Hrozí mi až 39% daň z príjmov. Dá sa to znížiť ?
Ahoj, zarobila som niečo z obchodovania s CFD derivatmi a teraz som sa dozvedela ,že musím platiť až 25% zo zisku a potom ešte 14% zdravotnej poisťovni. Ešte som sa do toho plne neponorila, ale dočítala som sa, že právnické osoby platia o dosť menej, 21% a žiadne zdravotné odvody. Je náročne sa stať právnickou osobu, oplatí sa mi to ? Som študentka, nemam nejake výhody pri plateni daní ? Alebo mám prestať špekulovať a jednoducho zaplatiť tých 39% :/
Nuz. Toto je Ficovo dedicstvo, aby sa z obchodovania s CP a predaja nehnutelnosti okrem dani, platili aj zdravotne odvody. Nide inde to nie je, len v tomto chorom state. Aby mohli potom kupovat predrazene ctka do nemocnic. Tento rok s tym nic neurobis, na buduci skusit firmu, ale tam zase vzniknu dalsie povinnosti.
Odkedy stať sa právnickou osobou je ťažké? 😂 Ja mám z toho štátnice a nič ťažké na tom nie je.
@mamina0078 Tam som mala dať asi otazník čo :D Nemyslela som, že stať sa je ťažké, ale ČI je to tažké.
Tak ty študuješ ekonómiu ale tu sa pýtaš také otázky 🤯?
Nerozumiem, čo by na tom malo byť ťažké?
@varechaa no ale ty este zivnost nemas, takze tvoje prijmy nie su prijmy SZCO. A ano, aj zivnostnik musi platit minimalne zdravotne odvody aspon na zaciatku, potom sa mu to vyuctuje na zaklade prijmov, takze nakoniec zaplatis. Neviem, ci ti ta byrokracia stoji za to, posielat do poistovne mesacne platby, aj ked nic nezarobis. 🙄
@mamina0078 To neviem, preto sa pýtam
@majka99999 Takže asi skončím u 39% ☹
@varechaa no na to ze studujes ekonomiu v brne fakt o tom nic nevies. A dokonca ani citat nevies asi (? z kade mas ze sa niekde neplati nieco?) aj ako szco budes platit okrem dani z prijmov aj odvody, tiez. PRvy rok si sice oslobodena od socialky, ale zdravotku si napr. doplatis pekne %. Pri takychto veciach sa neoplati spekulovat, treba proste uhradit dan a zdravotku a neriesit. A chodit do skoly.
Spätne s tym uz ani nic neurobis. Do buducna si to treba dat pekne do excellu, presne porovnat prijmy vydavky a vyratat si odvody a dane pri szco aj sro... a nezabudat, peniaze sro nie su tvoje, cize tam mas zase dalsi zadrhel, nie je to tvoja penazenka, aj to treba brat do uvahy okrem administrativnych veci.
@varechaa vieš aspoň za akým účelom sa tá konkrétna právnická osoba zriaďuje (je ich viac)? Okrem nižších daní?
@simca06022011 Čítam každý koment, ako to myslíš ?
@mamina0078 Už asi netreba tu právnicku osobu. Po Majka99999 odpovedi som sa rozhodla, že zaplatím teda 39% aj keď to bolí.
Pri akciach sa zvykne znizovat danovy zaklad tak, ze ak ma niekto okrem zisku za cely rok este nejake akcie, ktore su prave v strate. 31. decembra ich preda, 2.jan ich kupi za tu istu cenu. Papierovo tak vyrobi za min.rok stratu a plati nizsie dane. Akcie ma za tu istu cenu ako den predtym, nic sa mu na ucte s akciami nezmenilo.Ale tym predajom a nakupom sa vytvorila uctovna strata za predosly rok. Teraz je uz na to ale neskoro. Mozes skusit na buduce.
