Hypotéka na byt: Oplatí sa mi to riskovať?
Ahojte, skusim strucne popisat moju situaciu. Mam do 30 r., zijeme v zahranici (DE). Nie som este vydata, ale mam 1 dieta (8r.) . Mam moznost kupit starsi byt vo velmi dobrej lokalite. Je to starsi 2izbak, dva balkony, vyssie poschodie, ja mam na ten byt krasne spomienky kedze mi tam byvala najlepsia kamaratka. Podarilo sa mi dat nejake peniaze bokom, z toho by som mohla financovat 20% z ceny nehnutelnosti a mensiu prerabku, kedze kupelka je povodny stav.
Ked som to ratala, za normalnych okolnosti, ak by bol byt prenajaty za trhovu cenu, tak by som doplacala len 50€ zo svojho. Co mi pri platoch tu v DE nepride vobec katastrofa. Tiez viem ze ten byt by sa prenajal urcite uz len kvoli tej lokalite.
Mne sa ten byt velmi paci, ak by sme sa niekedy vratili na SK tak jednoznacne by som tam chcela byvat.. No mam trochu obavy ako to bude, momentalne vychadza splatka hypo+ poplatky +- 600-700€ . V pripade ze by sme boli v DE, tak si viem predstavit ze by som to platila, par mesiacov, aj keby som tam nemala najomnikov. Trochu ma ale desi predstava ze by sa nieco stalo a vratili by sme sa domov skor, to by som naozaj asi sama neutiahla s dietatom na krku a slovenskxm platom.
Partnera a aj otca mojej dcery do toho tahat nechcem z urcitych dovodov.. byt chcem mat napisany len na mna.
neviem o ake mesto ide, ja som samozivitel s dvoma detmi a platim 550 eur mesacne za byvanie (hypo plus veci okolo). Takze mne 600 - 700 eur nepride nejak prestrelene, vzhladom k tomu, ze ja som byt kupovala cez desat rokov dozadu 🙂
urcite do toho chod
Isla by som do toho … aspon ako dochodkyna budes mat zalohu … nebudes byvat, predas. Moze sa stat vselico … aj byt s hypo sa da predat … v rodine mame teoriu —- treba mat nejaku zakladnu, kt Ti nikto nezoberie a zvysok casu mozes zit podla vlastneho uvazenia. Ja mam dom, kt neprenajimam … byt mozno budem. ale ak nenajdem nikoho, kto by sa spolahlivo starat nebudem… mozno ked mi bude ako dochodcovi chybat …
Áno, prinajhoršom ho predas
Ako samozivitelka s 2 detmi aktualne platim na byvanie 520 hypo + 250 poplatky. Isla by som do tej hypoteky.
Ja teda neviem o aku lokalitu ide, riesila by som hodnotu bytu, investicie.. to nie je len povodna kupelka, ak je povodna kupelka = pravdepodobne su tam stare rozvody, elektrika atd... koplet rekonstrukcia ten byt caka skor ci neskor. Tiez je dolezite v akom stave je cela bytovka. Tomu by mala byt primerana cena.
ta suma hypo vobec nie je nizka (ale teda ak su poplatky myslene = inkaso a energie, tak je to ok). Byvas v DE, s podnajmami byva problem, casto treba riesit veci, utekat tam = ak mas starostlivost o byt zabezpecenu, tak ziadny problem. Tiez je otazne na ako dlho ho chces prenajat, ci ho budes zariadovat pre najomcov atd.
ja by som si to poratala a nehrnula by som sa kvoli citovemu vztahu do kupy 2i bytu (tam uz sa rodina pomesti len tak-tak), ak by bolo riziko ze na to nebudem mat. Ak mas financie na zvys, moze ti to byt jedno, prinajhorsom predas.
Urcite by som do toho isla. Hypo chces brat zo sr alebo z de? V Sr nedostanes 80% ak mas prijem v zahranici. K hypo z De sa neviem vyjadrit. Prenajom bude asi dost problematicky (tiez prenajimame a vyuzivame na pomoc realitaka znameho). Chodis tak casto domov ze vies prist na podpis zmluvy s najomnikom, pripadne mas niekoho kto zabezpeci obhliadku bytu, riesenie oprav atď?
@katkaseiner Mne bola podana informacia na moju situaciu ze 80% by islo, v niektorych bankach samozrejme. V de sa neda zobrat hypo na slovensku nehnutelnost, jedine zalozit nieco v DE a na to zobrat ako keby bezucelovu. Ale to je pre nas nepodstatne kedze my tu nic nevlastnime.
mne je to jedno co ti povedali...info mam od kamosky ktorej muz pracuje na lodiach v zahranici...% si nepamatam ale 80 to rozhodne nebolo...okolo 60-65%
Určite choď do toho. Hypo ti splatí inflácia. Realitaka, ktorý sa ti bude starať o nehnuteľnosť zozenies. Ak by sa niečo stalo a musela sa vrátiť skôr na Slovensko a zároveň nemala niekoľko mesiacov nájomcu...je jednak nepravdepodobná situácia, ak je byt ako vravíš v dobrej lokalite a druhak...s bankou sa dá vždy dohodnúť. Že máš voľné peniaze, teda tie, ktoré zvazujes dať do bytu, je fakt. Aká je alternatíva? Etf? Tým by sa tiež nemalo pár rokov hýbať...

Áno, išla by som do toho. Na základe toho, že máš k tomu bytu vzťah a že v tejto chvíli to vieš finančne vyriešiť. A teda za predpokladu, že ide o mesto a lokalitu, kde aj z dlhodobého hľadiska budú vždy dopyty na prenájmy. Ak sa ti zmení situácia, životná či finančná, vždy to môžeš predať.