Hypotéka bez manžela
Dobrý deň,
Môžem ísť do hypotéky , sama bez manžela (mám nato dôvod ,a to ,že on figuruje v ÚR)
Som na TPP a poberám rodičovský príspevok .
takže by sa mi to malo podariť ..
Zaratáva sa aj RP ?
tým, že figuruje v uverovom registri, tak v každej banke by vám neprešiel úver, lebo manžel je na tzv. black liste. Najhoršie je na tom to, že aj keď dlh splatí, ešte niekoľko mesiacov /12 až 24 mesiacov/ tam bude figurovať, kým to odtial vymažú. rozdelenie BSM je jedno riešenie, druhé riešenie je, že si nájdeš niekoho s rodiny´alebo známych, kto to kúpi za teba resp. bude žiadať o úver v banke. Je to rýchlejšie a lacnejšie riešenie, ale musí tam byť dobrý vzťah medzi vami....
vysporiadat BSM, v opacnom pripade budete musiet s manzelom ziadat spolocne a tym padom vam to neprejde
NO....neviem, ci ti vysporiadanie BSM pomoze....my s exmanzelom mame vysporiadane BSM, hypo je nanho....dom mu ostal....ale ja som na black liste, lebo ju ex nesplaca, a SLSP mi v jednom kuse vyvolava kvoli splatkam.......ale hypo sme brali ako manzelia, spolocne....mozno tam je ten problem......jedina moja vyhoda je, ze keby to slo na sud, tak vdaka BSM riesia jeho, a nie mna....tiez by som z toho rada von, ale vraj sa neda......
@babulka1978
Ak ste naďalej spoludlžníčkou, tak banka môže požadovať splatenie úveru aj od Vás, samotné vysporiadanie BSM na tom nič nemení.
RP sa nerata ako prijem, je to socialna davka, takze ak nemas iny prijem, tak ti uver nikde nedaju
V úverovom registri je každý človek, ktorý má určitý druh úveru, kreditnú kartu, či prečerpanie na účte. V ÚR sú aj dobré záznamy, a teda, že dlžník riadne spláca svoje dlhy. Riadny mix údajov ti tu dávajú 🙂 choď sa opýtať do banky, ktorú si si vybrala. Tí ti najlepšie povedia. RP je sociálna dávka, nepočíta sa. Ak si na TPP - aj chodíš denne do práce? Či si na rodičovskej dovolenke a na TPP si bola zamestnaná pri odchode na RD?
Ked vyporiadas /zrusim BSM pocas manzelstva - od toho momentu ste kazdy zvlast - co kupis je tvoj, co kupi on je len jeho atd.
Ked vyporiadas BSM po zruseni rozvodom, tak co ste kupili predtym, to sa rozdeli nejakym dielom, ALE vyporiadavate sa len vy medzi sebou, teda nijak sa to netyka tretej strany, ak o rozdeleni BSM nevedela predtym, nez s niekym z vas podpisala zmluvu a zobrala to na vedomie - je to niekde v zmluve uvedene. A toboz si nepomozes, ak si napisana ako spoludlznik rovno v banke :(
@babulka1978 pokial ona nie v UR, len jej manzel, lebo nesplacal nejaky svoj uver z minulosti, tak, pokial by si napr, chceli vziat hypoteku na novy byt, staci ist k notarovi dat si obmedzit BSM na kupu tejto nehnutelnosti a nasledne s tymto obmedzenim moze ona ziadat uver v banke len na svoje meno bez toho, aby banka posudzovala aj jeho.
Poradim manzelovi poziadat o vypis z uveroveho registra a nasledne poziadat o upravu/vymazanie neaktualnych udajov. Ja som mala zaznam v UR ale dala som si to do poriadku a teraz ziadam o hypoteku. Kazdopadne si daj obmedzit BSM u pravnika. Keby nieco....
Myslim, ze vy ste tu uz zakladali niekolko tem tykajucich sa hypoteky. Pamatam si, ze aj poradca tam figuroval, potom nejaki znami.... Moja rada, najlepsie je si to vydiskutovat v bankach- oni Vam najlepsie povedia, co Vam prejde a co nie atd.
@marzil taký sa nik nenájde , vrátila som sa do práce aby som mohla brať hypo.ale Ďakujem za radu
@liz_lemon ako som písala , praucujem na trvalý pracovný pomer , a dostala som info ,že tých 200 € sa ráta ako príjem ,a aj keby nie nieje to problém.
@petuskaa1 to sa dá ? kde ? za nejaký poplatok ,či ?
Ludia co je BSM prosim momentalne riesime podobne veci tak pre istotu
@katkakovac ako sa da poziadat o vypis z uveroveho registra?
@flower72 alebo ktorá žiadosť z týchto to má byť? http://www.sbcb.sk/download.html
@majkuska je na to centralny register. Ja som so dala do googlu vypis z uveroveho registra a masla spm si stranku toho registra. A tiez je tam moznost opravy udajov. Oni to robia automaticky raz za pol roka. Ak mas dlhy vyplatene a pozoadas o opravu, tak to tam uvedu ako vyplatene. Ja som si to len kontrolovala ale nadla som tam aj tlacivo na tu upravu.

Samozrejme, ale este pred tym si daj u notara spravit obmedzenie BSM na konkretne tuto nehnutelnost, ktoru ides kupovat.