Hypotéka - mimoriadna splátka

slavka1957
13. nov 2023

Ahojte,
chcela by som sa opýtať ako prebieha v banke vyplatenie Mimoriadnej splátky hypotéky. Táto mimoriadna splátka odchádza súbežne s mesačnou splátkou alebo to nemá žiadny súvis.
Je možné po vyplateni mimoriadnej splátky následne požiadať aj o vyplatenie celého zbytku hypotéky?
Nemáte niekto skúsenosť?
Ďakujem.

sheanorie
13. nov 2023

@slavka1957 nahlásite si splátku na pobočke u hypo specialistu. Od septembra môžete aj každý mesiac, suhrnne za rok do max.30% istiny, bez poplatku. Splatku Vam stiahnu najskor po 7 dnoch, ak sa dobre pamatam. Nahlasite si, ci chcete skratit dobu splacania alebo znizit vysku splatky.
Napr.pri starsich hypo u VUB netreba chodit na pobocku a da sa aj cez call centrum (hypo specialista, ale vraj by to mal zvladnut aj osobny bankar). Ak chcete vyplatit, tak pri vyroci fixacie.

andreatytler
14. nov 2023

@slavka1957 To zalezi podla toho ako mas hypoteku nastavenu. Kazdy ma inac. Pozri si pavidla.

patta89
14. nov 2023

My mame hypoteku vo VUB...vcera bol manzel v banke za hyp. specialistom, vypisali papiere o mimoriadnu splatku a buduci tyzden nam stiahnu a znizia hypoteku...dali nam na vyber- ci chceme znizit potom vysku hypoteky, alebo skratit dobu splacania

jakoma
14. nov 2023

Tiez sme vyuzili mimoriadnu splatku vo vub, peniaze nam nestiahli ale sama som poslala na iban uvedeny v papieroch, mala som to poslat do 2 tyzdnov od podpisu.

katkaseiner
14. nov 2023

@patta89 rovnako aj my ideme vo stvrtok podpisat.
@sheanorie inak ale neviem o com hovoris ako o starsej hypo. Zakazdym sa musi podpisat extra splatka. Ci ju robis na vyrocie alebo od septembra ktorykolvek mesiac mozes - specialne som sa na to pytala lebo banku mam od ruky a musime sa vybavit obaja s manzelom, takze dohodli sme ze on by pripadne priniesol papier mne domov na pospis a dalsi den vzal do banky (nakolko cestujem casto do práce a uplne opacnym smerom, tak takyto kompromis navrhla pracovnicka.

vulka
14. nov 2023

@slavka1957 A v ktorej banke?

3petka
14. nov 2023

@slavka1957 my sme to robili v slsp koncom roka sme dávali mimoriadnu splátku, tam myslím nebol žiaden poplatok. následne na začiatku roka sme vyplácali celú hypo, tam už bol poplatok 4% ale to ti povedia konkrétne v banke. Stiahli to v deň keď odchádzala splátka hypo.

slavka1957
autor
15. nov 2023

@3petka Prima banka

sheanorie
16. nov 2023

@katkaseiner napr.mam VUB hypoteku z roku 2014 a pri mimoriadnych splatkach nemusim chodit nic podpisovat ani nahlasovat do banky. Staci mi zahlasit mimor.splatku cez call centrum, kde sa overim a dokument pride priamo do internet bankingu. Ale toto uz neplati pre druhu hypo z roku 2018, kedze sa menil zakon a tu uz musite podpisovat dokumenty v banke.

katkaseiner
16. nov 2023

@sheanorie ok o tomto neviem, moja je z roku 2020