@liljana A môžu to byť uplne tie rovnake akice? V Amerike sa to vola Tax loss harvesting, ale musiš si kúpiť niečo podobné tej akci po jej predaji (etf fond v ktorom je, leap call opciu na nu atď) lebo za uplne rovnaku akciu sa ti to potom nepočíta ako strata. Ak áno, tak to mame aspoň toto na Slovensku lepšie 😎
@dreamss Myslím, že musíš uzatvoriť aj znova otvoriť tu poziciu pred 1.1.XXXX. Čiže máš MSFT za 20 000 a máš v plane to držať veky vekuce, ale napadlo ťa, že to predáš a hneď si kúpiš niečo strašne podobne tomu MSFT za 20K. Na papieri si stratil 20K, ale keďže si si to hneď kúpil spať tvoja pozicia je nulová ( žiadna strata ani zisk). Potom celkove tvoje realizované zisky zo všetkých obchodov za rok môžu byť 60k, ale takto je to 40K. A toto všetko urobíš pred novým rokom. Ale pozor, neviem či je to tak aj na Slovensku, toto nie je finančná rada samozrejme 👍
@varechaa Ci kupis tie iste akcie, je na tebe. Lebo aj tak porusis casovy test, ze predaj akcii etf fondov je po roku drzania oslobodeny od dani atd. Po predaji a kupe zacne ta lehota bezat odznova. Ide len o to, ze ak tie akcie chces drzat dalej, mas na konci roka platit vysoke dane, tak si ich takto mozes uplne legalne znizit. Mas pravo predat svoje akcie, kedy chces, aj so stratou. A kupit ich na druhy den, v prvy den noveho roka zase.
Dalsi dovod je ten, ze nevies, ci dalsi rok neskoncis v strate. Teraz zaplatis vysoke dane, buduci rok budes stratova a stat dane nevrati. Lepsie je realizovat tu stratu dnes, na buduce to mozno nepojde.
ale z "derivatov" sa neplati dan predsa podla "stavu na ucte", ale zo zisku pri predaji.
Napr. tu je link (je niekde aj presne usmernenie z FS, som to rped nejakym casom citala, ale teraz to nestiham hladat):
https://podpora.financnasprava.sk/769300-Výdavk...
na tvojom mieste sa radsej poradim s nejakym uctovnikom, kto ma skusenost. Skus oslovit na FB v skupine uctovnictvo,mzdy, dane alebo nejakej podobnej, ak nemas este svojho.
@simca06022011 Ty si ako typická učiteľka čo hovorí nech sa deti neboja spýtať a potom keď sa niekto opýta tak naň kričí, že čo sa to pýta 😅. Skúsim to teda na facebooku. Ďakujem za odpoveď, ale nemohla prísť o 13 komentárov skôr? Namiesto toho si tu na modrom koníku aj s @poopsie musíte niečo dokazovať. Ak by ste chodili na vysokú školu, tak by ste vedeli, že takéto veci sa neučia. Opcie a Futures kontrakty tak možno v druhom ročníku v rýchlosti obecne pár vetami, ale CFD už určite nie.
@varechaa ako prosim? trosku sa krot, pytas si radu a skor ty si tu neviem co dokazujes. Ako niekto kto studuje VS, by si mala byt schopna taketo veci si vyhladat. Ja som si to tiez vyhladala, kedze klientov takychto nemam a zaujimave, trvalo mi to par minut. Vyhovorka co sa kedy a kde uci, to je tak zo zakladnej skoly, vyhladavanie je jedna zo zakladnych vec,i ktoru vysokoskolak musi vediet. Ked hladas zdanovanie, tak ta to neucia pri investovani ani cennych papieroch alebo kde, ale pri daniach pochopitelne, cize nebudes to hladat pri teorii cfd ale pozries si financnu spravu alebo poradne pre dane nejake.. vsakze. Hlavne ked ty s tym pracujes,ty musis vediet presne co a ako. Aj hocijaky uctovnik/fin.poradca musi presne vediet co nevies - tvoja otazka bola na pravnu formu a percento dane/odvodov. Nie na to, co ste tu rozoberali dalej.

Jaj toto ma pobavilo. S prepáčením. Stať sa právnickou osobou nie je náročné. Ak si dáš do googla "založenie s.r.o." vyhodí ti niekoľko veľmi jasných informácií. Základom je, že peniaze s.r.o. nie sú tvojim majetkom, ale patria s.r.o. a každý jeden cent, ktorý z s.r.o. vyberieš, ti musí účtovníčka v účtovníctve spracovať. Tých povinností je tam docela dosť. Toto ozaj nie je cesta.
Čo sa týka toho, či ako študentka nemáš výhody pri platení daní? Nie. Nemáš. A v budúcnosti odporúčam, keď ideš niečo robiť, vopred si zistiť všetky povinnosti. Aby si nebola nepríjemné prekvapená prípadne aby si neobišla nejakú povinnosť (neznalosť zákonov neospravedlňuje).
Inak by ma ozaj zaujímalo, čo študuješ.