rokov som sa nestretla s prípadom ze by ho bamla uplatnila.
@slovenka753 áno to mi je jasné že ťa klauzula je zrejmé v každej banke.
Ale za 10 rokov nebola taká inflácia ako nastáva teraz.
Preto sa tak zamýšľam
Ale každopádne ďakujem za odpoveď trošku ukludnenie 🙂
hypoteticky ano, mozu ti kedykolvek jednostranne navrhnut zmenu zmluvnych podmienok, presne na to ta klauzula sluzi a uz by bolo na tebe ci akceptujes alebo nie (ak ma clovek na vyber), prakticky som sa s tym tiez este nestretla, ze by to banky uplatnili ALE nikdy nehovor nikdy 🤷♀️ snad nie, vsetci ju tam mame
Toto hovorili vsetci, co si nestihli na jar zafixovat uvery na 10 rokov za 1-2%. Ze nam, co sme stihli, ich aj tak zdvihnu. Realne ak sa bude drzat urok v jednocifernych cislach, nemyslim si, ze to uplatnia.
@maranta_leuconeura ja som nebola fix ešte minulý rok čo vojna ani nebola ani inflacia. Len bola dobrá ponuka tak som to využila. A teraz je to zle... A to od budúceho roka bude vraj horšie. Preto sa zamýšľam že tá klauzula tam nebude asi len tak pre nič za nič capnutá 😀
@ssandyy zase co je zle? 3 4% taketo uroky boli tych 8 10 rokov dozadu... Pred 15 rokmi boli bezne 10% uroky...
@guiseppinka áno to ja všetko viem čo bolo pred rokmi...
A určite je to zle ak by mi to zmenili ked to mám fixnute, dobre to určite nie je. 3 4 % sú teraz, kto vie čo bude o rok.
@ssandyy my sme fixli minuly rok pred vianocami.
@guiseppinka áno aj my tak minuly rok...Tak nech nám to tak pekne ostane 🙂
Teda neviem ci som prva ale mne zmenili fix. Tusim niekedy v aprily tohto roku to bolo. Nebolo to vela do 10 eur mesacne. A fixnuty bol este na dva roky s 1,05 urokom. A navysili to na 1,25 urok tusim. Prisiel mi domov list a o dva mesiace na to zacali strhavat viac. Mne to uprimne problem nerobi kedze to dali na 3 roky. Kto vie ako by zdvihli o 2 roky kedy by fixacia skoncila.
Prima banka to robí...má v úverovej zmluve klauzulu, že je oprávnená zmeniť úrokovú sadzbu klientovi aj počas fixácie, ak sa zmení ekonomická situácia banky...a asi 3 klientom som robila u nás v SLSP hypotéku, že vyplácali Primu práve kvôli tomuto, dvihli im sadzbu počas fixu... klient si to v tej zmluve podpíše, čiže sa s tým už nič nedá robiť, buď akceptovať alebo odísť inde ... ale priznám sa neviem, ako úplne exaktne to majú formulované v tej zmluve
@ssandyy tento bod obsahuje každá zmluva, na Slovensku sa to zatiaľ nemuselo uplatniť, ale presne ako vravíte v prípade že by banke hrozil bankrot, prípadne iná závažná situácia môže si podľa tohto bodu upraviť fix...nemáme sa tomu však ako brániť, len si odkladať peniaze bokom, investovať, prípadne mať plán B...na toto upozorňuje aj Prof. Ing. Peter Staněk, CSc.
Tak isto ak máte v banke uloženú veľkú hotovosť nad 100k vyššie...vraj sú vklady chladené, ale v skutočnosti rezervný fond nemá také prostriedky aby vyplatil naraz náhradu škody...v prípade bankrotu...( Volá sa to bailout a bailin, v prípade že by vás zaujímalo viac) takže podľa mňa sa treba zamýšľať viac ako kedykoľvek predtým čo s peniazmi, pokiaľ nám samozrejme po novom roku a tejto situácii dáke ostanú....😂
@moulin20 toto by som tak neriesila ze tuto na fore niekto vnukol super napad ako zvysit uroky tak pojde za sefom... manazeri o tomto dobre vedia... ale nieje to len tak... je to jeden z poslednych krokov... vacsinou uroky zdvihaju vsetky banky postupne rovnako a aj toto by muselo prist ze vsetky banky by s tym museli zacat lebo ak by to robila len jedna tak pride hned o klientov kedze v tej chvili by ludia refinancovali za isto nizsi urok banke...
+ by sa to rozkriklo a do buducna by stratili ludia stratili k banke doveru...
vela ludom do 2-3r koncia fixacie... to sa budu snazit ustat a potom zvysia ak bude potrebne...
a inak take uroky tu uz boli dokonca aj vyssie... pred 10 rokmi sme mali urok 5,19.